Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malý Vinco (PETER HOLOŠKA) túži hrať v dedinskej dychovej kapele aj napriek tomu, že podľa učiteľov nemá hudobný sluch. Po mnohých problémoch doma s rodičmi (STANISLAV ŠTEPKA, JUDITA ĎURDIAKOVÁ) a v škole sa Vinco napokon presadí v dedinskom orchestri ako hráč na heligón, keď poslúchne strýca Rafaela (ANTON TRÓN) a poctivo cvičí... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Zaujímavosti (8)

  • Autorova manželka, redaktorka, prekladateľka a literárna publicistka Anna Blahová-Šikulová vždy, keď tento film vidí, vháňa jej slzy do očí. Jej manžel a autor románu pomenoval hlavnú postavu po sebe aj preto, že príbeh o malom Vincovi (Peter Hološka) je dielom, v ktorom sa Šikula vyznal zo svojho intenzívneho vzťahu k hudbe, nakoľko hudbu študoval na Hudobnej pedagogickej fakulte, neskôr na Štátnom konzervatóriu. V prvých rokoch v Modre pracoval ako učiteľ hudby. (Raccoon.city)
  • Stanislavovi Štepkovi (Vincov otec) bolo proti srsti biť vo filme malého chlapca. Musel sa veľmi premáhať a nešlo mu to, zdalo sa mu to veľmi surové, lebo sám deti nikdy nebil. (Raccoon.city)
  • Vincent Šikula, autor knihy, bol trochu mrzutý, že film dostal iný názov ako knižka "Prázdniny so strýcom Rafaelom". (Raccoon.city)
  • O hudbu do filmu sa postaral hudobník, spevák a vedúci Malokarpatskej kapely Adam Hudec.Skladbu z filmu v súčasnosti s radosťou hrá orchester FOR Bratislava v Devínskej Novej Vsi, v ktorom hrávala aj trubkára Elena, autorova dcéra. (Raccoon.city)
  • Režisér hľadal predstaviteľa hlavného hrdinu a rozhodol sa chodiť nielen po bratislavských školách. Hlavného hrdinu hľadal cez konkurzy a malého Vinca (Peter Hološka) napokon našiel v Pezinku, ktorý sa presadil medzi približne tisíckou mladých piatakov chodiacich do umeleckých a hudobných škôl po celom Slovensku. (Raccoon.city)
  • Na 12. MFF v Moskve 1981 získala snímka Cenu Pionierskej pravdy v kategórii Detský film. (dyfur)
  • Filmovanie prebiehalo v Perneku, Modre, Dubovej, Vrbovci a Kuchyni. (dyfur)
  • Natáčelo se i v obcích Dolany a Dolné Orešany. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama