Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Myteriózny thriller experimentujúci s konvenciami tradičného filmového rozprávania sa odohráva kdesi na maďarskom vidieku v bližšie neurčenej dobe, možno krátko po 2. svetovej vojne. Do spustnutej dediny prichádza na bicykli cudzinec. Snaží sa nájsť opustený dom, ktorý je údajne jeho rodinným dedičstvom. Miestni obyvatelia sú podozrievaví voči každému prišelcovi, ale aj voči sebe navzájom. Nemilosrdne spomedzi seba vylúčia každého, kto prekročí nepísané pravidlá ich society. A práve to sa stane päťnásťročnému dievčaťu, ktoré jedného dňa ktosi brutálne zavraždí. Neznámy prišelec narazí za zvláštnych okolností na stopu tohto zločinu.
Režisérovi Atillovi Janischovi sa podarilo prekročiť hranice priestoru i času narácie a vytvoriť magickú atmosféru zvláštneho sveta, fungujúceho podľa neznámych pravidiel. Jeho režijný rukopis nezaprie inšpiráciu spisovateľom Franzom Kafkom, filmárom Davidom Lynchom či surrealistickými fotografiami výtvarníka Wolsa. Snímka získala štyri maďarské národné ceny (za najlepší film, kameru, herca v hlavnej a herečku vo vedľajšej úlohe) a cenu maďarskej filmovej kritiky. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (7)

Kapybara odpad!

všetky recenzie používateľa

Totální hrůza bez hlavy a paty, bez jakéhokoliv smyslu, bez jakékoliv myšlenky, tvářící se jako "umění". Hrozná nuda, nuda, nuda. ()

Arius 

všetky recenzie používateľa

Na tomto snímku bolo vidieť najmä veľké chcenie pána Janischa o vytvorenie dokonalého mysteriozného prostredia. O atmosfére to však neni ani reči, opraty do rúk mali brať dialógy no najmä tiché scény. Taktiež sa snažil o to aby jeho príbeh vyznel veľmi tajomne, snažil sa vytvoriť zápletku a logicky poskaldať neposkladatelné. Ešte viac chcel tajomnosť príbehu podfarbiť akýmsi negatívnym vyžarovaním všetkých vedlajších postáv, čo sa mu i dokonale podarilo, herci sa však s ich postavami nestotožnili zrovna ideálne. Mimo iného sa snažil zachytiť i maďarské pusty s ktorých bol cítíť silný rešpekt a samotným bonboníkom mal byť istoiste pokus o umelecké spracovanie celého príbehu, rozdelil si svoje rozprávanie do epizód ktoré mali určite každá svoju hodnotu i význam, avšak štýlom akým film natočil bol amatérsky. Jednotvarnosť deja opakovaná v každej sekci, miernym oživením bol pokus o rozšírenie radov vedlajších postáv, avšak Attila Janisch nemal príbeh nejak extra bohatý a i preto by bol v skutočnosti velmi krátky, no svoj nápad zúžitkoval tým že film rozdelí medzi dni v ktorých tápa hlavný hrdina, bol to však len lacný trik bez ktorého by bol film dosť holý a zúžil by sa len na okruh dráma/thriller. Mrzí ma však len to že som nezistil čo bolo skutočným odkazom tohto filmu, i keď to bol film v prvom rade veľmi premyslený , mal určite i svoju hodnotu a práve na tú som neprišiel. Škoda, ak by som tam niečo našiel hodnotenie a môj pocit by boli určite lepšie. ()

festr2 

všetky recenzie používateľa

Film jsem videl v kine v atmosfere Karlovych Varu a musim rict, ze na me zanechal dojem a obcas si na jeho pusobivou atmosferu, ktera hranici s umenim, vzpomenu i po tolika letech. Pribeh i atmosfera ma logiku a pokud nekdo tvrdi, ze film nema, tak ho jednoduse nepochopil. Pokud ale nejste priznivci snimku, kde se moc nemluvi, tak si ho radeji nepoustejte. ()

Galéria (4)

Reklama

Reklama