Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Anthony „Hub“ Hubbard (Denzel Washington), šéf spoločnej protiteroristickej jednotky FBI a NYPD, je muž poverený ochrániť mesto pred nebezpečenstvom, ktoré v súčasnosti stále narastá. Jeho prácou je odhaľovanie a trestanie zločincov. Elise Craftová (Annette Benningová) je tajnou agentkou CIA, ktorá má spojenie s arabskou komunitou v USA a nejednoznačné vzťahy k podozrivým. Má úzkou väzbu na svojho informátora a milenca Samira Nazhdeho (Sami Bouajila). Jej činnosť, podobne ako zahraničná politika jej vlády, je komplikovanejšia ako Hubbova. No teraz sú títo dvaja nútení spolupracovať, dočasne vytvoriť neľahké spojenectvo, keďže teroristické násilnosti hrozia paralyzovať mesto. Kým sa Hub s Elise snažia zvládnuť situáciu, volanie verejnosti po bezpečnosti a vystupňovanie teroristických aktivít prinútili prezidenta Spojených štátov siahnuť po krajných prostriedkoch. Prezident vyhlásil výnimočný stav a požiadal o pomoc armádu. Generálmajor William Devereaux (Bruce Willis) je rozumný, rozvážny vojak, ktorý si uvedomuje nebezpečenstvo, plynúce z prítomnosti armády v uliciach amerického mesta. Hoci s tým nesúhlasí, nemá na výber a keď dostane rozkaz, ako správny vojak ho bez zbytočných slov poslúchne. Boj s teroristami sa čoraz väčšmi stupňuje a všetci traja musia čeliť dileme v situácii, ktorá otriasa samotnými základmi demokratickej spoločnosti a zásadami, na ktorých je postavená. V ktorom okamihu sa ochrana bezpečnosti občanov dostáva do konfliktu s ochranou ich občianskych práv? Ako sa občania slobodnej krajiny zachovajú zoči-voči tak vážnemu nebezpečenstvu? Ako rýchlo zabudne krajina na Ústavu? (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (23)

  • V niekoľkých scénach generála Williama Devereauxa (Bruce Willis) vidíme bez jeho uniformy Americkej armády, namiesto nej má na sebe obyčajný oblek. Odhaľuje sa, že Generál Devereaux v skutočnosti zastáva pozíciu v prezidentovom kabinete, pričom si zachováva svoje hodnosti v armáde ako generál-major, pravdepodobne ako poradca pre národnú bezpečnosť alebo šéf kancelárie Bieleho domu. Toto pripomína situáciu Alexandra Haiga, ktorý bol zástupcom asistenta prezidenta Richarda Nixona pre záležitosti národnej bezpečnosti a neskôr šéfom kancelárie Bieleho domu, pričom si zachoval svoju hodnosť generála v armáde, alebo Colina Powella, ktorý bol poradcom pre národnú bezpečnosť za prezidenta Ronalda Reagana a neskôr známy ako "politický generál". (Pat.Ko)
  • Podľa rozhovoru, ktorý scenárista Lawrence Wright poskytol televízii CBS v roku 2007, bol film pri svojom premiérovom uvedení v kinách neúspešný v tržbách, "ale bol najviac požičiavaným filmom v Amerike po 11. septembri." Wright tiež tvrdil, že pôvodné vydanie zlyhalo preto, že "moslimskí a arabskí protestujúci demonštrovali pred kinami, boli rozhorčení, že sú stereotypne zobrazovaní ako teroristi." (Pat.Ko)
  • Bruce Willis bol privítaný v Pentagone, kde absolvoval intenzívny kurz informácií a briefingu, ktoré, hoci neboli tajné, poskytli mu predstavu o tom, s čím by sa generál Devereaux zaoberal, nielen všeobecne, ale aj v prípade vážnej národnej krízy. (Pat.Ko)
  • V roku 2007 vydané vydanie DVD s názvom "Martial Law Edition" obsahuje komentár od producenta/režiséra Edwarda Zwicka a výkonného producenta Petera Schindlera, ktorý čiastočne poskytuje analýzu filmu z pohľadu udalostí po 11. septembri a vojny proti terorizmu. (Pat.Ko)
  • George F. Miller si počas práce na tomto filme zlomil pravú stranu čeľuste na dvoch miestach. (Pat.Ko)
  • Dva možné skoré názvy pre tento film boli "Holy War" ("Svätá vojna") a "Against All Enemies" ("Proti všetkým nepriateľom"). Prvý názov bol odmietnutý potom, čo sa všetci dohodli, že je príliš provokačný, a ten druhý bol používaný chvíľu, kým štúdio nerozhodlo, že The Siege je vhodnejší, silnejší názov. Ironicky, "Against All Enemies" neskôr získal titul knihy o udalostiach po 11. septembri, ktorá sa stala budúcim filmovým projektom. (Pat.Ko)
  • V období, keď sa tento film natáčal (vrátane rôznych lokalít v New Yorku), bola Donna Hanover (ktorá hrala úlohu žalobkyne) vydatá za Rudyho Giuliania, vtedajšieho starostu New Yorku. (Pat.Ko)
  • Hub (Denzel Washington) a Frank (Tony Shalhoub) sú obaja ozbrojení pištoľou Sig Sauer P226 9mm. Toto bola bežná voľba pre špeciálnych agentov počas viac ako 20 rokov, kým nezačali používať Glock 23 a neskôr Gen 5 Glock 19/17. (Pat.Ko)

Reklama

Reklama