Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Anthony „Hub“ Hubbard (Denzel Washington), šéf spoločnej protiteroristickej jednotky FBI a NYPD, je muž poverený ochrániť mesto pred nebezpečenstvom, ktoré v súčasnosti stále narastá. Jeho prácou je odhaľovanie a trestanie zločincov. Elise Craftová (Annette Benningová) je tajnou agentkou CIA, ktorá má spojenie s arabskou komunitou v USA a nejednoznačné vzťahy k podozrivým. Má úzkou väzbu na svojho informátora a milenca Samira Nazhdeho (Sami Bouajila). Jej činnosť, podobne ako zahraničná politika jej vlády, je komplikovanejšia ako Hubbova. No teraz sú títo dvaja nútení spolupracovať, dočasne vytvoriť neľahké spojenectvo, keďže teroristické násilnosti hrozia paralyzovať mesto. Kým sa Hub s Elise snažia zvládnuť situáciu, volanie verejnosti po bezpečnosti a vystupňovanie teroristických aktivít prinútili prezidenta Spojených štátov siahnuť po krajných prostriedkoch. Prezident vyhlásil výnimočný stav a požiadal o pomoc armádu. Generálmajor William Devereaux (Bruce Willis) je rozumný, rozvážny vojak, ktorý si uvedomuje nebezpečenstvo, plynúce z prítomnosti armády v uliciach amerického mesta. Hoci s tým nesúhlasí, nemá na výber a keď dostane rozkaz, ako správny vojak ho bez zbytočných slov poslúchne. Boj s teroristami sa čoraz väčšmi stupňuje a všetci traja musia čeliť dileme v situácii, ktorá otriasa samotnými základmi demokratickej spoločnosti a zásadami, na ktorých je postavená. V ktorom okamihu sa ochrana bezpečnosti občanov dostáva do konfliktu s ochranou ich občianskych práv? Ako sa občania slobodnej krajiny zachovajú zoči-voči tak vážnemu nebezpečenstvu? Ako rýchlo zabudne krajina na Ústavu? (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (216)

Lacike 

všetky recenzie používateľa

U tohto politickeho thrilleru asi dost zalezi na tom kedy ste ho videli. Ked som ho videl prvykrat v kine, tak mi pripadal prehnane az nerealne vykonstruovany. Ale po 11. septembri sa ukazalo, ze to malo az prilis blizko realite. Dnes mi už pripada malo drsny a nekompromisny, či už v jednani a vyusteni postav, tak aj v zobrazenej brutalite. Je to proste tradične Zwickovsky príliš chladne podané bez poriadnych emócií. Aj ked sa tam deju krute veci, tak z filmu necitit poriadnu bezutesnost pri nastalej situacii. Ale aspon sa snazia herci. Ustredna stvorka: sikovny vysetrovatel Washington, neprijemna Beningová, autoritativny general Willis a sympatak Shalhoub odvadzaju svoj kvalitny herecký standard. Technicka stranka vyzera stale bezchybne. Vidno, ze film nebol lacny. Trochu ma stvali niektore primitivne sceny jak z nejakeho jednoduchého akcniaku ako tá, ked Washington hrdinsky vbehne do miestnosti a zastreli teroristu. Takze vysledkom je nadpriemerny film, ktory ponukne podnety na zamyslenie a preto sa stale oplati vidiet, aj ked potencial tu nebol vyuzity na maximum. 7/10. ()

Pepinec 

všetky recenzie používateľa

Jenom dvě věci k sobě jdou ještě hůř než sex a finále mistrovství světa - lidská práva s terorismem. Prosím vás, jaká práva asi tak může mít terorista? Leda tak právo vybrat si končetinu, kterou mu useknou jako první. Ti, co protestují proti násilí páchaném při výsleších jsou určitě zároveň ti samí schizofrenici, kteří nejvíce řvou a nadávají, když se stane nějaký průser. Takže lidská práva sice ano, ale když je 90% jisté rasy terorismem posedlá chátra, není náhodou lepší vyházet je vidlema pryč všechny? Tohle není jako když kvůli pár kreténům nesmíte dávat železo do výkupu, tady jde o píseček, na kterém bych si třeba já docela rád hrál v klidu. A kdo tvrdí, že se to týká jen Američanů, ten asi dlouho neviděl globus. ()

Reklama

zigíš 

všetky recenzie používateľa

Tak evidentně nejen tvůrci Simpsonů vidí do budoucnosti (!) i Zwick si trochu zapředpovídal a -bohužel- mu to 11.září 2001 vyšlo. Jinak, jistě tady bylo nakročeno k mnohem odvážnějšímu počinu, ale mě se líbí i to čistě žánrové schéma. Plus pokud je podpořeno úžasnou Deakinsovou kamerou a netypicky obsazeným Willisem, je hned na napínavý thriller zaděláno. ()

Chrustyn 

všetky recenzie používateľa

Slušný thriller o tom jak "nebohou" Ameriku zužují zlí teroristé. Zwick opět servíruje pár vynikajících akčních scén, které zvládá jako vždy na výbornou ale toho patosu je až moc a film se zvláště ke konci dost vleče. P.S. Po 11.září film dostává úplně jiný význam než ve své době a něco podobného už nejspíše nevznikne. ()

MartinezZ 

všetky recenzie používateľa

No, tak po konci jsem v rozpacích. Od kvalitních **** ze začátku a pátrání po buňkách, se to dostávalo ke *** díky rozplyzlému předvídatelnému a překombinovanému středu až po teatrálně humanistický a patriotický konec za **. Scénář udělal z thrilleru frašku. SPOILER: Ke konci mi už jen chyběl titulek ála "A to byla poslední teroristická buňka. .... Skutečně?" u záběru vybíhajících zadržených. Z konce totiž vyznělo, že generál je megasvině a všechny hned pustili, aniž by si je setsakra neprověřili, když už je měli všechny pospolu, včetně podkladů, které si už armáda stačila naspořádat. </> ~~~ Ukázkový příklad toho, kterak lze slibně rozjetý film zmatlat neprostými bláboly a přehmaty, škoda. ()

Galéria (37)

Zaujímavosti (23)

  • Podľa rozhovoru, ktorý scenárista Lawrence Wright poskytol televízii CBS v roku 2007, bol film pri svojom premiérovom uvedení v kinách neúspešný v tržbách, "ale bol najviac požičiavaným filmom v Amerike po 11. septembri." Wright tiež tvrdil, že pôvodné vydanie zlyhalo preto, že "moslimskí a arabskí protestujúci demonštrovali pred kinami, boli rozhorčení, že sú stereotypne zobrazovaní ako teroristi." (Pat.Ko)
  • Dvakrát generál Devereaux (Bruce Willis) zmieňuje "prezidentovo využitie zákona o vojnových právomociach". Zákon o vojnových právomociach nie je prezidentská právomoc na vyhlásenie vojny alebo použitie vojenských síl (ktorá vyplýva z Kongresu), ale je to v skutočnosti pravidlo schválené Kongresom v roku 1973 (po Vietname), ktoré výrazne obmedzuje schopnosť prezidenta jednostranne používať vojenskú silu bez schválenia Kongresu. (Pat.Ko)
  • Šejk Ahmed Bin Talal je unesený v Libanone a zároveň je zobrazená púšť. Libanon je jedinou arabskou krajinou bez púšte. (Pat.Ko)

Reklama

Reklama