Reklama

Reklama

Generál Custer

  • USA Custer of the West (viac)

Generál Custer je nositeľom hrdinských tradícií americkej kavalérie a znechutenia z nadchádzajúcej industrializácie. Jeho urputná snaha udržať pri živote staré dobré časy ho privedie v ústrety jeho osudu pri Little Big Horne. Slávny hrdina občianskej vojny George Armstrong Custer (Robert Shaw) nedostane lepšiu ponuku, než postaviť sa na čelo Západnej kavalérie, zodpovednej za udržanie mieru s indiánskymi kmeňmi. Čoskoro zistí, že indiánsko-americké zmluvy sú systematicky porušované, domovská pôda Indiánov je zaberaná prisťahovalcami a vždy sa nájde nejaké ospravedlnenie na to, aby vláda vyhnala domorodcov z ďalších území. Spolu so svojou manželkou Elizabeth (Mary Ure) sa snaží intervenovať vo Washingtone, nedokáže však zbaviť novousadlíkov, vrátane svojho vlastného dezertujúceho seržanta Mulligana (Robert Ryan), túžby pátrať po zlate na indiánskom teritóriu. Potom, čo sa pokúsi pokoriť pyšného indiánskeho náčelníka Sediaceho Býka (Kieron Moore), sa proti nemu vzbúria kmene Cheyennov a Siouxov a jeho Siedma kavaléria sa vydáva do poslednej bitky. (Incantator)

(viac)

Zaujímavosti (5)

  • Bitva byla v historickém kontextu v podstatě bezvýznamná, Siouxové byli nakonec poraženi. Custer byl oslavován jako hrdina, i když prohru způsobil jeho špatný úsudek a mnoho velitelů té doby jeho chybné rozhodnutí kritizovalo. (Lottr)
  • Jediný, kdo z Custerova oddílu samotnou bitvu přežil, byl kůň se jménem Komanč, který se stal doživotním a čestným členem 7. kavalerie. (Lottr)
  • Custer vlastnil pouze hodnost podplukovníka, hodností generála se mohl chlubit pouze dočasně za občanské války jako generál milicí. (Lottr)

Reklama

Reklama