Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pôvodný televízny film, vyrobený v koprodukcii s NSR, ktorý sa na pôdoryse kriminálneho pátrania po záhadných okolnostiach predčasnej smrti geniálneho skladateľa W. A. Mozarta, vyslovuje k závažnej problematike zmyslu umeleckej tvorby a cene života a smrti. Aj napriek tomu, že dielo dôsledne vychádza z faktografie jeho života, nechce byť životopisným filmom v tradičnom zmysle slova. Zámerom režiséra a scenáristu bolo vysloviť sa aj ku problematike vzťahu umelca a spoločnosti, keďže rebel Amadeus vyrastal z duchovných koreňov Francúzskej revolúcie a dostával sa do častých konfliktov so zástancami rigidného absolutizmu. V snahe vyhnúť sa rôznym romantizujúcim klišé, snímka akcentuje skôr momenty sociálno-psychologické a spoločensko-kritické. Popri hľadaní odpovede na otázku o zmysle umeleckej tvorby je film aj úvahou o cene života a smrti, o vine, svedomí a zodpovednosti. Kruto ironické, hoci v závere tragické ladenie príbehu, ktorý v retrospektívach rekonštruuje uzlové okamihy Mozartovho života, plastický obraz epochy daný koloritom stredoeurópskeho rokoka, takmer kriminálny pôdorys rozprávania - to všetko vytváralo predpoklady úspešného prijatia filmu. Film získal na medzinárodnom festivale v Chicagu cenu - Zlatú plaketu za scenár. Na kvalitu práce Doda Šimončiča poukazuje cena Paľa Bielika za kameru. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Diskusia

bloke

bloke (hodnotenie, recenzie)

Dúfam, že tú reštaurovanú digitalizovanú verziu dajú čoskoro aj do TV, keď už na tom pracovalo 46 pracovníkov v trojzmennej prevádzke, 8 mesiacov. Lebo do kina nato príde možno 45 divákov, bluray a DVD nevydávajú (lebo však kto by si to kúpil za nafúknutú cenu), a ten obraz na STV minulý mesiac pusteného filmu, bol ozaj otrasno-otrasný, hoc i na kanále s logom HD - ako z čias kópie kazety VHS na ďalšiu, v móde LP. http://www.sfu.sk/aktualne/266

Takže: hor sa uvolniť kvalitný obraz pre masy (v tomto prípade snáď aj desaťtisíc /e/, ktorí by to sledovali cez TV). Až sa mi nechce pozerať tú mrzkú nahrávku zo septembra, ktorá mi onedlho expiruje - aby som si neskazil dojem možno po 20 rokoch, čo som film nevidel.

bloke

bloke (hodnotenie, recenzie)

"Režisér Miloslav Luther bol prekvapený, keď objavil svoj film vo videopožičovni v New Yorku." - nuž a ja som zas prekvapený, že za nejakých 14-15 rokov sa tento film stále neobjavil na DVD - takže my sme ho v tuzemskej videopožičovni nájsť nemohli (ani predtým na VHS, ani neskôr na BD/ v obchodoch).

Reklama

Reklama