Reklama

Reklama

Československý vesmír


Piesne kozmické (E01)

(epizóda)
  • Česko Písně kosmické
Česko, 2023, 26 min

Réžia:

Jan Hecht

Scenár:

Jan Hecht

Hudba:

Pavel Jan

Hrajú:

Martin Finger (rozprávač), Jiří Grygar
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Skúmanie oblohy je staré ako ľudstvo samo. Ako začalo pozorovanie vesmíru na území Československa? Ukážeme raketové pokusy experimentátora Ľudovíta Očenáška aj prvých záujemcov o let na mesiac. (RTVS)

Recenzie (3)

jedna_vrana 

všetky recenzie používateľa

Ak je vesmír vaša obľúbená téma a radi si počas teplých večerných nocí len tak ľahnete a podľahnete čaru hviezdnej oblohy, tento seriál vás poteší. Uvedomíte si, že ľudia takto pozorovali oblohu už pred tisíckami rokov. Už len prítomnosť pána Jiřího Grygara! Má schopnosť vysvetľovať zložité veci jednoducho. (Vďaka nemu som sa pred časom dozvedela o udeľovaní cien „Bludný balvan“ v Čechách.) Krátkych 26 minút, veľa informácií o astronómoch v našich končinách. Napr.: za vlády Rudolfa II. bola Praha hlavným svetovým mestom astronómie. ()

Hawaj 

všetky recenzie používateľa

Pecka. Fajnově zpracovaný dokument o vesmíru z české perspektivy. Od Stonehedge, přes Tycho Brahe, Keplera, Nerudu až po Štefánika a Otčenáška. Nechybí Grygar a jiní. ()

Reklama

Marze 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Staromestsky orloj jako prvni nase pycha zacatkem 14.stoleti. Byl to vlastnr pocitac. Astronomie kvetla a zivila ji "devka" astrologie. Z orloje slo zjistit cas cesky, nemecky, babylonsky. Datum, pozici slunce, fazi mesice, astrologicke obdobi apod.Pochybuji ze turiste zirajici v tkupach na orloj to takto ctou. Prahu si gybral za sidlo cisar Rudolf 2.Prijel Kepler, ktery mel slaby srak, ale byl genialni matematik a Tycho de Brahe, ktery byl genialni pozorivatel pres uhlomery tesne pred vynalezem dalekohledu ()

Galéria (1)

Reklama

Reklama