Reklama

Reklama

Chlapci a chlapi

(seriál)
Československo, 1988, 10 h 47 min (Minutáž: 54–61 min)

Kamera:

Alois Nožička

Hrajú:

Martin Zounar, Eva Vejmělková, Rostislav Kuba, Kamil Halbich, Milena Dvorská, Zdena Hadrbolcová, Míla Myslíková, Bronislav Poloczek, Jaroslav Moučka (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(11)

V prvej časti sa diváci zoznámia s hlavnými hrdinami: Tomášom Soukupom, sústružníkom, ktorý je po uši zaľúbený do maturantky Hanky, bodrým dedinčanom Honzom Bradáčom, prezývaným Guláš, ktorému sa stalo osudné jedlo a mäsiarčina, a jeho protikladom bledým a zakríknutým opravárom televízorov Ctiborom Voríškom, ktorý si rýchlo vyslúži prezývku Kyslík. Spoznáme aj sympatického traktoristu Vlada Rutkaya Otecka, ktorý vyzerá dospelejšie a rozvážnejšie ako ostatní a nechal doma tehotnú manželku, a športovo založeného frajerského Michala Hlaváčka, ktorý už má všeličo za sebou. To, že sa také rozdielne povahy zišli na jednom mieste, spôsobil jeden povolávací rozkaz do Hrádku v Čechách... Podobne ako mnohé iné (napr. Okres na severu, Žena za pultom, Inžinierska odysea a pod.) vznikol seriál z vojenského prostredia Chlapci a chlapi na spoločenskú objednávku. Bolo to presne v čase, keď rapídne klesal záujem o vojenskú službu, mladí muži sa jej snažili vyhnúť a armáda mala veľmi nízku popularitu. Tvorcovia sa snažili ukázať, že povinná vojenská služba nie je strašiakom, práve naopak, podľa ich seriálu sa zdá, že jedine armáda zaručí každému mladému mužovi, aby duševne i telesne dozrel. Ich zámerom bolo dokázať, že dva roky prežité vo vojenskom prostredí nie sú pre nikoho stratou. Vojenské prostredie vykreslili ako letný tábor dospelých, kde nie je núdza o zábavu a humor a ak sa vyskytnú problémy, seriózni a obľúbení velitelia ich dokážu obratom vyriešiť. Jednotlivé postavy sú typickými figúrkami, napĺňajú charakteristiky istých ustálených typov. Nechýba medzi nimi frajer, smoliar, seriózny otec rodiny či večný hladoš. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (347)

fantoci 

všetky recenzie používateľa

Chlapci a chlapi je seriál z konce osmdesátých let. Byl natočen v produkci pro děti a mládež. Ta byla také hlavním cílovým publikem. Svým způsobem se jedná o náborové dílko. S normalizačních seriálů patří k těm, které jsem docela rád sledoval. Byl natočen v době, kdy se na vojnu odcházelo na dva roky. Seriál přináší celou řadu zápletek a seznamuje nás s různými osudy hlavních hrdinů. Považuji jej za průměr. ()

farmnf odpad!

všetky recenzie používateľa

Opravdu strašná záležitost komunismu nicméně místy i pravdivá. Podprůměrný pitomý zupák Petr Rychlý řve na vojáky léčiv si své komplexy jako na mě řval jistý primitiv ze Znojma jménem Sukup. Kriminálník Mário Kubec má navrch, neboť kriminál je téměř totožný s vojnou, takového jsme taky měli. Byl vzorným vojínem první, dostal opušťák a vykradl stánek PNS. Kariéry chtivá guma, velitel roty má za manželku Ivanu Anderlovou a ta vůbec nesdílí jeho nadšení pro armádu, spíš by ho nejradši kopla do prdele. Takových osudů jsem poznal jako velitel spojek přesně 107. Byli jak vyrobeni na páse. Všichni hloupí, sprostí, zlí, znechucení, zneuznaní a šíleně ožralí a to tak, že furt. Zaplať Bůh, že mého syna to už nepotkalo.(r.n.1986) ()

Reklama

rakovnik 

všetky recenzie používateľa

Dokonalé archetypy postav, vymývání mozků a propaganda těsně před tím, než se režim sebezničil...Z trosek se stávají chlapi, z gaunerů řádní muži, z tlusťochů vysportované korby, to vše okořeněné věčnou láskou, která překoná i krize. Děkujeme, naše slavná socialistická armádo - její spravedliví a chápající důstojníci! Zajímalo by mě, jestli ten bordel a plýtvání, které se provalilo (rok 2010), mělo základ už v té době. Z nostalgie na tento seriál koukám... Každopádně, ty kecy a činy důstojníků stojí za odpad. Ale dávám jednu hvězdu za devatenáctiletou Evu Vejmělkovou a druhou za poslední větu seriálu, kterou vyslovila právě ona. ()

Martrix 

všetky recenzie používateľa

Ono je vcelku jedno, jestli člověk na vojně byl, nebo ne. Každý ji stejně vnímal jinak. Někdo z pozice Kyslíka, jiný byl šikanista...já byl třeba kuchař. Navíc si každý prošel stádiem od bažanta po mazáka, takže jakás takás spravedlnost tam byla. Kvůli zvědavosti jak to bylo, se na tento skvost nemá smysl dívat. Unylá Vejmělková, skautík Zounar, peripetie vojáků, šablonovitý scénář...je to stejný výblitek, jako většina dnešních českých seriálů. Výjímku tvoří pouze píseň Ivety Bartošové, která svým názvem Dva roky prázdnin (v kontextu s vojnou) působí sice zvrhle, ale kdysi mě spolehlivě každou něděli přivábila k naší TV Orava a já se pak těšil, až se stanu taky vojákem. No...dnes už z toho snad nikdo nezblbne, ale vopatrně...propaganda je sviňa. ()

Zdeňka 

všetky recenzie používateľa

Seriál je pohodový a zábavný. Nic výjmečného jsem nečekala a také jsem nakonec nebyla zklamaná. Některé osudy postav byli zajímavější, některé bych však vynechala (jako např. Vlado s Máriou) jiné bych zase více rozvinula. Největším plusem byla Jitka Asterová jako zpěvačka Venuše:-) Chápej nás, chápej nás, kdo chce neprohrát má šlápnout na pedál ()

Galéria (18)

Zaujímavosti (59)

  • Závěrečnou píseň k seriálu nazpíval Michal Penk pod názvem „Má daleká“. (majky19)
  • Malú rolu sestričky v nemocnici si zahrala v tejto časti Maja Velšicová, ktorá bola v skutočnosti matkou Borisa Slivku, ktorý hral úlohu Vlada Rutkaja, temperamentného, žiarlivého, ale aj kamarátskeho traktoristu zo slovenskej dediny. (Raccoon.city)
  • František Kreuzmann (nadporučík Jiří Ráž) zaspomínal na seriál, že bol začínajúci herec, ktorý nemal prakticky žiadne skúsenosti s televíznou prácou. Napriek tomu si Kreuzmanna režisér Sokolovský vybral v čase, keď "vojančil" v AUSe ako absolvent vysokej školy. Partiu piatich spolužiakov z DAMU, ktorí odišli do mosteckého divadla, si zavolal Evžen Sokolovský, ich pedagóg z vysokej, a rozdal im scenáre: „Povedal mi: ,Franto, máš tam rolu, tak si podčiarkni dôležité veci na červeno, menej dôležité zelene, najmenej modro.‘ Dovtedy som nevedel vôbec nič, ani akú rolu budem hrať. Keď sa nakrúcanie skončilo, povedal mi režisér, že mám vlastne natočených jedenásť filmov a skúsenosti ako hrom. Ja som bol vtedy iba začiatočník pred kamerou, nevedel som, kam mám pozerať, čo mám robiť.“ (Raccoon.city)

Reklama

Reklama