Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dojemný príbeh podľa skutočnej udalosti, ktorá okúzlila Nemecko. Malý Jason do bežnej triedy celkom nezapadá. Má poruchu autistického spektra. Je inteligentný, škola rodina navrhuje preložiť Jasona do špeciálnej školy. Avšak rodina sa nevzdáva a medzi otcom a synom je dohoda – keď Jasonovi otec Mirco pomôže vybrať futbalový klub, ktorého sa stane Jason fanúšikom na oplátku sa Jason bude snažiť v škole. Má to však háčik. Jason chce navštíviť všetky futbalové štadióny v Nemecku! (Magic Box)

(viac)

Zaujímavosti (10)

  • Zápasy reálne navštívil len režisér Marc Rothemund s pomerne malým filmovým tímom a spočiatku iba zaznamenával atmosféru, obrázky hry a zábery bez hercov. Nasledujúci deň Fitz a Andresen natáčali svoje dialógové scény na prázdnych štadiónoch, ktoré boli zaplnené len niekoľkými stovkami komparzistov. Niektorí komparzisti boli skutočnými fanúšikmi príslušných klubov. (Arsenal83)
  • Spočiatku sa nahrávky robili počas futbalových zápasov v okolí Berlína, napríklad na Olympijskom štadióne, na štadióne An der Alten Försterei (1. FC Union Berlín) a na štadióne Karla Liebknechta v Postupime (SV Babelsberg 03). Produkcia bola neskôr premiestnená do Severného Porýnia-Vestfálska, kde sa natáčalo v Merkur Spiel-Arena (Fortuna Düsseldorf) a Signal Iduna Park (Borussia Dortmund), následne sa presunula do Bavorska - Allianz Arena (Bayern Mníchov) a štadión Maxa Morlocka (1. FC Norimberg). Ako kulisa poslúžil aj Friedrich-Ludwig-Jahn-Sportpark v Berlíne. (Arsenal83)
  • Produkcia nadviazala priamy kontakt s futbalovými klubmi cez DFL (Združenie nemeckých futbalových klubov 1. a 2. ligy) a DFB (Nemecký futbalový zväz) a podarilo sa jej získať povolenia na natáčanie pre celkovo sedem štadiónov. (Arsenal83)
  • Natáčanie prebiehalo od polovice októbra do konca novembra 2021. Vtedy stále platné covidové opatrenia sťažili nakrúcanie na futbalových štadiónoch počas reálnych zápasov, preto sa využila technológia CGI. (Arsenal83)
  • Všetkých 56 profesionálnych klubov, ktoré boli protagonistami vybrané, bolo vo filme zobrazené aspoň nejakým spôsobom – napríklad prostredníctvom montážnych sekvencií. (Arsenal83)
  • Aylin Tezel hrajúca matku Fatimu je tureckého pôvodu. Skutočná Fatima má albánsky pôvod. (Arsenal83)
  • V castingu na postavu Jasona sa presadil deväťročný detský herec Cecilio Andresen, pričom výberový proces nehľadal vyslovene autistických detských hercov, keďže ťažiskom filmu by malo byť autentické stvárnenie príbehu a menej samotná porucha. (Arsenal83)
  • Nápad na film dostal scenárista Richard Kropf, ktorý je sám nadšený futbalový fanúšik, keď sa náhodou dostal ku knihe, ktorá je predlohou. (Arsenal83)
  • Ide o filmovú adaptáciu autobiografie "Wir Wochenendrebellen" od Mirca von Juterczenka o jeho príbehu so synom Jasonom, ktorý sa tiež podieľal na tvorbe knihy, ktorá vyšla v roku 2017. Navštevovať štadióny začali šesť rokov predtým, v roku 2011. Obaja napokon navštívili všetky štadióny 56 nemeckých profesionálnych klubov. (Arsenal83)

Reklama

Reklama