Reklama

Reklama

Plavčík severní flotily

  • Sovietsky zväz Junga Severnogo flota (viac)
všetky plagáty

Obsahy(1)

25. mája 1943 ľudový komisár námorníctva NG Kuznecov podpísal dekrét o zriadení školy kadetov na Soloveckých ostrovoch. 1. septembra sa pre triedy začali úlohy pre stovky námorníkov, ktoré boli spojené s tvrdou prácou kopáčov a drevorubačov.
Hlavnými postavami sú štyria teenageri, ktorým hrozná vojna na duši zanechala stopy. Strata milovanej a smäd po boji proti nacistom viedol týchto chlapcov do školy. Film hovorí o dospievaní týchto chlapcov, ich prvom krste ohňom a tiež o víťazstve. (bjjoba)

(viac)

Recenzie (1)

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Opäť po dlhej dobe prvý komentár. Film vznikol podľa autobiografickej knihy "Chlapci s lukmi" (Škola plavčíkov) sovietskeho spisovateľa Valentina Savviča Pikulu. On osobne vstúpil ako chlapec (mal 14 rokov) do ťažkého vojnového obdobia a postupne dospel na mladého muža. Film opisuje príbeh chlapca Voloďu Čerenina, ktorý bol v roku 1942 evakuovaný z nacistami obkľúčeného Leningradu, kde mu zomrela mama. Dostane sa k svojmu otcovi do Murmanska a ten pošle svojho syna do učilišťa vojnového námorníctva na Soloveckých ostrovoch. Tu bol do roku 1926 Solovecký kláštor, potom bol prebudovaný na väzenie. Väzni budovali Bielomorský kanál a do roku 1939 sa tu vystriedali tisícky väzňov. Keď začala 2. svetová vojna vznikla tu námorná základňa a od roku 1942 vznikla na Solovkách vynikajúca Škola námorných kadetov Severnej flotily. Ťažké vojnové roky 1942 a 43 tu prežíva kolektív mladých, nezrelých a neskúsených chlapcov a postupne sa zoceľujú a lámu charaktery. Po skončení výcviku sú zapojení do bojových činnosti pri zabezpečovaní bezpečnosti arktických konvojov. Film je skutočnou udalosťou a mladí chlapci plnili bojové úlohy pri zabezpečovaní východnej trasy konvojov, ktoré smerovali do Murmanska a Archangeľska. Tadiaľ sa prevážal vojnový materiál a potraviny pre Červenú armádu. Táto škola vycvičila za vojnové roku 4111 absolventov (zápisy 1942,1943 a 1945) a v bojových operáciách zomrelo viac ako tisíc jej absolventov. ()

Reklama

Reklama