Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizódy(3)

Obsahy(1)

Malá Dido vyrastá v patricijskej rodine lekára Alexandrosa. Je vychovávaná k pohŕdaniu a nenávisti ku kresťanom. Postupne však zisťuje, že tí najlepší a najčestnejší ľudia z jej okolia sú kresťania. Nevie to pochopiť a v jej detskej dušičke nastáva zmätok. Až postupne porozumie, že kresťanstvo je predovšetkým láska človeka k človeku a podľa toho sa zachová v závere filmu. Zatiaľ však zdanlivo usporiadaná rodina zažíva svoju morálnu drámu, ktorá vedie až k tragédii. Jej iniciátorom je najstarší syn Fortunant, ktorý v záujme dodržiavania poriadku v štáte pošle nevedomky na smrť kresťanov, členov svojej rodiny. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie používateľa javlapippi k tomuto seriálu (4)

Dido (1991) 

Príbeh dievčiny Dido z bohatej rodiny miestneho gynekológa v antickom Ríme, ktorá zisťuje, že okrem oficiálneho štátneho náboženstva existuje aj disidentské kresťanské hnutie a prekvapene poznáva objem jeho stále sa rozrastajúcej členskej základne, zasahujúcej aj do ich domácnosti. Napriek tomu, že je film podľa úvodných titulkov určený deťom a mládeži s neohrozenou nezletilou hrdinkou a kresťanským podtónom, sú tu niekedy celkom odvážne scény sexuálneho charakteru. To bude asi tým slobodným začiatkom deväťdesiatych rokov s ešte nie presne definovanými pravidlami. Pamätám si veľký článok o nakrúcaní seriálu v mládežníckom časopise Kamarát, televízna premiéra mi ušla, repríz asi veľa nebolo a tak som sa k jeho zhliadnutiu dostal s 32 ročným oneskorením. No a musím konštatovať, že aj keď je námet veľmi zaujímavý, výprava bezchybná, herecké obsadenie na dnešnú dobu dychberúce, tak výslednému dielu čosi chýba. Napriek tomu určite stojí za pozretie. Viac v komentároch k jednotlivým častiam. ()

Znaky na múre (1991) (E01) 

"Kresťania, Židia, celý ten východný kult, nevypočítateľní náboženskí fanatici, to sú tí, ktorí rozkladajú túto ríšu!"  Tretie storočie, rímske impérium sa rozrastá nad svoje možnosti, zvonku ho nahlodávajú barbari a vo vnútri pozvoľna bujnie blízkovýchodné učenie, vyznávané otrokmi a mládežou z lepších rodín v rebelantskej fáze. Letmé kontakty a čoraz väčší interes o výstredné novodobé duchovné smery neminú ani patricijskú dcérku Dido. Aktuálne štátom preferované jupiterovské náboženstvo sa ale len tak odsunúť na vedľajšiu koľaj nenechá a tak nechýbajú tradičné prejavy dominantnej relígie ako pohrdlivé reči, vynucovanie si dôkazov správnej viery, upaľovanie a pogromy. Výpravné a zaujímavé. "Čo je horšie, krádež, vražda alebo kresťan?" ()

Zrkadielko (1991) (E02) 

"V rímskej ríši je veľa náboženstiev, prečo by nás práve kresťania mali znepokojovať?" Politicky uvedomelá mládež z lepších rodín agituje u pracujúcich a organizuje štrajky (Vejmělková), inkognito otročí (Tofi) alebo nevedomky pácha incest (Kočiš a Křížová). Páni obcujú s otrokyňami a tie z toho majú morálne dilemy. Benevolentný šerif je vymenený a kresťanom prituhuje. "Otroci...musí to byť?" "Jasné, kto by pitval ryby?!" ()

Pochopenie (1991) (E03) 

"Keď prestaneme uctievať našich bohov, je s nami koniec." Vyjasnia sa rodinné pomery, niektorým z toho prepne, nový šéf bezpečnosti rozbehne vo veľkom akciu K a malá Dido si chodí do basy a von ako sa je zachce. Záverečná zázračná záchrana trochu menej uveriteľná, inak ovšem žiadny extra happyend, čo si cením. ()

Reklama

Reklama