Reklama

Reklama

Limbo

  • USA Limbo
Trailer
Krimi / Dráma / Mysteriózny
Austrália, 2023, 108 min

Obsahy(1)

Životem unavený detektiv Travis Hurley přijíždí do malého městečka, aby zde prozkoumal dvacet let staré zmizení domorodé dívky Charlotte. Vyprahlí obyvatelé bílému muži zprvu nedůvěřují, jeho stoická povaha je ale brzy přiměje k tomu, aby odkryli stará tajemství a otevřeli svá zaprášená srdce. Pouštní noir, zasazený v bezútěšných krásách opálového údolí, pronásleduje temné stíny dávného zločinu a propůjčuje hlas segregovanému okraji australské společnosti. Atmosférický snímek vpichuje svému divákovi do žíly precizně vyměřenou dávku zoufalství a naděje. V roli nečekaného opraváře lidských osudů exceluje protřelý Mentalista Simon Baker. (MFF Karlovy Vary)

(viac)

Zaujímavosti (12)

  • Pred natáčaním filmu strávil Ivan Sen dosť času cestovaním do Coober Pedy, kde pripravoval scény a preskúmaval miesta. Chcel tiež použiť miestne domorodé austrálske domorodé obsadenie z tohto regiónu a na týchto výjazdoch postupne získaval hercov. (Arsenal83)
  • Ivan Sen chcel napísať scenár pre juhoaustrálske Coober Pedy už od roku 2012: „Chvíľu som sledoval túto krajinu ťažby opálu. Vlastne som tam chcel nakrútiť seriál, ale potom som si to rozmyslel a rozhodol som sa pre celovečerný film, pričom som stále kontroloval, či tam netočí niekto iný. Chcel som, aby tento film bol špecifický touto krajinou, pre ktorú som film chcel natočiť už od roku 2012.'' (Arsenal83)
  • Cieľom filmára Ivana Sena pri nakrúcaní tohto filmu bolo vždy zachovať kontinuitu času a priestoru na dosiahnutie filmovej reality. (Arsenal83)
  • Film je inšpirovaný niekoľkými starými filmovými príbehmi, hlavnou inšpiráciou pre film bola klasická dráma Ako zabiť vtáčika (1962). (Arsenal83)
  • Vzhľadom na rasovú tému si Ivan Sen počas nakrúcania znova pozrel film V žiare noci z roku 1967, ktorý mal pre neho inšpiratívne myšlienky. (Arsenal83)
  • Ivan Sen o filme: „Limbo je hľadanie pravdy – intímna štúdia medzigeneračnej traumy a jej pokračujúcich postkoloniálnych účinkov na domorodú Austráliu. Svet Limba je nostalgický aj autentický a Simon Baker je taký všestranný a disciplinovaný umelec, z ktorého na obrazovkách vyžaruje elektrizujúci stoicizmus a zraniteľnosť.“ (Arsenal83)
  • Ministerka kultúry Andrea Michaels z Južnej Austrálie bola filmom nadšená: „Produkcia filmu predstavuje veľké výhody pre Južnú Austráliu a očakáva sa, že vloží viac ako 500 000 dolárov do miestnej ekonomiky a zároveň zamestná špecializovaný štáb z Južnej Austrálie. Sme nadšení, že môžeme privítať uznávaného filmára Ivana Sena v Južnej Austrálii, v skutočne jedinečnom prostredí Coober Pedy." (Arsenal83)
  • Domorodý austrálsky filmový režisér tejto produkcie Ivan Sen opisuje tento film ako „púštny noir“ alebo „neo western“, ako temnú strašnú predtuchu na pozadí drsnej austrálskej púšte. (Arsenal83)
  • Ivan Sen napísal scenár na základe svojich skúseností s mestom, jeho podzemnými obydliami a nezvyčajnou kultúrou. (Arsenal83)
  • Film bol natočený čiernobielo, čiastočne z technických dôvodov, ale hlavne z dôvodu veľkých plôch bielej pôdy v Coober Pedy, ktoré poskytujú dramatickú kulisu. (Arsenal83)
  • Film mal svetovú premiéru v súťaži na 73. berlínskom medzinárodnom filmovom festivale 23. februára 2023, kde súťažil o Zlatého medveďa. (Arsenal83)
  • Film sa natáčal v Coober Pedy (Austrália). Natáčanie trvalo od júla do septembra 2022. (Arsenal83)

Reklama

Reklama