Reklama

Reklama

Netvor

(festivalový názov)
  • Japonsko Kaibutsu (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Chování mladého Minata (Sója Kurokawa) je stále znepokojivější. Jeho matka, která ho od smrti manžela vychovává sama, se rozhodne spojit s pedagogickým týmem ve škole, kde její syn studuje. Vše nasvědčuje tomu, že za chlapcovy problémy je zodpovědný Minatův učitel. Jak se však příběh odvíjí očima matky, učitele a dítěte, pravda se ukáže být mnohem složitější a rafinovanější, než kdokoli původně předpokládal... (mac000)

(viac)

Zaujímavosti (11)

  • Hirokazu Kore-eda tvrdil, že vždy, keď vo svojich filmoch pracoval s deťmi, vyberal si detských hercov, ktorí by boli dobrí pre svoje filmové roly a potom upravil scenár tak, aby sedel osobnostiam detí. Deti dokonca pridávajú do scenára vlastné slová, aby ich dialógy zneli prirodzenejšie. V prípade tohto filmu si však Kore-esa myslel, že by bolo nebezpečné pracovať týmto spôsobom, pretože film rozoberá veľmi citlivú tému. Pri čítaní scenára s producentmi si uvedomili, že herci, ktorí budú hrať Minata a Yoriho, ich budú musieť hrať ako postavy, ktoré sú osobnostne odlišné od hercov samotných, takže Kore-eda zmenil svoj prístup a nevyberal si hercov pre ich osobnosti ani neupravoval scenár, aby vyhovoval ich osobnostiam. (Bilkiz)
  • Keď Kore-eda obsadil Soyu Kurokawu a Hinata Hiiragiho, už šesť mesiacov pred natáčaním sa stretol s týmito dvoma mladými hercami, aby si vytvorili vzťah. Okrem hereckých nácvikov spolu hrávali aj futbal. Soya a Hinata tvrdia, že v osobnom živote spolu vychádzali veľmi dobre, no počas natáčania sa často hádali. (Bilkiz)
  • Yuko Tanaka, ktorá vo filme hrá riaditeľku školy, si už pri prvom čítaní scenára uvedomila význam scény, v ktorej sa jej postava zhovára s Minatom (Soya Kurokawa) v hudobnej miestnosti. Preto sa rozhodla už niekoľko mesiacov pred natáčaním trénovať hru na lesný roh, aby sa uistila, že dokáže autenticky zahrať na tomto hudobnom nástroji. (Bilkiz)
  • Medzinárodný filmový festival v Štokholme 2023: Cena FIPRESCI za Najlepší film. (Arsenal83)
  • Medzinárodný filmový festival v Chicagu 2023: Gold Q-Hugo za Najlepší film. (Arsenal83)
  • Kore-eda sa odhodlal bojovať proti homofóbii a natočiť tento film po zhliadnutí filmu Tajomná pokožka (2004), ktorý považuje za jeden z najlepších natočených filmov. (Arsenal83)
  • Dvaja detskí herci, Minato (Sōya Kurokawa) a Yori (Hinata Hiiragi), boli vybraní po opakovaných konkurzoch. Kore-eda ich pochválila za spoločnú chémiu pred kamerou, ktorá kontrastovala so zjavnými rozdielmi v ich vzhľade tváre a osobnostiach. (Arsenal83)
  • Kore-eda opísal Sakamota ako jediného scenáristu, s ktorým vždy chcel spolupracovať, ale vzdal sa myšlienky, že sa tak kedy stane. V tomto projekte sa však konečne spojili. (Arsenal83)
  • Komparzistov bolo použitých približne 700 žiakov miestnych základných škôl. (Arsenal83)
  • Natáčanie prebiehalo na približne 25 miestach v regióne Suwa v prefektúre Nagano (Suwa, Okaya, Fujimi a Shimosuwa). Natáčalo sa od 19. marca do 12. mája a po 10 týždňovej prestávke potom od 23. júla do 13. augusta 2022. (Arsenal83)

Súvisiace novinky

Byly rozdány Zlaté palmy v Cannes

Byly rozdány Zlaté palmy v Cannes

27.05.2023

76. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Cannes se uchýlil ke svému závěru a nastal tedy čas, aby byly rozdány Zlaté palmy. Hlavní ocenění prestižního festivalu díky rozhodnutí poroty, jíž… (viac)

Reklama

Reklama