Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americká jadrová ponorka Montana zaznamená v Kajmanskej oblasti neďaleko Kuby silný podmorský pohyb. Po strate energetických zdrojov sa potopí do hĺbky 200 stôp. Vojsko požiada o pomoc posádku podmorskej vrtnej veže Deepcore. Veliteľ veže Bud Brigman (Ed Harris) nie je nadšený, pretože záchranná operácia sa má realizovať pod vedením poručíka Coffeyho (Michael Biehn) a s účasťou Budovej manželky Lindsey (Mary Elizabeth Mastrantoniová). Na hladine je hurikán. Padajúci žeriav lanom stiahne aj vrtnú vežu na okraj podmorskej priepasti. V nej svetielkujú inteligentné mimozemské bytosti žijúce na dne oceána. Môžu sa prejaviť ako dlhý had vody, schopný nabrať podobu jednotlivých členov posádky, s ktorými sa pokúšajú komunikovať. Vojaci proti nim použijú jadrovú zbraň. Výskumníci chcú naopak znefunkčniť naprogramovanú jadrovú nálož, ktorá spadla až na dno podmorskej priepasti do hĺbky 17-tisíc stôp, kde človek nikdy ešte nebol. Bringman už nemá dosť špeciálnej dýchacej kvapaliny, aby sa z dna priepasti vrátil... Mierumilovní mimozemšťania z mamutej kozmickej lode mu zachránia život. (TV JOJ)

(viac)

Videá (3)

Trailer 1

Recenzie (652)

Kulmon 

všetky recenzie používateľa

Hodnotím SE verzi (2 hodiny 43 minut). Film, který se podobně jako legendární Ponorka z roku 1981 odehrává valnou většinu pod vodou. Nemáme sice o potapěče takový strach, ovšem to nebrání tomu, abychom zažili neobyčejný filmový zážitek. Cameron prostě umí a triky jsou na tehdejší dobu dokonalé. Vidím v Propasti i některé věci z o 20 let mladšího Avataru (např. Bublina). ()

liborek_ 

všetky recenzie používateľa

Dráždila mě ta myšlenka i při druhém sledování Avatara. Co mi na Cameronovi tak děsně vadí? U Propasti, kterou jsem zhlédl až poté, to bylo už zcela jasné: Cameronova snaha po předávání "poselství" je příliš primitivní, prvoplánová a nutně naprosto zbytečná a neefektivní. Podává ho totiž podle mého mínění přesně takovým způsobem, aby si lidi při jeho sledování řekli: "Ach můj bože! To je hrozné!" a poté se vrátili ke své večeři, aniž by to v nich zanechalo jakoukoli hlubší stopu. Přesně, jak to řekl Jack Daglish v Hotelu Rwanda... Vytvořením technicky dokonalého filmu s jednoduchým příběhem, černobílým a schematickým vykreslením postav a v závěru apelováním na lidi rychlým sestřihem záběrů z koncentráků podle mého názoru nemůže režisér dosáhnout žádného "morálního" úspěchu. Jen finančního... Je to jen zábava a to "poselství" je tam naprosto nadbytečné. Jenže kvůli němu ho režisér točil. Je tedy zbytečný celý film? Tento styl kinematografie mě docela míjí... ()

Reklama

Shakers 

všetky recenzie používateľa

Vynikajúce! Predovšetkým zaujímave a napínavé prostredie, príbeh filmu, skvelá atmosféra, herci (perfektný Ed Harris) hudba od Silvestriho, výborné spracovanie vrtnej veže Deepcore od Rona Cobba (Alien, Aliens), či ostatných vecičiek, skvelá podvodná kamera, akcie a super nápady. To všetko je v ďalšom mega filme od Jima Camerona. Môj obľúbenec Michael Biehn sa mi na zápornú rolu moc nehodil a viac som si obľúbil Eda Harrisa. A čo sa týka predĺženej verzie, tak je to ucelenejšie a v samotnom závere až prekvapujúce. Jedna s najlepších predĺžených verzii! Takže ak vám môžem poradiť a máte na výber, tak rozhodne Special Edition. Pridané scény v SE ... keď sa dlho pozeráš do priepasti, priepasť sa tiež pozerá do teba. Obľúbený soundtrack: End credits. Kino verzia 95% - 5* / Predlžená verzia 100% - 5* ()

Spiker01 

všetky recenzie používateľa

Poslední půlhodinové rozuzlení je naprosto dechberoucí, o tom žádná. Cameron vždycky miloval vodu a hloubky. Ovšem dokodrcat se tam, zvláštně v prodloužené téměř tříhodinové verzi, pro mne bylo velice zdlouhavé a místy bolestné. Výš jít tedy nemohu.. PS : Ed Harris asi vždycky vypadal o 20 let starší. ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Cameron ma ako diváka vtiahol do svojej hlbočiny filmového umenia a držal ma v nej až do samého konca. Skvelá práca v podmorskom svete, kde Cameron ukazuje ako kráľovsky si vie poradiť s obmedzenými priestormi. Efekty na výbornú, sci-fi línia je triezvo zvládnutá, i keď záver bol trošku priškrtený. Navyše skvelý psychopatický Michael Biehn, Harris a Mastrantonio sa skvelo dopĺňali, najdojemnejšia scéna tesne po polovici deja, najnapínavejšia takmer na začiatku, aj to sú faktory originálnosti, ktoré som zožral aj s navijákom. 90%. ()

Galéria (57)

Zaujímavosti (51)

  • V momentě, kdy Virgil "Bud" Brigman (Ed Harris) stříhá dráty u rozbušky atomové hlavice, je při použití dvou vodičů z technického hlediska naprosto jedno, který z nich přestřihne. Rozhodování by mělo smysl pouze při větším množství vodičů, tzn. tří a více. (Lasskoun)
  • Dýchatelná kapalina známá také jako okysličené perfluorokarbony byla vynalezena v Německu koncem 30. let. Existují případy, kdy v této kapalině dýchal i člověk. V 70. letech byly testy s touto látkou zakázány a flourkarbon byl definitivně zakázán. (CliffLee)

Reklama

Reklama