Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizódy(8)

Obsahy(1)

V limitovanej sérii napínavého trileru Agenti budúcnosti sledujeme skupinu FBI agentov v troch odlišných časových obdobiach, ako zápasia s obrovskými zmenami v čase, keď americký systém trestného súdnictva mení umelá inteligencia. Seriál nás prevedie niekoľkými desaťročiami a prelínajúcim sa dejom, skúma povahu súdnictva, ľudskosti a ilustruje rozhodnutia, ktoré robíme a ktoré definujú naše životy a to, čo tu po sebe zanecháme. Hlavnými postavami sú Tayo, jeden z najneortodoxnejších agentov, ktorí kedy pracovali v úrade, a Poet, jedna z najúspešnejších tajných agentiek všetkých čias. (Disney+)

(viac)

Recenzie používateľa warrenur k tomuto seriálu (9)

Agenti budúcnosti (2023) 

Rozhodne zaujimavy otvarak s pouzitim systemu pokrocilej umelej inteligencie v sluzbach FBI v blizkej buducnosti. Ta je nakoniec vyuzivana uz davno i v sucasnosti. A hoci premisa jej mozneho zneuzitia bola pouzita uz v Minority Report (2002), a i utla Kate Mara je prototyp "kacatka"/agentky, ktore je tu snad dekady od mlcania jahniat, ma to cosi do seba. Aj ostatne charaktery nie su uplne marne a striedanie linii minulosti, pritomnosti a buducnosti v kazdej epizode su zaujimavym prvkom. Co ma sklamalo, je to, ze kvalitnejsie diely v druhej polovici rozoberajuce urcite filozoficke otazky v suvislosti s pravomocami, kompetenciami, ci "vynimkami" v suvislosti s vyuzivanim A.I. sa uplne skratkovito a naivne skoncili v poslednej casti. Ta mi nazor na serial stiahla o hviezdu nadol a pripomenula mi, ci este po druhej epizode som nevedel, ci ostanem serial sledovat. Serial vsak svojou aktualnostou v nasej dobe, v dobe raketoveho nastupu vyuzivania A.I. ma co ponuknut, zial prevedenie nie je dotiahnute. Slabsi priemer. 45% ()

Súčasť niečoho (2023) (E01) 

Rozhodne zaujimavy otvarak s pouzitim systemu pokrocilej umelej inteligencie v sluzbach FBI v blizkej buducnosti. Ta je nakoniec vyuzivana uz davno i v sucasnosti. A hoci premisa jej mozneho zneuzitia bola pouzita uz v Minority Report (2002), a i utla Kate Mara je prototyp "kacatka"/agentky, ktore je tu snad dekady od mlcania jahniat, ma to cosi do seba. Dam tomu sancu. Par ohratych stereotypov, ci klise si mohli odpustit, ale tak, Tom Rob Smith zrejme este nema tak vycibrene "scenaristicke pero". :) ()

Skúška fyzickej kondície (2023) (E02) 

Hoci som si tomu prelinaniu casovych linii privykol, a i tomu, ze mnohe ostava nevypovedane, kopi sa nam stale viac obrazov reality v seriali, ktore pre mna postradaju logiku. Pominiem ohnovzdornost a vyborne pluca cernosskeho agenta, buduceho sefa a tiez biedny "ohen" v tejto casti. To zober cert. Spoliehal som sa teda na pribeh. Najsilnejsia veta tejto epizody zaznela na adresu idealistickej mladej, vzdy napomocnej agentke: "How you see the world, THAT's what worries me." V zavere trochu tej motivacnej reci a odhodlania pri fyzickych testoch az po vyvrcholenie k chystanej udalosti velkeho utoku na urad. Slabsi priemer. 45% ()

Ďakujeme, že nešoféruješ (2023) (E03) 

O cosi temnejsia cast. Nielen s ohladom na reminiscenciu casu a vplyv rozhodnuti jednotlivych agentov na ich zivot, ale aj sposob akym sa plizivo A.I. zapojila do rozhodovania. Vlastne myslienka, ktoru sme este mozno 2 roky dozadu nepovazovali za podstatnu, azda len sci-fi v sci-fi filmoch. Nuz a dnes sa uz ozyvaju najvacsie firmy v obore, aby sme "nesli az tak zhurta" vo vyvoji. Rozhodne lepsi diel ako ten predosly. ()

Nie tvoja priateľka (2023) (E04) 

Opat velmi slusny diel a fungovala i thrillerova linia zhruba takmer az po zaver. Neuveril som moc tej "stavebnej - sabotazi" a rozhodne nie rozsahu. Ale ked pominiem tuto uletenu cast epizody. Silnejsi moment epizody - presadzovanie zien v obore v podani instruktorky. Vsetkym, kto nema hlavu v zadku je uplne jasne, ze presne tak to byvalo v mnohych joboch. Niekde sa do dokonca deje i v sucasnosti a rozhodne by sa to nemalo diat. 65% ()

Problémom sú ľudia (2023) (E05) 

Zaverecna konfrontacia prosteho systemu identifikujuceho "podozrivost" s nevinnym kazatelom bola pekne vyeskalovana a v nahote svojej absurdnosti ukazana divakovi. Pekny moment. Niekedy clovek naozaj dufa, ze kompetentni naozaj zvazuju to "podstatne" potrebne pre oblast, ktoru maju spravovat. :) ()

Hogan's Alley (2023) (E06) 

Zaver podobny, ako tie, co sa obcas podarili v niektorej z casti serialu Black Mirror (seriál) (2011). "Spravca uz nespravuje, hoci si to mysli". :) Zaujimavy vycvik roznych scenarii v skoliacom stredisku Quantico. Cvicenia v ozbrojenych jednotkach maju jednoznacne svoj prinos a zmysel. Po pozreti tejto casti sa vsak opat, ako vzdy, prejavi par homofobnych jedincov, just wait. :) Inak len priemerny diel, kedy sa ani v jednej z linii zasadne nepohneme. Ale vdaka nedavnemu masivnemu vyuzitiu ChatGPT, divaci snad pochopia, co prevratne FBI v seriali dosiahla, ked slohla typkynin masivny datasetovy system a zacala na nom ucit A.I. ()

Večer rozkazov (2023) (E07) 

Tento diel sa mi celkom pozdaval. Aj linia z minulosti o pridelovani posobiska kadetov, pritomnosti, o tom, ako sa A.I. prvykrat osvedcila pri roznych "cieloch" a i buducnost, ked si opat raz "filmovy clovek" zmyslel, ze bude ovladat nieco neovladatelne. Kazdopadne v kontraste s tym, ze posledne mesiace korporacie a vlady riesia, akym smerom a ako rapidne sa budu vyvijat a na com ucit rozne odnoze umelej inteligencie, a nie su to len chat-ove A.I, ponuka epizoda par velmi zaujimavych podnetov i k premyslaniu. A ano, poastava Tayo-a v tomto dieli urobila dve (co som zachytil) divne resp. nelogicke rozhodnutia. V celku to vsak prilis nerusilo. Nadpriemer. 68% ()

Ukončenie výcviku (2023) (E08) 

Zaverecna epizoda je mimoriadne skratkovita a vo svojej naivite az povrchna. To ma dost sklamalo. Hlavne preto, ze urcite filozoficke otazky v suvislosti s pravomocami, kompetenciami, ci "vynimkami" v suvislosti s vyuzivanim A.I. sa v skutocnosti rozhoduju uz teraz, v nasej dobe. Mnohi kompetentni uz par mesiacov varuju, co to moze priniest v oblasti dezinformacii a rozkladu spolocnosti, zaroven, co nam ponuka ake mnozstva moznosti a ulahceni, ci uz pri diagnostike a inych joboch. A prave preto sa mi zaver teda vobec nepozdaval. Takto rozpravkovo a naivne sa posledne tri diely nevyvijali, a tak som na to teda pripraveny nebol a len neveriaco krutil hlavou. Priemerny serial mohol z dovodu svojej aktualnosti v teme skoncit nadpriemerne. Namiesto toho to v mojich ociach ako divaka dost zmrsili. Skoda. ()

Reklama

Reklama