Reklama

Reklama

Soumrak samurajů

  • Česko Poslední věrný chrámu Mibu (festivalový názov) (viac)

VOD (1)

Za dávných časů bylo v Japonsku bráno opuštění klanu jako zrada, ale Kanichiro Yoshimura ze své rodné vesnice přesto odešel. Dostal se do elitní Shinsengumi, školy nejlepších samurajů. A i když zprvu jako samuraj příliš nevypadal, choval se hamižně a pro pár pytlů rýže neváhal sekat hlavy, byl opravdovým hrdinou. Měl k tomu veliký důvod - lásku k rodině, kterou musel zasytit. Když se nad vládou samurajů začala stahovat mračna a přišla dlouhá a nemilosrdná válka, měl krví zbrocený Youshimura jen jediný sen: po letech zase spatřit svou rodinu... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (49)

Ceres 

všetky recenzie používateľa

Na tento film jsem se docela těšil, jelikož samurajská témata mám velmi rád. Bohužel to nedopadlo pro mě úplně tak, jak napovídá celkové hodnocení. Nemůžu zpochybnit krásu některých scén, chování právého samuraje s nádhernými vlastnostmi, které bylo obsaženo v krásné větě Yoshumurova syna: "I can´t leave the father I love to cross the River of Death alone", ale snímek byl na hodně natahovaný, že jsem se přistihl parkrát při dojemných scénách, že se hodně nudím. Druhá polovina je o kus lepší než ta první, která velmi dobře vrcholí v závěru, další nešvar tohoto filmu je docela problém sledovat v první půli dějovou linku s flashbacky. Pro oddané samuraje si přidejte hodnocení navíc jak je libo, ale za mě jen 50 %. ()

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Je to celkom dobrá akčná historická dráma. Má dosť dobrý príbeh o mužovi, ktorý sa stane súčasťou vybranej skupiny samurajov, kde sa chce spriateliť s najlepším z nich, no napriek svojej snahe sa mu to nedarí. Počas jeho kariéry ale prichádzajú aj mnohé problémy, kvôli ktorým musí občas porušiť aj samurajské zásady, keďže rodina je dôležitá, no hlavne sa blíži koniec samurajského veku, čo ovplyvní každého skutočného samuraja. Spracovanie je celkom slušné, ale dalo sa to podať ešte o trochu lepšie. Rozhodne musím pochváliť na pomery žánru až mimoriadne dynamické prevedenie, za čo môže aj to, že dej zaberá dlhý časový úsek a nevenuje sa len konkrétnym problémom jednotlivca, ale aj zásadným udalostiam, ktoré výrazne ovplyvnili celú dobu, či už hladomor, ale hlavne koniec obdobia samurajov, takže tu sa prakticky stále niečo deje a aj pri tej výrazne nadpriemernej dĺžke to prejde rýchlo bez možnosti nudiť sa. Zaujímavo pôsobí aj samotný hlavný hrdina, ktorý nie je práve tradičným samurajom, vôbec nevyvoláva rešpekt a miestami pôsobí ako lakomec, aby to vzápätí úplne vyvrátil, veľký význam má pre neho rodina a kvôli svojej odlišnosti sa postará o mnoho výborných situácií. Ale stále sa z toho dalo získať aj viac, viaceré časti mi prišli dosť skratkovité a tak som cítil potrebu dozvedieť sa o tom viac, tie scény z línie po rokoch mi prišli úplne zbytočné, radšej by som bol, keby sa to stále venovalo hlavnému príbehu, no je ich len pár, takže to je skôr len detail a ešte som pri tom nepocítil tú pravú samurajskú atmosféru, ktorú mám v tomto žánri tak rád, toto mi prišlo také iné, akoby komerčnejšie. Po stránke akcie som celkom spokojný, nájde sa tu viacero rozličných bojových scén, či už komornejších s pár samurajmi, ale aj veľkolepejších s väčším množstvom vojakov na oboch stranách. Chýbal mi tu ten tradičný samurajský pokoj a sústredenie na každý pohyb, tu sú postavy také divokejšie, ale pozerá sa na to dobre a nechýba ani krv. Herecké obsadenie nie je zlé, chýba mi tu niekto výraznejšie charizmatický, ale aj tak hlavný hrdina je dostatočný sympaťák, ktorý ma neustále bavil a aj okrem neho sa tu nájde plno dobrých vedľajších postáv, či už medzi samurajmi alebo rodinnými príslušníkmi. S réžiou a technickou stránkou som celkom spokojný, chválim výpravu a vizuálnu stránku, je tu množstvo príjemných lokácií, využívajú sa ročné obdobia a viacero scén vďaka tomu dokáže celkom zapôsobiť, len ako som spomínal, chcelo by to aj tú pravú samurajskú atmosféru. Samurajské filmy mám rád, či už klasické, ale aj tie novšie a tento patrí medzi tie priemernejšie. Nemám dôvod dávať horšie hodnotenie, dosť ma to bavilo, ale napríklad taký o rok starší Twilight samuraj sa mi páčil o dosť viac. 74% ()

Reklama

kinej 

všetky recenzie používateľa

Film, který ve mně evokoval zlatou éru samurajských filmů šedesátých let. Důraz je kladen spíše na jejich životní filosofii, než na bojově umění, přičemž vše je součástí posmutnělého byť nijak zvlášť strhujícího příběhu. Zaujmou především skvělí herci v obou hlavních rolích, ale po filmařsky je film klasické odvyprávění příběhu bez jakékoliv přidané hodnoty. Jako fanda tohoto subžánru považuji Soumrak samurajů za mírně nadprůměrný film, který však nedosahuje kvalit děl Akiry Kurosawy, Kihachy Okamoty, nebo Masaky Kobayashiho. Jen se jim přibližuje. ()

kitano 

všetky recenzie používateľa

Krasne spracovany koniec ery tokugawa, co bol vlastne aj koniec obdobia samurajov. Tuto udalost sledujeme na pozadi pribehu vidieckeho samuraja (skvely vykon Kiichi Nakaia), ktory je obrazom praveho samuraja (vernost ceste samuraja a jej poslaniam), no je zobrazeny omnoho ludskejsie a jeho ciny su vyrazne obvplyvnovane aj laskou k rodine (co je v zasade na ceste samuraja az druhorade). Tento typ samuraja mame moznost vidiet aj v dalsich novodobych samurajskych dramach (Twilight samurai), no tu je tento nazvime ho "konflikt povinnosti" umocneny velkostou a vaznostou udalosti (prave spominany koniec tokugawa a zaciatoch vlady imperia) ktore sa v pribehu odohravaju. Samuraji mali na vyber bud sa pridat na stranu imperia, alebo bojovat predom prehrany boj, no zachovat si svoju hrdost a cestu, aj za cenu toho, ze za to, za co by ich pred tym nazivali hrdinnmi, su teraz oznacovani ako rebeli. Aj hlavny hrdina je takymto rebelom. A aj ked zo zaciatku ako skutocny samuraj veru nevyzera, ako sa pribeh pomaly rozvija, dozvedame sa jeho skutocne dovody, motivacie a jeho charakter sa rozvinie do krasy. Ako plynu roky, tak sa meni aj film a tak ako vyzeral samurajsky film v rokoch 60-70 uz vyzerat nikdy nebude. Meni sa film, menia sa aj divaci. Pribehy o ukradnutom zlate nahradzaju melodramaticke prvky. Ale stale je to japonsky film o samurajoch, kde sa bliskaju nabrusene katany, caj nalievaju slicne konkubiny a za chyby sa plati seppuku. Skvely kus. (9/10) ()

cubajz 

všetky recenzie používateľa

silný snímek vyprávějící o konci "éry mečů" a dávající dohromady portrét mistrného šermíře a samuraje Yoshimury (který mi svým optimismem a ukecaností trochu připomínal Roberta Benigniho:), vydělávajícího peníze pro rodinu ve službách posledního Shoguna Tokugawy. Až na občasnou zdlouhavost a s tím související přehnanou stopáž nemám co vytknout. ()

Galéria (10)

Súvisiace novinky

EIGASAI 2015

EIGASAI 2015

10.03.2015

Pražská část festivalu Japonského filmu a kultury EIGA-SAI 2015 začíná již ve čtvrtek 12.3. a poběží do 18.3. v kině Lucerna. Hlavním hostem bude oscarový režisér Takita Yōjirō. Zatímco plzeňský… (viac)

Reklama

Reklama