Reklama

Reklama

Žena Čajkovskogo

  • Rusko Жена Чайковского (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Děj filmu se odehrává v Rusku 19. století a líčí Antoninu Miljukovou (Aljona Michajlova), krásnou a bystrou mladou ženu, která se stala posedlou komponistou Petrem Iljičem Čajkovským (Odin Lund Biron) poté, co poprvé uslyšela jeho hudbu. Skladatel nakonec souhlasí s jejich manželstvím, ale po svatbě jí začne vyčítat svá neštěstí a zhroucení a všemožně se jí snaží zbavit. Miljuková se však rozhodne vydržet a udělat vše pro to, aby se s ním nerozvedla. Ponížená, zneuctěná a zavržená pomalu propadá šílenství. (mac000)

(viac)

Videá (4)

Trailer 1

Recenzie (5)

Cheeter 

všetky recenzie používateľa

U Petrovových řádí chřipka byl takový průměr. (M)učedník byl výborný. Ale Žena Čajkovského mě jednoduše zklamala. Čekal jsem poněkud více. Začátek filmu byl za mě dobrý, čím dále děj postupoval, tím méně jsem toho z ruských reálií chápal a tím více byl nudný, byť jeho obsah byl zřejmý. Nevýrazné herecké výkony tomu nepomáhaly. Serebrennikov mě v tomto případě zklamal a budu hodně přemýšlet, jestli se k němu vrátím. ()

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Čajkovského poznáme všetci takmer výlučne skrz jeho hudobnú tvorbu (ktorá je, povedzme si pravdu, geniálna). O jeho osobnom živote som netušil prakticky nič, takže tento film bol o to viac lákavý. Prekvapilo ma, aký to bol v podstate sociopat (obzvlášť čo sa žien týkalo), no Antonina bola rozhodne odvážna a snažila sa maestra očariť - čo sa prvotne aj podarilo, no potom sa to celé zrútilo ako domček z karát. Čo sa filmu týka, tak najmä úvodná línia bola vydarená, no postupom času to strácalo na zaujímavosti (priamo úmerne s Čajkovského záujmom o Antoninu). Vizuál bol úžasný a skvelo vystihol atmosféru 19.storočia. Škoda, že aj dej nebol taký trvácne pútavý. Ale na 3* to bolo... ()

Reklama

rivah 

všetky recenzie používateľa

Mohutný a temný film (a velmi dlouhý) plný ženy posedlé skladatelem, který si ji vezme, aby s ní žil jako bratr, ale ona jeho zvláštní sklony nechápe a trpí až do šílenství./recenze viz The Guardian,IMDb/ (70%) ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Chceš potrestať Čajkovského? Daj mu manželku. A natoč o nej film namiesto neho. Takže z jeho fantastickej tvorby tu nie je nič, ale z bláznivého vyšilovania jednej skutočne nešťastnej pani, ktorá nechcela nič len sem tam premastiť určité dutiny, tu je toho veľa. Ani sa nečudujem, keď ti manžel povie "budeme len kamaráti" a potom ho vidíš kamarátiť s inými mužmi a na tých mu už dutiny nevadia. O historických okolnostiach či udalostiach film už nie je a Čajkovský tak ostáva v škrupine homosexuála ako bočná postava, o jeho veľkosti tu nie je skoro nič, ale ako záplata na umeleckú dušu sa tam našťastie mihne, až priam zatancuje, pár škaredých nahých chlapov, takže niekto určite ostane uspokojený. Snová biografia, ktorá biografiou nie je, ale prezentuje časť života umelca, ktorá nie je tým, čím sa preslávil, ale tým, čo je tematicky zaujímavé pre súčasných progresívnych filmárov. S ruskými obmedzeniami. ()

Galéria (52)

Zaujímavosti (4)

  • Scenár napísal Serebrennikov počas domáceho väzenia, na ktoré bol odsúdený v roku 2017 za údajnú spreneveru štátnych prostriedkov (v prepočte cca 2 mil. USD) poskytnutých Siedmemu štúdiu, kultúrnej inštitúcii, ktorú viedol. V zákulisí sa však hovorilo, že šlo o trest za to, že Serebrennikov kritizoval ruskú anexiu Krymu v roku 2014 a vyjadril sa na podporu ruskej komunity LGBT. (Arsenal83)
  • Film mal byť pôvodne uvedený do kín v roku 2015, na 175. výročie skladateľovho narodenia, pričom do hlavnej úlohy mala byť pozvaná jedna z veľkých západných hviezd. Z toho však zišlo. (Arsenal83)

Súvisiace novinky

Kdo bude letos soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

Kdo bude letos soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

17.04.2022

Přesně za jeden měsíc, tedy v úterý 17. května odstartuje 75. ročník prestižního mezinárodního filmového festivalu v Cannes. Obří filmový svátek konající se na francouzské riviéře letos oslaví tři… (viac)

Reklama

Reklama