Reklama

Reklama

Chlapec z neba

  • Česko Chlapec z nebe (viac)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Adamovi, synovi rybára, ponúkli najvyššie privilégium študovať na univerzite Al-Azhar v Káhire, mocenskom centre sunnitského islamu. Krátko po jeho príchode do Káhiry náhle zomrie najvyšší náboženský predstaviteľ univerzity, veľký imám, a Adam sa čoskoro stane figúrkou v neľútostnom boji o moc medzi náboženskou a politickou elitou Egypta. Po analýze egyptskej revolúcie vo filme The Nile Hilton Incident z roku 2017 debutoval Tarik Saleh v súťaži v Cannes filmom Boy From Heaven. Film inšpirovaný knihou Umberta Eca "Meno ruže" zavedie divákov na univerzitu Al-Azhar v Káhire, kde smrť veľkého imáma môže zmeniť mocenskú dynamiku v krajine. (Film Europe)

(viac)

Zaujímavosti (3)

  • Zástupcovia Švédska zvolili snímku ako svojho kandidáta do boja o nomináciu na 95. ročník Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film za rok 2023. (MikaelSVK)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v tureckom Istanbule, švédskom Göteborgu a egyptskej Káhire. (MikaelSVK)
  • Arabský název filmu ولد من الجنة má v sobě významovou mnohovrstevnatost, kterou překlad do kteréhokoli jazyku úplně stírá. Jeho tři slova lze totiž chápat několika způsoby. Protože psaná forma arabštiny – s výjimkou koránu – ignoruje samohlásky, je možné slovo جنة číst džanna, džinna i džunna, slovo ولد může dokonce být i podstatné jméno i sloveso. Pak by například vedle „Walad min džanna“ („Chlapec z nebe“) byl „Walad min džunna“ už „Chlapcem z chráněného úkrytu“, zatímco „Walada min džinna“ by znamenalo „Zrozen z šílenství“. (chamonix)

Súvisiace novinky

Kdo bude letos soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

Kdo bude letos soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

17.04.2022

Přesně za jeden měsíc, tedy v úterý 17. května odstartuje 75. ročník prestižního mezinárodního filmového festivalu v Cannes. Obří filmový svátek konající se na francouzské riviéře letos oslaví tři… (viac)

Reklama

Reklama