Reklama

Reklama

Tajomstvá vesmíru

(seriál)
  • Česko Co vypráví univerzum (viac)
USA, 2022, 6 h 45 min (Minutáž: 50–52 min)

Réžia:

Russell Eatough

Hrajú:

Bruce Lester-Johnson (rozprávač), Doug Vakoch

Epizódy(8)

Obsahy(1)

Tvorcovia tohto seriálu vám s použitím najnovších technológií a doteraz nezverejnených záberov priblížia zázraky nášho vesmíru. Od pátrania po desivých čiernych dierach až po hľadanie života na Marse, či hľadanie dvojníčky Zeme vám v každej jednej epizóde priblížime jednotlivé výskumné misie, ktorých príprava trvá celé desaťročia. Sú to aj pútavé ľudské príbehy vedcov, oddaných svojmu povolaniu pri odhaľovaní tajomstiev vesmíru. (RTVS)

(viac)

Recenzie používateľa jedna_vrana k tomuto seriálu (3)

Hľadanie druhej Zeme (2022) (E05) 

Zaujímavý dokument plný vesmírnych dobrodružstiev a pohľadov do okien vesmíru, v snahe nájsť vo vesmíre planéty, ktoré by mohli byť obývateľné. Ktovie, či sa to raz podarí... ()

Hľadanie života na Marse (2022) (E06) 

Dokument, ktorý priniesol zaujímavé obrázky z Marsu a veľa, veľa špekulácií. Curiosity objavila niečo, čo signalizuje prítomnosť cyklov mokra a sucha na ranom Marse. A??? Áno súhlasím, niekedy aj malý krok je posun vpred, ale pozeraním na nadšené tváre pracovníkov NASA sa moja nuda z dokumentu nezmiernila. ()

Hľadanie čiernych dier (2022) (E07) 

Koncept čiernych dier sa začal objavovať v 18. a 19. storočí ako dôsledok nových poznatkov o gravitačných silách a ich vplyve na svetelné žiarenie. V roku 1783 vytvoril reverend John Michell hypotézu o existencii "temných hviezd", ktoré by mohli mať dostatočne veľkú gravitačnú silu, aby zadržiavali aj svetlo. V roku 1915 Albert Einstein predpovedal vznik čiernych dier vo svojej všeobecnej teórii relativity. A tu niekde moje porozumenie tejto zložitej témy skončilo, výklad začal byť príliš teoretický a mala som problém sústrediť sa na grafiku a k nej vysvetľovanú teóriu. Možno mám len hlboké medzery z fyziky... ()

Reklama

Reklama