Reklama

Reklama

Richard III

Dráma / Krátkometrážny
Veľká Británia, 1911, 23 min

Scenár:

William Shakespeare (divadelná hra)

Obsahy(1)

Přestože je před ním v řadě pro následnictví několik dalších, Richard z Gloucesteru je odhodlán získat trůn. Podvodem, manipulací a vraždou se stane anglickým králem Richardem III. Brzy však zjistí, že díky mnoha nepřátelům, které si vytvořil, bude pro něj velmi obtížné udržet si trůn. (Epistemolog)

Recenzie (3)

majo25 

všetky recenzie používateľa

Veľmi divadelne pôsobiaci kraťas. Bez ohľadu na to, že išlo o adaptáciu Shakespeara, ide skôr o nasnímanú divadelnú inscenácia vo veľmi sparťansky navrhnutých kulisách, s namaľovaným plátnom namiesto exteriéru a teatrálnymi veľkými gestami, a to aj na nemý film. Medzititulky sú buďto iba informatívne (čo sa práve na obraze bude diať) alebo potom kopírujú niektoré hlášky z Shakespearovej divadelnej predlohy. Napriek menšej stopáži mi unikala kontinuita príbehu a snímok tak výrazne nudil. Určené fakt iba pre vášnivých náruživcov nemej éry. ()

Reklama

Epistemolog 

všetky recenzie používateľa

Krátký příběh líčí vzestup Richarda III k moci prostřednictvím atentátu i jeho konečný pád. Do sotva půl hodiny němé adaptace Shakespearovy hry těžko vrazíte celý příběh spravedlivě, ale i tak jde o dobrou práci. Pokud dobře znáte hru, dá se to koukat a když ne, získáte aspoň podstatu příběhu. Richard zabíjí každého, kdo se mu postaví do cesty ke trůnu. Náznak shakespearova jazyka získáte u titulkových plaket obsahují přímé citace z dialogu hry. Znalci mohou postrádat zmínky o zimních nepokojích, nebo o výměně království, či koní. Tento kraťas dokonce obsahuje fantasy scény ve kterých Richarda pronásledují duchové těch, které zavraždil. Tyto sekvence využívají i první speciální efekty. ()

Galéria (5)

Reklama

Reklama