Reklama

Reklama

Pád domu Usherů

(seriál)
  • USA The Fall of the House of Usher
Trailer 1

VOD (1)

Epizódy(8)

Obsahy(1)

Dva bezcitní sourozenci vybudují rodinnou dynastii, aby se zajistili do budoucna. Jejich plán se ale začne bortit ve chvíli, kdy jejich dědici začnou záhadně umírat. (Netflix)

Recenzie používateľa molcan2 k tomuto seriálu (9)

Pád domu Usherů (2023) 

Sledovanie bolo bolestivé, pretože príbeh House of Usher je brilantný príbeh ľudského správania. Namiesto toho, aby využili čistú hrôzu z dištancovania sa od spoločnosti a nechali svoj život obrazne povedané "zhniť", implementujú doňho prehnanú modernú škaredosť, ktorá nemá žiadnu podstatu, pokiaľ ide o genialitu všetkých Poeových poviedok. Ako človek, ktorého istým spôsobom "zachránilo" objavenie Poea v ranom veku, môžem všetkým, ktorí túto vec chvália, len povedať. Škoda. Hanba. Hanba. Kúpte si knihu, prečítajte si ju. Ale prečítajte si ju, aby ste pochopili hrôzy toho, čo si človek dokáže urobiť, a potom sa vráťte, a ak budete túto vec stále chváliť, budem veľmi prekvapený. ()

Půlnoční děs (2023) (E01) 

Hlava rodiny Usherovcov, Roderick Usher, sa dozvie, že jeden z členov rodiny je špión, ktorý vláde odhalí ich korupčné obchody. Za nájdenie vinníka je ponúknutá odmena 50 miliónov dolárov. Polnočný des, mám pocit, že to bol pomerne presný opis debutovej epizódy. Mám pocit, že sa to zlepší, nemyslím si, že to bola najnapínavejšia alebo najzaujímavejšia prvá epizóda, prišla mi trochu pomalá, ale je tu položený veľký základ, je to zaujímavý príbeh, dúfam, že bude mať viac hororovej atmosféry. Čo sa preboha stalo s tou rodinou? To by som sa rada dozvedel. Rozhodne je to jedna toxická zmiešaná rodina, sú tu zaujímavé postavy a niektoré známe tváre z predchádzajúcich dielov. 6/10. ()

Maska červené smrti (2023) (E02) 

Portréty mladosti . To je os tejto provokatívnej epizódy , najprv pre vysokú dávku realizmu. Roderick a Prospero a ich projekty na víťazstvo . Rozdielne , samozrejme , ale majúce rovnaký koreň . Zvodná epizóda na darčeky pre Poe sových obdivovateľov , Maska červenej smrti je len milým prekvapením. Druhá, pre krásnu prácu mladého Sauriana Sapkotu, pripomínajúcu cynizmus a ambície a idealizmus a omyly mladých ľudí v plnej sile, hľadajúcich legitimáciu pred rodičmi. Takže dobrá verzia Elogabala. Záverečný obraz definuje svet Prospera ako mydlovú guľu a cenu za indiferenciu k varovaniam domnelých cudzincov. ()

Vražda v ulici Morgue (2023) (E03) 

Rivalita medzi nevlastnými bratmi, publicita okolo domnelej nehody, sebectvo v obrovských dávkach a skvelý prejav o... citrónoch. A, jasné, názov epizódy ako sprievodca vo vesmíre lekárskych experimentov, intríg, moci a mŕtvej čiernej mačky. Samozrejme, nie je to práve seriál skutočného príbehu, ale séria silných scén, fascinujúcich, strašidelných, realistických pre odraz temných myšlienok či posadnutosti, portrétov zla, obdivuhodne remeselne spracovaných, pretože každá predstavuje poctivé skúmanie jeho podstaty. Veľkým kladom - bezpochyby, sú herecké výkony. Vyladená adaptácia Poeovho univerza , zďaleka nie dezapointing. ()

Černý kocour (2023) (E04) 

Vplyv minulosti v prípade Rodicka je viac ako jasný. Leo sa pokúša vyriešiť problém a výsledok je jednoducho desivý. Pre Vicu sa všetko zdá také jednoduché. A to je zárodok predpokladaných problémov. Stáva sa jasným spôsob využitia univerza vytvoreného Edgarom A. Poeom, a možno práve to je základnou devízou epizódy. Epizóda ponúka presný portrét dokonalej pomsty, s nádychom Jobovej drámy, s jednoduchými črtami ceny moci a hry na zdanie a zraniteľnosti nového Kanea , v tomto prípade Rodericka Ushera. Dobre zahraná , definuje ju sila ilúzií , ničiaca bota Lea a jeho otca. ()

Zrádné srdce (2023) (E05) 

Takže v minulej epizóde sme mali šialeného Owena z Bly Manor a v tejto epizóde máme šialenú Hannah z Bly Manor? To sa mi páči. Veľmi sa mi to páči. Opäť sú tu všetci v najlepšej forme, ale najmä T'Nia Miller ako Victorine LaFourcade. Hrá šialene roztržitú takmer rovnako dobre ako roztržitú a ja som rád za akúkoľvek zámienku vidieť ju na obrazovke. Aj Carla Gugino je opäť vo vynikajúcej forme, keď hrá rôzne aspekty/postavy a majstrovsky sa vysmieva postave T'nia. Odkazy na Poea neustále plynú bez toho, aby pôsobili rušivo alebo vynútene, napätie sa neustále stupňuje... je to jednoducho ďalšia majstrovská trieda od Mikea Flanagana. ()

Zlatý brouk (2023) (E06) 

Ok, po poslednej epizóde a tejto sa mi seriál naozaj páči. Medzi súčasným Roderickom a Dupinom je len zopár scén (čo je škoda), ale nedávny flashbackový príbeh bol mimoriadne dobre spracovaný. Arthur Gordon Pym v podaní Marka Hamilla dostáva trochu viac príbehu do pozadia a v tejto epizóde je opäť výborný. Keď už sme pri Hamillovi, toto je možno môj najobľúbenejší výkon mimo Hviezdnych vojen (mimo dabingu). Úplne predáva mrzutého, skúseného, lojálneho rodinného právnika, ktorý je ochotný vliezť do bahna & pomôcť im s aboslútne čímkoľvek. Carla Gugino bola ako Verna opäť úžasná a pri posmievaní sa Tammy mala niekoľko vražedných hlášok, ktoré ma rozosmiali. Jej podanie bolo posmešné, ale nie príliš krikľavé, celkovo jednoducho úžasné. A Tammy... aj keď nebola najzaujímavejším Usherovým dieťaťom, určite mala v mojich očiach najmenej spásonosných vlastností. Opäť, tento seriál urobil dobre, že všetci sú dosť odporní, hoci pozerať sa na to, ako je banda mizerných ľudí mizerná, nie je práve zábavné. Našťastie sa seriálu darí nezdržiavať až tak, aby to bolo otravné, a vie, že na konci vieme, čo príde. Pohráva sa s týmto očakávaním a o to viac stojí za to, aby prišla odplata. Každopádne, seriál sa naozaj dostáva do tempa. Stále však netrpezlivo čakám na odhalenie toho, čo sa stalo na Silvestra 1980! 9/10. Nižšie sa ešte trochu rozrozprávam o konkrétnych hnidopišstvách, ale samotná recenzia je hotová! ()

Jáma a kyvadlo (2023) (E07) 

Frederick sa rozhodne, že je čas vystúpiť, teraz je jediným dedičom Usherovho impéria, ale najprv sa musí vysporiadať so svojou manželkou, lenže Lenora sa bojí o existenciu svojej matky. Opäť priklincovali takmer každý jeden aspekt tejto epizódy, občas bolo ťažké vidieť pôvodný príbeh, teraz skutočne vidím rámec, takmer akoby sa pôvodný príbeh miešal s rodinou Sacklerovcov a škandálom s oxymedánom. Sme takmer v bode pádu, povedzme, že impérium sa teraz veľmi rýchlo rozpadá, v hre zostalo len pár hráčov, hmly sa veľmi začínajú dvíhať, sme blízko k tomu, aby sme sa všetko dozvedeli. Veľká otázka, ktorú som mal po celý čas, čo sa stalo s manželkami v minulosti a prítomnosti, určite dostaneme niekoľko odpovedí. Bruce Greenwood aj Mary McDonnellová tu boli fantastickí. Musel som sa ospravedlniť, že idem do práce neskoro, pretože musím vidieť túto záverečnú epizódu! 9/10. ()

Havran (2023) (E08) 

Majstrovská trieda vo vytváraní atmosféry a nezabudnuteľného zakončenia nezabudnuteľnej minisérie. Týmto musím začať. Aj keď sotva niekto môže namietať, že väčšina hercov v ňom DELEGUJE, myslím si, že kvarteto Roderick-Madeline-Verna-Arthur je o úroveň vyššie. Hudba, osvetlenie, prednes hlášok, všetky dobre zvolené slová od samotného Edgara Allana Poea, tieňové scény, ktoré sú viac desivé a srdcervúce ako lacné horory a lekačky. Samozrejme, tak veľmi som chcel, aby Lenore žila, ale už v siedmej epizóde som vedel, že je odsúdená na zánik, aj keď nie je jedným z jeho priamych potomkov. A napriek tomu ma ten jej koniec, hoci bol krásny, takmer rozplakal. Je pravda, že všetci Usherovci boli svojím spôsobom monštrá. Hlavne Roderick a jeho sestra, ktorí svetu spôsobili toľko bolesti a skazy. Ale kto môže povedať, čo by sa stalo za iných okolností? Vyrastali v chudobe, traume a po zistení skutočného príbehu ich otca aj v závisti na všetko, čo nemali, v pocite nespravodlivosti, ktorý ich dohnal ku všetkým tým podlým činom. Seriál vôbec nemal veľa sympatických postáv, ale bože, boli presvedčivé. Aj keď sa v posledných epizódach zdalo, že sú všetci odsúdení na zánik, časť z nás im stále priala, aby to všetko nejako zastavili, aby mali posledný veľký únik. Nádherné, krásne a temné rozprávanie. Chcel som mať pre seriál 8/10, ale posledné 4 epizódy to nepochybne posúvajú na 9/10. Usherovci prileteli príliš blízko k slnku a spálili sa, ale nevytvorili jasný, aj keď desivý plameň? ()

Súvisiace novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (viac)

Pád domu Usherů sklízí nadšené ohlasy

Pád domu Usherů sklízí nadšené ohlasy

24.09.2023

Hororový podzim by opět mohl patřit jednomu z nejchválenějších televizních tvůrců posledních let Mikeu Flanaganovi (The Haunting of Hill House, Půlnoční mše). Ten se totiž vrací se svým posledním… (viac)

Temná věž je údajně na dobré cestě

Temná věž je údajně na dobré cestě

10.08.2023

Oceňovaný hororový tvůrce Mike Flanagan (Půlnoční mše, The Haunting of Hill House) je od konce loňského roku potvrzeným lodivodem nové adaptace slavné fantasy série Stephena Kinga Temná věž. Projekt… (viac)

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

09.05.2023

Fanoušci Stephena Kinga by měli zbystřit, následující filmová novinka by jim totiž mohla udělat velkou radost. Do adaptace povídky The Life of Chuck byli totiž čerstvě obsazeni herci Tom Hiddleston … (viac)

Reklama

Reklama