Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Príbeh o rivalite medzi športovou legendou Sovietskeho zväzu, šachistom Anatolijom Karpovom (Ivan Jankovskij), ktorý súťaží s Viktorom Korčnojom (Konstantin Khabenskiy) o titul majstra sveta v šachu. Píše sa rok 1978 a ich partia sa stáva najdramatickejším majstrovským zápasom v histórii šachu, na pozadí ktorého Anatolij Karpov prichádza o rodinu, čelí zrade a intrigám CIA, ako aj tlaku strany. (Arsenal83)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (9)

fhe_verdict 

všetky recenzie používateľa

Hollywood-sky spracovany film. S pozitivnymi aj negativnymi strankami. Za hlavnu negativnu povazujem velke zjednodusenie Korcneho na cisteho zaporaka. Korcnoj nebol jednoduchy clovek a pri tychto ludoch su charakterove odchylky skor standard nez vynimka.  Sachovy svet ho vsak rozhodne nevnima ako zakerneho zloducha, ale ako historicky najsilnejsieho hraca, ktoremu sa nepodarilo ziskat titul. Sach nie je divacky tak atraktivny ako basketbal a preto potreba napatia bola vytvarana divakovi tazko uveritelnym sposobom v nadranom utekajucej Niky po rozhodujuci krok suboja. Pribeh bol takto prifarbeny nielen v tomto pripade, ale aj v niektorych dalsich.  A urcite by sa dala pridat aj scena, ked bratia Sovieti neboli iba obetni barankovia a tiez robili Korcnemu a jeho tymu zle (telefonovanie o 4 nadranom v hoteli zazili aj nasi hokejisti na MS v ZSSR a urcite to nebol ten isty volajuci, ktory zobudil Tolju). A aj ked do filmu zaradili v skutocnosti velmi silny moment, ked Karpov odmietol podanie si ruk pred zapasom tak to vysvetlili jednou vetou, ze Korcnoj ho nejako urazil. V skutocnosti islo o sucast psychologickeho boja proti superovi a snaha vyviest ho z rovnovahy a dosiahnut tak vyhodu.  Zas na obranu treba povedat, ze neslo o dokument, ktory by si narokoval na historicku vernost. A dostavame sa k tomu, ze velmi jednoduchy pribeh bol vyborne spracovany a v ramci moznosti aj napinavy. Vizualne a trikmi su Rusi na urovni najlepsich filmov a bolo to vidiet. Dali si pracu aj so zachytenim obdobia, atmosfery i kostymov. Vyborne sa vydarili aj sceny posilnujuce narodnu hrdost, najme ohlasovanie vysledku na futbalovom stadione (mimochodom vlozili tam tymy Spartak Moskva s Dynamom Kijev, zapas vo filme pre mna trochu prekvapivo neviedol rusky Spartak, ale bol remizovy 1-1 a superi si po ohlaseni vysledku priatelsky pokecali). Takisto hudba nebola vybrana nahodne a bola pouzivana aj ako element posobiaci na divaka. Nebyt tych nepresnosti, ktore som spomenul by film dostal odo mna 5 hviezd, takto su to dobre 4 (som si isty, ze filmu a tvorcom je to srdecne jedno :) ()

redsparrow odpad!

všetky recenzie používateľa

Co se Rusákům nedá upřít jsou naprosto skvělí herci, ale zbytek je maximálně tendenční, angažovaná, politická CCCP blitka, jen propašovaná do dnešní doby. Karpov je vlastně charakter a hrdina, ok. A 2,5 h, jako vážně? Zřejmě pocit, že to je opus stejně zábavný jako třeba Pán prstenů. Ne, není a to mám šachy rád. Jako hru, sport, ne politický nástroj. ()

Reklama

Daddko 

všetky recenzie používateľa

Na začiatku komentára pokiaľ nie ste šachoví experti doporučujem pozrieť si film a až potom hľadať kto bol Korčnoj a Karpov na sieťach. Éra šachu 70-80roky sa už nevráti. Nie žeby neboli kvalitní šachisti/šachistky, ale preto že to bolo obdobie studenej vojny a vojna prebiehala kôli politickej  prestíži aj v športe. Bola to éra kedy fenomenálny Boby Fisher hral s elitou sovietskych šachistov a tých nebolo málo, skôr dominovali. A keď ešte niekto emigruje tak ako Korčnoj stane sa najväčším nepriateľom sovietskeho národa. A vyšlo to tak, že na svetovom šampionáte v roku 1978 na Filipínach sa stretli Karpov oddaný ZSSR a zradca Korčnoj. Strhujúci boj nielen na šachovnici ale aj v pozadí. KGB, Brežnev, CIA, sovietsky parapsychológ kontra zaklínači z Ananda Marga, psychické podpásovky súperov vo forme slovných útokov, nepodanie ruky (ťažký to prečin v gentlemanskom šachu), prieky jednej aj druhej strany za účelom straty koncentrácie súperov. Vyhratý zápas sa otočil a rozhodne posledná víťazná partia. Klasická Ruská ruleta.  Úspešný Ruský režisér Alexej Sidorov vybral popredných hercov, asi najviac sa zapáčil Konstantin Chabenskij (Korčnoj).  Komandira ruského teamu (zároveň aparatčik a KGB-ák) hraje môj obľúbenec Viktor Suchorukov. Veľký rozdiel úloh v ktorých ho obsadzoval Alexej Balabanov. Sklamal len Leonid Iljič, keby mu aspoň urobili správne to jeho typické obočie. Ale čo povedal stojí za to. Pozn.: boli to časy aj úspešných Českých šachistov, pre mňa najznámejší Vlastimil Hort, Miroslav Filip o ktorom sa vo filme nehovorí, ale rozhodoval posledný rozhodujúci zápas (Lothar Schmid ktorý to celý čas rozhodoval asi stratil  odvahu za zodpovednosť, možno až strach a zmizol pred finále do BRD). Tak za 5  стопоков водoчки. ()

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Vynikajúce, ešte lepšie ako som očakával! Kto má rád šach, tak ten si film určite užije o to viac. Rivalita Karpov vs. Korčnoj bola priam ukážková, a v tomto filme to bolo všetko vynikajúco vystihnuté. Filipínska partia medzi týmito dvomi šachovými velikánmi vstúpila do dejín, a práve tomuto zápasu je venovaná podstatná časť celého filmu. Musím uznať, že Rusi to natočili skutočne kvalitne, a páčilo sa mi, že do filmu zakomponovali aj politický rozmer, ktorý bol počas Studenej vojny na šachových turnajoch taktiež citeľný. Za mňa teda nadmieru kvalitné, aj keď miestami trochu tendenčné, no prekvapivo aj sebakritické (nečakal som, že Rusi sa odvážia kritizovať ten tlak a praktiky, ktoré vzišli z "posvätnej" komunistickej strany). Vizuál filmu bol skvelý, a tešili ma aj kvalitné dialógy (často aj s svojským dôvtipom v rámci vzájomnej rivality). Mohli by natočiť aj "pokračovanie" Karpov vs. Kasparov :) ()

ddf76 

všetky recenzie používateľa

Dobra propagadna na aparatcika Karpova. Scenar je pekne vycucanej z prstu. Linie s manzelkou a s otcem se vubec nestaly. Schuzka Karpova s Fischerem taky ne a ani schuzka Karpova s Korcnojem na kohoutich zapasech. Korcnoj behem partie nenadaval Karpovovi. Posledni zapas nerozhodoval Lothar Schmidt, ale nas velmistr Miroslav Filip. Lothar Schmidt uz musel odjet, protoze byl jak vice jak 3 mesice na Filipinach a musel se starat o svoji praci. Tech nepravd je tam mraky. Katastrofa. Velka oslava sovetskych casu. Jen moje zminka, ze dneska Karpov sedi jako poslanec v Dume a schvaluje valku na Ukrajine. Proste oslava SSSR. Hruza des. Ale to se dalo cekat, ze v dnesni dobe se nemuze natocit nejaky nejaky rozumny film o tomto utkani, zvlast v teto politicke dobe v Rusku. ()

Galéria (8)

Zaujímavosti (1)

  • Film sa natáčal v Moskve (Rusko), ale aj v Španielsku, Holandsku, Thajsku, Filipínach. Natáčanie začalo v júli 2020 a trvalo do marca 2021. (Arsenal83)

Reklama

Reklama