Reklama

Reklama

Ztracený král

  • Veľká Británia The Lost King (viac)
Trailer 2

V roce 2012 se pod parkovištěm v Leicesteru našly ostatky krále Richarda III., které byly více než 500 let považovány za ztracené. Za tímto úspěchem stojí amatérská historička Philippa Langleyová, jejíž výzkum se setkal s nepochopením přátel a příbuzných i s jízlivou skepsí odborníků a akademiků. Film vypráví inspirativní příběh ženy, která se nenechala přehlížet a podceňovat. Postavila se nejvýznamnějším anglickým historikům, které nakonec přiměla přehodnotit názor na jednu z nejkontroverznějších osobností anglických dějin. (Cinemax)

(viac)

Zaujímavosti (4)

  • Pred uvedením tohto filmu v Spojenom kráľovstve došlo k miernej kontroverzii, keď niekoľko ľudí zapojených do archeologických vykopávok poskytlo rozhovory niektorým britským novinám (najmä The Guardian a Daily Mail), v ktorých spochybňovali udalosti zobrazené vo filme a obvinili scenáristov, že romantizujú a film preceňuje úlohu Philippy Langley (Sally Hawkins) pri skutočnom nájdení a objavení miesta odpočinku Richarda III. Táto kritika podnietila producenta filmu, spoluscenáristu a hereckú hviezdu Steva Coogana, aby poskytol rozhovor pre BBC, v ktorom obhajoval dej filmu a obvinil Univerzitu v Leicesteri zo snahy zdiskreditovať úlohu, ktorú Langley pri objave zohrala, napriek tomu, že je amatérkou. (Arsenal83)
  • Skutočná Philipa Langley sa objaví aj vo filme, keď sedí na chóre pri znovu pochovávaní Richarda III. Na rozdiel od Sally Hawkins, ktorá ju stvárňuje, má dlhé blond vlasy. (Arsenal83)
  • Natáčanie prebiehalo na rôznych miestach v oblasti Edinburghu, vrátane Morningside a Newtongrange. (Arsenal83)
  • Film je založený na knihe z roku 2013 "Kráľovský hrob: Hľadanie Richarda III." od Philippy Langley a Michaela Jonesa. (Arsenal83)

Reklama

Reklama