Reklama

Reklama

Epizódy(22)

Obsahy(1)

Na začiatku 22.storočia sa odohrala vojna medzi ľuďmi a strojmi. Stroje, ktorým velil zradca vlastnej rasy - LORD DREAD (David Hemblen), porazili ľudí a zaviedli na Zemi "Nový Rád", ktorý ustanovuje vládu a nadradenosť strojov. Všetci povstalci boli popravení novou hrozbou - zdigitalizovaním.
Píše sa rok 2147 a pre ľudí sa objavila nová nádej - čata odvážnych vojakov narodená a vycvičená, aby porazila Lorda Dreada a zvrhla jeho krutovládu. Kapitán JONATHAN POWER (Tim Dunigan) je veliteľom posádky, ktorá riskuje svoj život na záchranu ľudstva na Zemi. Pomáhajú mu pri tom major MATTHEW "OROL" MASTERSON (Peter MacNeill) - bojovník lietajúci na jetpacku, poručík MICHAEL "TANK" ELLIS (Sven Thorsen) - odborník na ťažké zbrane a výbušniny, seržant ROBERT "ŠPIÓN" BAKER (Maurice Dean Wint) - špecialista na špionáž, prieskum, komunikáciu a plukovníčka JENNIFER "PILOT" CHASEOVÁ (Jessica Steen) - ktorá sa stará o transport a stratégiu.
Spolu tvoria najodvážnejšiu a najnebezpečnejšiu bojovú zložku v dejinách Zeme, do ktorej vkladá nádej celé ľudstvo. Porazí ľudská odvaha pod vedením kapitána Powera silu strojov? (Pazďo)

(viac)

Recenzie používateľa majo25 k tomuto seriálu (23)

Captain Power and the Soldiers of the Future (1987) 

Seriál som prvýkrát videl v telke niekedy na prahu milénia a zaujal ma minimálne. Pozerával som ho sporadicky a vtedy sa mi zdal starý, lacný, bez výraznejších dejových a iných elementov. Tento rok som si ho oprášil a trochu som zmenil na neho názor. Áno, stále pôsobí lacne, jednoducho, všetko sa odohráva iba v nastylovaných štúdiách a ani hlavný hrdina nie je žiadne terno - je príliš mladý a chýba mu charizma. Citeľne vidno, pre akú vekovú skupinu bol seriál určený, s čím potom pravdepodobne súvisel predaj hračiek a rôznych modelov. Na druhej strane, postapokalyptický vek pod nadvládou robotov a jedného kyborga v podaní skvelého Davida Hemblena (s pôsobivou hi-tech maskou, kraľujúcemu na mohutnom tróne) mu dáva vcelku dobrú atmsoféru. Všetko podlieha akcii, ktorej je veľa, niekedy vďaka svojej jednoduchosti až príliš, a to na úkor ostatných vecí. Jednotlivé diely nehospodária originalitou, ani invenčnosťou a viacmenej sa na seba podobajú - nejaký problém, nabehne tam zostavička, akcia a problém je vyriešený. Kedže bežní roboti držia pokope asi iba silou vôle, ich odstránenie nerobí problém. Naopak, lietajúci Soron a potom aj chodiaci Behemoth sú iná káva a zneškoniť ich nie je možné, maximálne iba dočasne znefunkčniť. Tu musím vypichnúť CGI animáciou robotov, ktorá je vzhľadom na rok vzniku veľmi podarená a trhaný pohyb robotov je len a len nápomocný k ich meravej a chladnej pôsobivosti. Odbojová zostavička je celkom sympatická, najviac asi Tank, ktorý sa svojou mohutnou postavou a silným arzenálom prestrieľa aj prebúra kdekoľvek. Potom tu máme pilotku s peknou tváričkou, ktorá však má iba detsky pôsobiacu postavu, staršieho letca a špecialistu na maskovanie, ktorý dostáva menej priestoru. Seriál mal naplánovanú výrobu 2. série, ktorá sa však kvôli malej sledovanosti 1. série nedočkala realizácie. Ťažko povedať, či to bolo dobré alebo zlé riešenie, pretože seriál (ako ďalší z radu sci-fi seriálov zo 70. a 80. rokov) tak zostal nedokončený, uťatý. ()

Shattered (1987) (E01) 

S predstavovaním jednotlivých postáv i celkovej post-apokalyptickej situácie a robotmi sa v úvodnej epizóde príliš nestráca čas. Ide sa rovno na akciu (jednoduchú akciu), akých bude v seriáli celý kopec. ()

The Abyss (1987) (E02) 

Ľudia si vytvárajú nepriateľov aj sami medzi sebou a nepotrebujú k tomu ani stroje. Ale inak všetko prebieha podľa tradičnej šablóny, aj so súbojom s lietajúcim robotom. ()

Final Stand (1987) (E03) 

Epizóda, v ktorej sa okrem štandarného súboja s lietajúcim robotom odohrá aj jeden pästný súboj. Ten je však tak slabý a naivný, že za veľa nestojí. ()

Pariah (1987) (E04) 

Celkom originálna zápletka, keď sa jeden z členov odboja dostáva k biologickej zbrani robotov - morom napadnutého človeka - a pomáha mu v úteku. ()

A Fire in the Dark (1987) (E05) 

Niečo sa dozvedáme aj z minulosti Lorda Dredda, ktorý ukazuje aj svoju inú stránku osobnosti. Už len kvôli netuctovosti tak ide o epizódny nadštandart. ()

The Mirror in Darkness (1987) (E06) 

Zaujímavá epizóda s návnadou v podobe falošného Powera, až na tie naivné akčné scény. Bonusom sú prvýkrát použité lietajúce motorky. ()

The Ferryman (1987) (E07) 

Špionážna epizóda o novom type bojovníka strojov ponúka viacero nových momentov. A je tu aj dostatok akcie, ktorá nie je len o bezduchej streľbe. ()

And Study War No More (1987) (E08) 

Zatiaľ najlepšia epizóda, v ktorej sa odbojová skupina lsťou ocitá v meste (pseudo)mieru a pokoja. Do prvýkrát vstupuje aj Behemot, nový bojovník strojov. ()

The Intruder (1987) (E09) 

Votrelec na odbojovej základni je spúšťačom pasce, na ktorú musí odboj vyzrieť. Stret s Behemotom je opäť nevyhnutný, aj keď jeho odstavenie je až príliš jednoduché. ()

Wardogs (1987) (E10) 

Asi jedna z tých lepších epizód. Síce akcia je jednoduchá, ale zápletka s cudzou bojovou družinou i súboje s lietajúcim robotom ju dvíhajú hore. ()

Flame Street (1987) (E11) 

Epizóda v štýle Matrixu, keď sa Power nabúrava do systému strojov pomocou svojej mysle a vidíme súboj medzi ním a Dreddom. Akcia je však nielen vo virtulnej realite, ale aj v tej skutočnej. ()

Gemini and Counting (1987) (E12) 

Špionážna epizóda s infiltráciou pilotky do Dreddového laboratória má aj druhú líniu - naštrbenie člena Dreddových kadetov. Jedna s tých vydarenejších epizód, v ktorej akcia nie je prvoradá. ()

And Madness Shall Reign (1987) (E13) 

Bojovať proti otrávenému Tankovi je ťažšie ako proti nepriateľskej armáde strojov, čo so sebou prináša aj pár humorných scénok. ()

Judgement (1988) (E14) 

Viacmenej klišé so spravodlivosťou ohladne činov z minulosti, ale sa zasa dozvedáme niečo z minulosti pilotky. Mimo Powera a pilotky ostatní členovia odboja absentujú. Pobavia scény dvoch superstrojov - Solona a Behemota, ktorí sa príliš v láske nemajú a sú schopní ísť si aj po krku. ()

A Summoning of Thunder: Part 1 (1988) (E15) 

Až v 15. časti sa dozvedáme z minulosti Powera, jeho otca, vzniku prvého robota s osobnosťou či Lorda Dredda. Osvetľuje to pár vecí, na ktoré v seriáli príliš nepozerali. ()

A Summoning of Thunder: Part 2 (1988) (E16) 

Zavŕšenie dvojdielu o spomienkach na začiatky konfliktu. Druhý diel ponúka viacmenej už iba akciu a sentimentálny záver. ()

The Eden Road (1988) (E17) 

Epizóda so zápletkou akéhosi mytologickeho raja, ktorý sa ukazuje byť skutočnosťou, je podaná akčne, aj keď všetko ide podľa tradičnej šablóny, na záver ukončená súbojom s Behemotom. ()

Freedom One (1988) (E18) 

Nemám rád, keď v seriáloch robia z divákov hlupákov. Často sa objaví epizóda, v ktorej postavy s veľkým záujmom sledujú program v televízii, alebo ako v tomto prípade - v rádiu (Hlas slobody), hoci v množstve časti dovtedy tak neučinili ani raz. Našťastie, kompenzuje to prvok zrady, pasce a v závere aj súboj s Behemotom. Dozvedamáme sa tiež, že hnutí odporu je viac. ()

Reklama

Reklama