Reklama

Reklama

Paloma

  • Portugalsko Paloma
Brazília / Portugalsko, 2022, 104 min (Alternatívna 100 min)

VOD (1)

Obsahy(1)

Paloma žije se svým přítelem a sedmiletou dcerkou na brazilském venkově, kde pracuje na papájové farmě. Pro jejich soužití však místní nemají pochopení. A ačkoliv má pár bohatý sexuální život, Palomě to nestačí. Chtěla by mít svatbu v kostele se vším všudy jako ostatní ženy na vesnici. I přes odmítnutí místního kněze, neustálé pochyby svého přítele a kruté chování od tamější společnosti se však nevzdává a jde si za svým snem. I kdyby to mělo znamenat obrátit se na samotného papeže! Postavu odhodlané Palomy ztvárnila herečka a básnířka Kika Sena s neuvěřitelnou něhou a křehkostí. I díky jejímu výkonu se režisérovi Marcelo Gomesovi podařilo natočit citlivý film o naplnění snu jedné trans ženy a ceně, kterou musí zaplatit za to, co někteří berou jako samozřejmost. (Mezipatra)

(viac)

Recenzie (6)

Fahrenheit 

všetky recenzie používateľa

Dokonalá studie (marné?) touhy po rovnoprávnosti, po lásce a obyčejném štěstí. Jenže co s tím, když je tu katolická církev, předsudky a tupé násilí? ()

Reklama

Arsenal83 odpad!

všetky recenzie používateľa

Vyzerá to ako muž, má to hlas ako muž, ale zvrátenec bude tlieskať, že vidí ženu. Hlavne do filmu natrieskajme aspoň 16 krát súlož dvoch chlapov, aby sme každého presvedčili, že ten druhý je vlastne žena. A keď katolícka cirkev nesúhlasí so sobášmi dvoch deviantov, tak samozrejme, že je zaostalá, skostnatelá, tmárska. Pritom si stačí len vybrať inú cirkev alebo ísť na úrad a môžeš si chodiť so závojom ako nevestička, hoci máš chrapu boxera. To, čo film považuje za diskriminačné, je úplný normál. Nenormál je dávať priestor úchylkám a vystavovať ich ako vzor a normu. ()

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Zaujímavý námet, ktorý sa zrejme mnohým ľuďom páčiť nebude (je asi jasné, že prečo). Podľa mňa to však bolo vcelku zaujímavé a Palome som pri jej snahách o akceptáciu svadby v podstate fandil. Scenár bol svojim spôsobom dosť jednoduchý, a to je snáď najväčšia slabina celého filmu. Aj keď sa postupne na dej nabalovali rôzne nástrahy, napriek tomu to nedosahovalo nejakú požadovanú dramatizáciu. Teda až na záver, keď sa celý Palomin sen najprv splnil, a následne rozplynul pod náporom spoločenského škandálu. 3* ()

William_ 

všetky recenzie používateľa

Předsudky jsou všude po světě, ani Brazílie toho není výjimkou. Citlivě natočený film se skvělou hlavní představitelkou. 6,5/10. ()

Galéria (4)

Zaujímavosti (2)

  • Na tento príbeh natrafil režisér Marcelo Gomes pri čítaní novín pred pár rokmi, kde sa reálne trans žena chcela vydať v kostole v bielych šatách, závoji a venčeku v Saloá, v regióne Agreste v brazílskom Pernambuco. Rozhodol sa natočiť podľa tohto film. (Arsenal83)
  • Režisér Marcelo Gomes sa rozhodol obsadiť reálne trans ženy, pretože tie majú podľa neho málo filmových príležitostí. Okrem toho veril, že tieto herečky môžu priniesť niečo zo svojich vlastných skúseností. (Arsenal83)

Súvisiace novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (viac)

23. ročník festivalu Mezipatra se blíží

23. ročník festivalu Mezipatra se blíží

31.10.2022

Queer filmový festival Mezipatra nabízí pokaždé to nejlepší z queer světové kinematografie. Desítky filmů a doprovodných akcí na týden ovládnou Prahu a Brno. Letošní už 23. ročník si klade za cíl… (viac)

Reklama

Reklama