Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Akčný
  • Horor
  • Krimi

Recenzie (1 198)

plagát

Alita: Bojový Anjel (2019) 

Na začiatku som myslel, že sa mi bude musieť vrátiť akné, aby som vydržal dve hodiny metlobal s transformermi. No našťastie je to young adult film, ktorý s pribúdajúcou stopážou dospieva, až je na konci nemilosrdný.

plagát

Den sedmý, osmá noc (1969) 

Na siedmy deň boh oddychoval, na ôsmu noc už sa svet vymkol spod kontroly, pravda zomrela a zbabelosť s vypočítavosťou stvorili paniku. Každá nula si vytvorí funkciu, ale herci, ktorí mali vniesť do života dedinčanov trochu kultúry, sú lynčovaní. Nadčasové podobenstvo sa dá aplikovať napríklad na Československo 1968 alebo na Slovensko 2024.

plagát

De dødes tjern (1958) 

Štyria muži s rôznymi životnými postojmi ako štyri prírodné živly - oheň, voda, vzduch a zem, plus ich dve ženy ako dva stavy vedomia - bdenie a snenie. Všetci na jednej chate, vábení k nebezpečnému jazeru. Otázka je, či ide o nadprirodzené zlo alebo obyčajný zločin. Hororová konverzačka dodáva pocitovo dlhšiu stopáž než je reálna hodina a štvrť, ale mňa teda nenudila. Naopak, bol som rád, že spoločnosť dobrého filmu netrvala krátko.

plagát

Sliediči (2024) 

Tretia hviezda za podobenstvo s umelou inteligenciou, ktoré som si tam asi len vybájil. Inak ide o ten typ rozprávky, kde treba divákom detailne vysvetľovať fikčný svet, lebo nevie poriadne presvedčiť príbehom.

plagát

Trap (2024) 

Kamery všade, policajti všade. Oči nikde, logika nikde. Dobrý nápad, ktorý bol celý v traileri, sa rozpadáva ako domček z karát, keď má okolo seba stavať celovečerný príbeh.

plagát

Fear X (2003) 

Z komentárov sa dozvedám, že sa film nedal pochopiť. Ja som bol teda asi v inej dimenzii, kde všetko do seba pekne zapadá, len atmosféra je záhadná, tak ako prípad, ktorý sa v nej odohráva. SPOILER Hlavnému hrdinovi zabil ženu policajt, ktorý pracuje pre nejaké tajné oddelenie, zaoberajúce sa odstraňovaním skorumpovaných policajtov. Zabil ju jednoducho preto, že bola v nesprávny čas na nesprávnom mieste. Bola svedok situácie, ako policajt vraždí skorumpovaného kolegu. Keď to Turturro zistil, stal sa nepohodlný tiež. Rovnaký policajt sa mal postarať aj o ovdoveného manžela. Prepadli ho ale výčitky svedomia a zvládol zvedavca len mierne postreliť. Vdovec sa vrátil, keď rozdýchal zranenie, aby policajta zabil. Namiesto explicitnej odvety sme videli červené obrazce symbolizujúce jeho hnev a ich vzájomný zápas. Keď mu do nemocnice prišli policajti povedať, že sa žiadna vražda nestala, tak preto, lebo vedeli, že zabil vraha (nielen vraha pre nich neznámej ženy, hlavne vraha policajtov) a chápali ho natoľko, že sa rozhodli vraždu ututlať. Alebo dostali pokyny od spomínaného tajného oddelenia, že majú prípad nechať tak. To by vysvetľovalo aj fakt, že najprv ho normálne vypočúvali a názor zmenili, až keď im iný policajt niečo prišiel oznámiť. Každopádne Turturro mal svoju pomstu vykonanú. Plač v nemocnici bol moment, kedy nechal konečne voľný priechod emóciám. Uľavilo sa mu. A fotky, ktoré zbieral, mohol tak nechať v poslednej scéne vetru, aby ich unášal. SPOILER Čiže zbytočne by som z Fear X nerobil mindfuck, v ktorom si polovicu vecí smutný muž len predstavoval, aj keď je to samozrejme možné. Hodnotil by som aj vyššie, k tomu mi však predsa len chýba jeden kus skladačky. Ten dom oproti sa mohol trochu viac doriešiť. Inak výnimočne mierny, no stále vťahujúci Refn.

plagát

Dobrodružství v Panamě (1942) 

Mne sa viac páčil úvod na lodi, kde bol Bogart za cynika s pohárikom v jednej ruke a ženou, ktorú vedie do svojej kajuty, v druhej. Keď sa ukázalo, čo v sebe skrýva, už to nebola bezstarostná plavba, ale burácajúca spŕška z guľometu. A mala tiež niečo do seba. Hlavne asi tie gule.

plagát

Čeľuste II (1978) 

Scheiderovi by som podľa jeho chovania asi tiež neuveril. Fotka žraloka vyzerala ako z ultrazvuku, kde jeden príbuzný nevie rozoznať ani spodnú a vrchnú stranu a druhý je presvedčený, že už uhádol pohlavie aj farbu očí dieťaťa. Inak skvelá doba. Žiadne mobily, žiadny internet, len mladí ľudia užívajúci si vo vode. Sem-tam nejaká hnijúca kosatka, elektrický kábel či žralok. Ale strach spája.

plagát

Fanatik (1996) 

Nebyť vecí ako neexistujúca ochranka vrcholového športovca, čo hocikomu umožní ukradnúť mu syna, auto a psa naraz (už chýbal iba dom), bol by to výborný thriller. Hlavne preto, že De Nirovi rola psychopata neskutočne sadla. Rozdiel medzi fanúšikom a fana-tikom je bomba, ktorá mu v hlave tiká. Eskalácia udalostí je potom len otázka času.

plagát

Amerikai anzix (1976) 

Dvakrát som pri sledovaní zaspal. Ale nakoniec to malo niečo do seba. Záblesky spomienok, histórie, vojny. Záblesky, ktoré tvoria fotky a tie zase pohľadnice, keď sa pošlú ďalej. Ich rozpohybovaním vzniká aj film samotný. Len škoda taktických a technických dialógov, ktoré sa mi do poetického hávu nehodili.