Reklama

Reklama

Giorgio Faletti

Giorgio Faletti

nar. 25.11.1950 (73 rokov)
Asti, Piedmont, Taliansko

Biografia

Giorgio Faletti sa preslávil nielen ako herec, ale aj ako spisovateľ, skladateľ, spevák a komik.

Absolvent právnickej fakulty začal svoju kariéru v milánskom kabarete Derby, kde sa v sedemdesiatych rokoch spolu s ním na pódiu striedali dnes známe osobnosti ako Diego Abatantuono, Teo Teocoli či Francesco Salvi.

V televízii sa po prvýkrát objavil v roku 1983 po boku Raffaelli Carrà, no jeho veľká chvíľa prišla až o dva roky neskôr v programe Drive In, v ktorom stvárnil rôzne postavy a charaktery. Asi najznámejšou zostane postava policajta Vita Catozza, ktorého hrdinské činy opísal v knihe Porco mondo che ciò sotto i piedi, ktorú vydal v roku 1995.

Popri práci v televízii sa venoval aj hudbe, v roku 1988 vydal prvý album Colletti bianchi, ktorý obsahoval hudbu k rovnomennému televíznemu filmu. V roku 1992 sa po prvýkrát zúčastnil festivalu Sanremo, kde v roku 1994 skončil s piesňou Signor tenente druhý, no za jej interpretáciu získal cenu kritikov.

V roku 2002 vydal prvý thriller Io uccido, z ktorého sa predalo viac ako 4 milióny kusov a ktorým začal úspešnú literárnu kariéru. V roku 2005 mu bolo prezidentom udelené ocenenie Premio De Sica za literatúru. V tom istom roku vyhral literárnu cenu La Tore Isola d'Elba.

V roku 2006 si zahral postavu profesora Antonia Martinelliho v komédii Notte prima degli esami, za ktorú bol nominovaný na cenu David di Donatello za najlepšiu mužskú vedľajšiu rolu. Menšiu úlohu si zahral aj v pokračovaní Notte prima degli esami – Oggi. V tom istom roku vydal tretí román Fuori da un evidente destino, ktorý sa odohráva v Arizone. Práva na sfilmovanie kúpil ešte pred uvedením na trh producent Dino De Laurentiis.

Popri literatúre sa naďalej venoval aj skladaniu hudby, písaniu textov a herectvu. V Cemento armato si zahral šéfa mafie, v Baaria komunistu ktorý prichádza na Sicíliu zakladať komunistickú stranu a v Il sorteggio odborára.

V roku 2014 mu diagnostikovali rakovinu pľúc, podstúpil liečbu v Los Angeles, no nakoniec chorobe podľahol. Zomrel v Turíne 4. júla 2014.

Milada "pani Jechova" Ježková

Herec

Spisovateľská filmografia

Hosť

Scenárista

Filmy
1983

Grunt!

Reklama

Reklama