Reklama

Reklama

Gabriel Gröber

Gabriel Gröber


Bratislava, Československo

Biografia

Gabriel Gröber, narodený v Bratislave, pôsobí ako filmový režisér, scenárista a producent v komerčnej i autorskej sfére. Napísal scenáre k trom celovečerným filmom. Jeho hrané stredometrážne diela kombinujú princípy klasického herectva a civilné prejavy. Vo svojich dokumentoch sa zaoberá analýzou rôznych prostredí a sociálnych tém.
Autor debutoval na filmovom plátne v roku 1985. Z rovnakého roku pochádzajú jeho ocenenia z jihlavského filmového festivalu FAT 1985 a prvé pochvalné kritické zmienky v tlači. V dokumentaristickej Jihlave bodoval nezávislými filmami Já Kostomlatka (z dievčenskej polepšovne pre problémové dievčatá), Mladá móda (portrét mladých módnych tvorcov), Dicsohrádky (paródia z poslednej československej spartakiády), či filmom Československý brejk.
Jeho tvorba sa dotýka oblasti umenia, umelcov a tvorby (tanečníci, módni návrhári a herci). Vytvoril aj spoločenské dokumenty (Ecce Homo, Eastern Exotica) s aktuálnymi témami (drogová závislosť, delikvencia a patológia). Sociálne motívy sú najviac koncentrované predovšetkým v projekte Vziať do dlaní. Scenár celovečerného filmu Kolibrík ohodnotil Slovenský literárny fond výročným ocenením.
Za Gröberov najucelenejší projekt možno považovať jeho Eastern Exoticu. Je to celovečerný dokumentárny film odohrávajúci sa v Londýne. Autor sleduje osudy štyroch mladých Čechov a Slovákov, ktorí majú jedinú métu: začať svoj nový život v kozmopolitnom Londýne. Film je i v kontexte českých dokumentárnych produktov nadštandardne bezprostredný. Je tak v ostrom protiklade k väčšine slovenských štylizovaných dokumentov. Celovečerné dielo ukazuje tvrdú a drsnú realitu i každodennú rutinu boja imigrantských hľadačov o materiálne a duchovné prežitie. Celovečerný dokument reprezentoval Slovensko v selekcii SOCIETY filmového trhu East Silver na MFDF Jihlava 2006. V roku 2010 vychádza DVD verzia Eastern Exotiky s anglickými i českými titulkami vrátane bonusových materiálov.
Vo svojej tvorbe sa Gabriel Gröber chce v budúcnosti venovať prieniku dokumentárneho a hraného filmu.

Michal "MichalK." Klembara

Režisér

Reklama

Reklama