Reklama

Reklama

Ray Forrest

Ray Forrest

nar. 07.01.1916
Nemecká ríša

zom. 11.03.1999 (83 rokov)
Kinnelon, New Jersey, USA

Biografia

Ray Forrest (rod. Raymond Feuerstein) sa narodil do nemeckej rodiny hodinára, ktorá emigrovala do Spojených štátov v roku 1923. Navštevoval vojenskú akadémiu a po jej skončení odišiel do zahraničia na rok študovať jazyk.

Keď sa vrátil, mal prevziať rodinný biznis, avšak jeho kamarát, ktorý pracoval v NBC rádiu, ho tam pozval na návštevu. Ako dvadsaťročný začal pracovať na oddelení pošty NBC. O tri roky neskôr sa prepracoval na hlásateľa. Keď prezident Roosevelt v tom istom roku (1939) slávnostne ohlásil spustenie prvého pravidelného televízneho vysielania, toto pripadlo na NBC a ich experimentálnu televíznu stanicu W2XBS. Tá dlhé mesiace nemala vlastných hlásateľov, preto si ich podľa potreby brala z rádiovej divízie NBC. To šéfa tak nesmierne iritovalo, až im povedal, aby si jedného z jeho šiestich zobrala natrvalo. Forrest túto prácu vyhral a po ďalšie tri roky, takmer každý jeden krát, čo otvoril ústa, tvoril a formoval americkú televíznu históriu.

Ako hlásateľ bol na palube prvého vysielania zo vzduchu (6.3.1940), kedy lietadlo letelo nízko nad New Yorkom, neskôr toho roku bol prvým hlásateľom politického mítingu republikánov vo Filadelfii a o rok neskôr, 1.6.1941, stál pri zrode televízneho marketingu, keď o 14:59 miestneho času uviedol na obrazovky vysielania úplne prvú reklamu na hodinky Bulova. Tá bola len animáciou, no o tri dni neskôr stál pri natáčaní a uvedení prvej živej reklamy. 7.12.1941 sa stal prvým hlásateľom, ktorý prerušil program pre mimoriadne spravodajstvo, kedy počas vysielania muzikálu The Playboy (1938) ohlásil útok na Pearl Harbor. Eventuálne ohlasoval aj ďalšie informácie o vývoji druhej svetovej vojny.

V rokoch 1947 až 1949 bol zaneprázdnený ako nikdy predtým, kedy moderoval a hosťoval v prvej kulinárskej (In the Kelvinator Kitchen) a publicistickej (Television Screen Magazine) relácii. Za svoj najdôležitejší kus práce považuje tvorbu a produkciu prvej detskej šou Children's Theater, na ktorej sa podielal od jej vzniku až po ukončenie (1949 až 1961).

V rámci stanice WNBT (predtým W2XBS) hlásal každú jednu komerčnú prestávku, program, pokrýval wrestling, box, hokej, dostihy a filmové premiéry, robil rozhovory s ľuďmi na ulici, prezentoval dramatické produkcie, moderoval kvíz šou a taktiež sa stal prvým trvalým moderátorom televíznych novín.

Ako 83-ročný skonal na konci milénia, 11.3.1999 v domovskom New Jersey.
Ray Forrest – prvá americká TV osobnosť.

Sebo "Real Tom Hardy" F.

Herec

Krátkometrážny
1941

Adam Hats - rozprávač

 

Bulova Watch Time - rozprávač

Hosť

Relácie
1949

Children's Theater - moderátor

1947

In the Kelvinator Kitchen - moderátor

1946

Television Screen Magazine - moderátor

Producent

Relácie
1949

Children's Theater

Tvorca

Relácie
1949

Children's Theater

Reklama

Reklama