Reklama

Reklama

Ivan Štípala

Ivan Štípala

Biografia

Detstvo a mladosť prežil v Liptovskom Mikuláši. 1958-62 študoval na Strednej všeobecnovzdelávacej škole v Liptovskom Mikuláši, 1964-68 scenáristiku a dramaturgiu na filmovej a televíznej fakulte AMU v Prahe, 1975-80 biológiu na Open University vo Veľkej Británii, 1975 absolvoval večerný kurz paleolitickej archeológie na University of London. 1962-64 pracoval ako asistent kameramana v Čs. TV Bratislava. Pre TV štúdio Košice nakrútil dokumentárny film o Temži Rieka na dvoch pologuliach (1968) a napísal scenár absolventského filmu fínskeho režiséra J. Pakaslahtiho Ruská ruleta. Po auguste 1968 emigroval a usadil sa vo Veľkej Británii. 1968-98 pracoval v slovenskej redakcii vysielania BBC do zahraničia ako redaktor a autor programov (producer, senior producer). 1970-2006 prekladateľ a tlmočník britských vládnych a komerčných organizácií (slovenčina-angličtina), pracoval na ozvučovaní videonahrávok.

1971 sa v Londýne podielal na založení krajanskej organizácie Slovenský kruh vo Veľkej Británii, od 1971 vydával spolu s redakčným kolegom a básnikom Jozefom Zvonárom-Tieňom Informačný bulletin Slovenského kruhu. V BBC popri bežnej publicistike tvoril pôvodné rozhlasové relácie, pásma, cestopisné a historické seriály. Medzi jeho pravidelné programy patrili relácie Britské kino a televízia, Veda, priemysel, poľnohospodárstvo a Fókus. Režíroval tiež niekoľko dramatických relácií, napríklad Strmeňov preklad Vraždy v katedrále od T.S. Eliota. Pre sviatočné programy pripravoval slovenskú vianočnú a veľkonočnú poéziu exilových a domácich básnikov. Rozhovor pre vysielanie BBC mu napríklad poskytli Štefan B. Roman, Eugen Loebl, poprední československí disidenti a po 1989 predstavitelia Verejnosti proti násiliu. Básne a články publikoval v exilových časopisoch Horizont, Most, Pohľady.

1989 poradca a pomocný režisér dokumentárneho filmu BBC TV V Prahe nie je jar (No Spring in Prague). Spolupracoval na preklade knihy Slovakia in the 19th and 20th Century (vydal Svetový kongres Slovákov v Toronte 1973). Pripravil preklad a vydanie knihy Gabriela Partosa Studená vojna (The World that came back from Cold) (1994). Kurátor výstavy Michala Kerna v študentskom klube SSEES, University of London (Londýn, december 1990).

2001 napísal pre knihu Sprievodca slovenským zahraničím kapitolu o Veľkej Británii. Napísal historické štúdie Dôstojník čs. légií v Rusku J.G. Čipka pre časopis Vojenská história (s Petrom Chorvátom, 2003) a Slovenské vysielanie BBC (stručná história) pre zborník Patria et fidei (2008). 2010 súkromné vydanie zbierky veršov Archeológia lásky. 1998-2006 sa venoval najmä archeológii (rekonštrukcia stavieb a artefaktov, vykopávky). Žije striedavo v Liptovskom Mikuláši a Veľkej Británii.

Ivan Štípala

Scenárista

Krátkometrážny
1968

Ruská ruleta (študentský film)

Režisér

Dokumentárne
1968

Temža - rieka kontrastov

Reklama

Reklama