Reklama

Reklama

Caroline Leaf

Caroline Leaf

nar. 1946
Seattle, Washington, USA

Biografia

Už ako dieťa mala rada knihy a kreslenie. Za podpory jej rodičov odišla študovať vizuálne umenie do Radcliffu, na vysokú školu, ktorá patrí ku Harvard University. V roku 1969 ju jej učiteľ kreslenia odporúčal Derekovi Lambovi, ktorý na škole učil animáciu. Na začiatku nebola príliš nadšená, skôr skeptická, ale všetko sa zmenilo, keď objavila čaro animácie pieskom.

Neubehol ani jeden rok a natočila svoj prvý animovaný príbeh "Sand or Peter and the Wolf". V jej ďalšom filme "Orfeo" (1972) experimentovala s kreslením priamo na sklo. V tom istom roku vyrobila taktiež "How Beaver Stole Fire", predtým ako odišla do National Film Board of Canada.

Onedlho nato, inšpirovaná kolekciou rozprávok Inuitov (etnikum, žijúce v severných regiónoch Kanady), odišla na ďaleký sever. Po návrate v roku 1974 predstavila verejnosti humornú animáciu "The Owl Who Married a Goose: An Eskimo Legend", kde opäť použila techniku animácie piesku na skle. Tento film vyhral celkovo 11 cien. Nasledujúce 2 filmy The Street (1976) a The Metamorphosis of Mr. Samsa (1977) jej už priniesli medzinárodný úspech. The Street jej vyniesol 22 ocenení a stal sa jedným z top 50 svetových animovaných filmov na Olympiáde animácie v Los Angeles v roku 1984. V týchto filmoch použila kreslenie, pri ktorom sú farby zmiešavané s nevysychajúcim glycerínom, dosahujúc tak rovnaký výsledok ako pieskovaním. V neskoršom filme použila jej vlastnú techniku pieskovania, pričom sa snažila potlačiť pozadie animácie na minimum.

Cítiac, že je dostatočne pripravená, Leaf sa spojila s Veronikou Soul a vytvorili film "Interview". Vyskúšala si taktiež dokumentaristiku vo filme "Kate and Anna McGarrigle" (1981). Čoraz viac sa otvárala fikcii a v roku 1982 vyrobila "An Equal Opportunity" pre Canadian Labour Congress. Tento žáner ju však nenapĺňal a tak sa vrátila späť ku animácii a jej vlastným technickým prejavom.

V roku 1986 vyrobila 2 filmy inšpirované čínskou a mexickou legendou, pri ktorých použila 70 mm film, prerobený na 35 mm a inovovala techniku pieskovania. Animácia "Two Sisters" (1990) vyhrala hlavnú cenu za najlepší krátky film na Annecy Animated Film Festival, čo ju vrátilo opäť do povedomia odbornej i laickej verejnosti. S rovnakou technikou i keď na 35 mm monochrómový film vytvorila pre MTV 1- minútovú animáciu "I Met a Man".

Jej prácu možno charakterizovať ako vytváranie pohybu pomocou stacionárnej kamery a postupne meniacej veľkosť jej obrázkov, či už pieskovaných alebo nakreslených. Hovorí, že jej myslenie a vnímanie sveta vychádzajú cez jej oči a ruky a umožňujú jej cítiť pohyb, ktorý zachytáva svojimi technikami na plátno.

Leaf, pokiaľ nepracuje na svojich filmoch, zúčastňuje sa na rôznych festivaloch ako člen poroty či na rôznych pracovných "workshopoch", kde odovzdáva svoje skúsenosti a predstavy iným. Okrem toho robí aj to, čomu sa venovala už v detstve - maľuje.

Peter "Peter-1307" SIDLAR

Režisérka

Reklama

Reklama