Reklama

Reklama

Emil Fillo

Emil Fillo

nar. 07.04.1925
Banská Bystrica, Československo

zom. 01.09.1992 (67 rokov)
nevedno kde

Biografia

Emil Fillo sa narodil v Banskej Bystrici. Ukončil štúdium na Vysokej škole múzických umení v Bratislave, kde vyštudoval dramaturgiu. S rozhlasom začal spolupracovať od roku 1946 a od roku 1956 sa stal dramaturgom Česko-slovenského rozhlasu v Bratislave. Dramaturgom bol 35 rokov a stal sa jednou z významných osobností bratislavského rozhlasu, predovšetkým sobotňajších hier pre mládež. Jeho zásluhou sa tento žáner stal jednou z najpočúvanejších v rozhlase.

Poslucháči verneoviek, mayoviek, dobrodružných alebo aj hlboko citových príbehov si obľúbili jeho plastické rozhlasové postavy a aj jeho hlas chlapca, ktorým mu vytrval po celý čas. Prepožičal svoj hlas i umenie množstvu postáv a postavičiek v rozhlasových hrách, scénkach, dramatických pásmach, kabaretoch a iných rozhlasových žánroch. Vytvoril viac ako 3 500 postáv a okrem interpretačnej činnosti bol tiež autorom množstva scénok pre deti i rozhlasových hier pre mládež, pôvodných, ale najmä podľa literárnych predlôh - spolu vyše 1 000 rozhlasových záznamov. Písal rozprávky, scénky, pásma a dramatizácie. Starší poslucháči Slovenského rozhlasu sa iste pamätajú na hry ako "Koniec stopy", "Ako papučka utiekla", "Tajomný ostrov" či "Dva roky prázdnin".

Prelomom v jeho dramatickej tvorbe bola rozprávková hra Čudná rozprávka, v ktorej do centra rozprávkového príbehu zakomponoval konkrétnych hercov, čím autorsky obohatil tento špecifický žáner. Hra získala v roku 1981 hlavnú cenu na siedmom festivale pôvodnej slovenskej rozhlasovej hry v Piešťanoch a o rok neskôr aj I. cenu v medzinárodnej súťaži pre deti a mládež OIRT v Helsinkách. V roku 1958 obdržal cenu ZSDU za rozhlasovú tvorbu.

Majo "majo25" Filmofil I. Ukrutný

Herec

Dokumentárne
1963

Trenie a jeho význam v praxi - rozprávač

1961

Dovolenka - rozprávač

Krátkometrážny
1957

Príbeh z horárne - rozprávač

Reklama

Reklama