Reklama

Reklama

Mladý Wallander

(seriál)
  • Veľká Británia Young Wallander (viac)
Trailer 2

VOD (1)

Série(2) / Epizódy(12)

Obsahy(1)

Nové zpracování případů mladého policajta Kurta Wallandera ve Švédsku roku 2020. (Netflix)

Recenzie používateľa Anderton k tomuto seriálu (15)

Mladý Wallander (2020) 

Sympatický protagonista, sympatický tím, tak akurát zamotané prípady a málo seriálovej vaty. Na druhej strane zase logické nedostatky, trochu schizofrénna snaha o britskú atmosféru v severskom prostredí, viď napríklad britský prízvuk postáv, čo je ale aj vec toho, v akom jazyku Wallandera pozeráte. Avšak švédsky jazyk som v ponuke nenašiel. Pre katarzné ukončenie chýba ešte séria číslo tri, v ktorej by som sa vrátil k pôvodnému prípadu, ktorý by sa mohol prepojiť s novými vraždami, prípadne by prebiehal paralelne. Táto zazobaná rodinka by si zaslúžila návrat. 70% ()

Série 1 (2020) (S01) 

Sympatický hlavný hrdina, komplikovaný prípad, kde je všetko nakoniec inak ako sa na prvý pohľad zdá, staré hriechy minulosti a tak podobne. A skvelá zábava po celý čas s nejakým tým posolstvom a zameraním na ukázanie skutočných problémov nielen mesta Malmo. Prečo je teda nakoniec prvá séria miernym sklamaním, i keď sa zdalo, že všetko dokonale šlape? Musím sa prikloniť ku kritikom vyústenia, pretože v ňom nevidím logické opodstatnenie, čo je ale na diskusiu so spoilermi. Briti nie sú až tak dobrí v navodení tej správnej severskej atmosféry, na polícii to vyzerá skôr ako v Los Angeles, na sídliskách ako v Strednej Európe. Dá sa namietať, že na lokáciách to tiež vyzeralo rovnako, ide však o celkový feeling a nie príliš presvedčivú atmosféru, akoby sa tvorcovia iba hľadali. Veci neprospieva ani angličtina. Som zvedavý, či druhá séria aspoň sčasti nadviaže na nedoriešené záležitosti z tej prvej. 70% ()

Epizoda 1 (2020) (S01E01) 

Krimi z Malmo si pochopiteľne vizuálne predstavujem ako Most, čo nie je výčitka, len skúsenosť a s ňou spojené očakávanie. Snímanie tohto mesta skôr pripomína Mexiko, rovnako ani zloženie obyvateľstva nenaznačuje, že pôjdeme v tónoch chladných zasnežených severských detektívok. Ale uvidíme, akým smerom budeme pokračovať, ono zameranie na migrantskú tému môže byť iba klasická slepá ulička a všetko bude oveľa osobnejšie. ()

Epizoda 2 (2020) (S01E02) 

Vyšetrovanie pokračuje a ocitneme sa na viacerých miestach, napríklad v jednom kvázi cool disco klube v Malmo, kde sa asi nikdy nezastavím. Pochopiteľne nejaký čas strávime aj v nemocnici. Je jasné, kam sa budú uberať Kurtove city, keďže sa pred dotyčnou už do pol pása vyzliekol. Ale hlavne sa dozvedáme, že vietor môže vanúť aj z inej svetovej strany, možno z pomerne ďalekej Bosny. V takom prípade ale vyšetrovatelia vykročia na tenký ľad, či lepšie povedané na mínové pole. ()

Epizoda 3 (2020) (S01E03) 

Taká klasická epizóda v strede, kde sa ukazuje, že všetko spočiatku jasné môže byť úplne inak. Nejde ale o tradičný zvrat, kedy sa dozvedáme, že síce máme vraha, ale jednu z vrážd spáchal aj niekto iný. Skrátka podozrivý číslo 1 a jeho motivácia sú iné, než polícia očakávala. No a samotný záver asi napadol každého, kto už nejakú tú severskú krimi videl. Nejde však o chybu, ale o logickú kauzalitu prebiehajúceho deja. Máme tu skupinu komunikujúcu cez dark web, som vážne zvedavý, či pôjde, alebo nepôjde o slepú uličku. ()

Epizoda 4 (2020) (S01E04) 

Prípad sa pekne zamotáva a zároveň sa odkrývaním nových skutočností veľa vecí osvetľuje. Kto predpokladal, že za vraždou je niečo viac ako extrémizmus, ten hádal správne, avšak to očakával asi každý. Ale možno sa to celé ešte viac tematicky prepojí. Je fajn, že úvod nepôsobí ako chyba polície, skrátka na sledovanie postavy potrebujete pádnejšie dôvody a policajti nemôžu strážiť každú strechu. Bohužiaľ dramaturgické chyby sa objavujú u civilistov, že otec nenahlási syna, ktorý už týždeň nechodí domov, je iba málo uveriteľné. ()

Epizoda 5 (2020) (S01E05) 

Kvalitatívne síce rovnako dobré ako predchádzajúce časti, avšak občas som nadhodnotil a tak budem kritickejší radšej tesne pred koncom, než pri finále. Kurt sa chová ako vyšetrovateľ dosť divne, namiesto toho, aby klasicky obsmŕdal a dával si pozor na detaily, začne na večierku otvorený výsluch, pri návšteve matky jedného z podozrivých sa pýta na dávnu minulosť, žena mu však odmieta odpovedať a tak sa jednoducho zoberie a odíde preč, pričom by zrejme mal právo na predvolanie. Málo pravdepodobne vyznieva aj posledná scéna, muž, ktorý dlhé roky mlčal, po niekoľkých vetách vyšetrovateľovi vyklopí všetko čo ho trápi. Okrem týchto zopár postrehov však má epizóda množstvo kladov charakteristických pre celú sériu, spomínaných už priebežne. ()

Epizoda 6 (2020) (S01E06) 

Vo finále všetko do seba chvalabohu zapadne a všetko dáva zmysel. Napriek tomu niektoré veci mohli byť dotiahnuté do konca lepším spôsobom, napríklad starý zločin na internáte. Čo ale skutočne zarazí, je zistenie, že na zatknutie švédskej polícii nestačí DNA ani kompromitujúce fotografie ako darčekový balíček dôkazov. V podstate je toho ešte veľa otvoreného, i keď už vieme, kto prečo a kedy konal. ()

Stín zabijáka (2022) (S02) 

Druhá séria je podobne kvalitná ako tá prvá, i keď cítiť, že tvorcom sa ich materiál dostal hlbšie pod kožu. Takže tentokrát zaokrúhľujem hore, minule to bolo naopak. Tretej časti by sa dalo vyčítať naťahovanie deja, inak ale ani druhá séria netrpí týmto častým seriálovým neduhom. Policajti občas dajú prednosť emóciám a ich okamžité rozhodnutia nie sú vždy správne, čo napríklad vedie aj k trvalým následkom, viď druhá vražda. Samotný záver ponúka Wallanderovi určité zadosťučinenie po prvom prípade, ale taktiež mu nič nepadne z neba a musí konať sám, i keď tentokrát proti pravidlám. 70% ()

Epizoda 1 (2022) (S02E01) 

Britskí tvorcovia stále snímajú Malmo ako predmestie Manchesteru, avšak otvárajú prípad, ktorý sa spočiatku zdá konvenčný, avšak záverečný zvrat dáva poznať, že veci sú o niečo komplikovanejšie a tentokrát to bude ešte osobnejšie ako naposledy. Som rád, že tu máme aj spomienku na prvú sezónu a pevne dúfam, že sa paralelne definitívne uzavrie aj tento prípad. ()

Epizoda 2 (2022) (S02E02) 

Prípad sa poriadne rozbehol a nie je čas na vydýchnutie. Až môžete zabudnúť na zopár logických lapsusov, nájsť brata asi nebude problém a že by v Malmo bolo len jedno sídlisko, kde hľadať stratené auto? Avšak celý dej je tak intenzívny a bez hluchých miest, že skrátka chcete vedieť, kam to bude celé smerovať aj na úkor nejakých tých logických dier. ()

Epizoda 3 (2022) (S02E03) 

Rozhodne nejde tretej epizóde uprieť, že nie je napínavá. Možno doposiaľ najviac. Avšak cieľ, kam smeruje, dá poznať, že by šla vtesnať do jednej päťminútovej sekvencie a výsledok by bol bez preháňania rovnaký. Polícia koná v tomto seriáli oproti konkurencii pomerne logicky, avšak nedokázať sledovať jednu študentku a barmanku je z logiky toho, čo sme videli doposiaľ, málo pochopiteľné. Prečo napríklad nepočkali pred dverami/bytovkou? ()

Epizoda 4 (2022) (S02E04) 

Tvorcovia vyskúšali na divákov jeden trik, ktorý ale asi mnohí ihneď odhalia. Nie tak Wallander, čo sa trochu divím a asi v tom nebudem sám. Nápovedou je aj štýl chôdze, tam sa asi nikto nehrá na zavádzanie, to je priama reč smerom k divákovi. Inak ide o jednu z najdynamickejších epizód celého seriálu vôbec a aj tradičný cliffhanger, respektíve záverečná veta, sú nečakané. ()

Epizoda 5 (2022) (S02E05) 

Dozvedáme sa viacero vecí z minulosti a zároveň vstupuje do hry nový podozrivý. Podobne ako v minulej epizóde sa na konci dozvedáme veľmi dôležitú informáciu, tentokrát ale pokiaľ dávate pozor a máte čo-to v krimi napozerané, tak vytušíte, koho fotografia sa objaví na displeji. Zároveň by sa tak aj pekne vysvetlilo, odkiaľ vyšli von informácie. Už len spojiť postavy a udalosti dokopy a budeme mať pred sebou jasný celkový obraz. Len ma mrzí, že tvorcovia do hry nakoniec nezapojili aj prvý prípad, i keď to spočiatku tak vyzeralo. Ale uvidíme vo finále... ()

Epizoda 6 (2022) (S02E06) 

Minulosť a súčasnosť sa elegantne prepoja a je fajn, že prípad nakoniec nie je tak komplikovaný ako sme zvyknutí. Tým pádom je finále skôr len doťuknutím a dostaneme ešte zopár informácií o tom, prečo zrovna tieto postavy medzi sebou interagujú. Nechýba akcia, ale nie je prehnaná a nie je jej veľa. Samozrejme nesmie chýbať nejaký ten logický lapsus, tentokrát je to zahmlenie mysle polície, ktorú nenapadne, kto všetko môže prísť na pohreb. ()

Reklama

Reklama