Reklama

Reklama

Brave New World

(seriál)
Trailer 2

Epizódy(9)

Obsahy(1)

Z dalekých krajů dorazí neznámý rebel a obyvatelé Nového Londýna začínají zpochybňovat pravidla zdánlivě utopického světa, ve kterém žijí. (Netflix)

Recenzie používateľa Anderton k tomuto seriálu (10)

Brave New World (2020) 

Príbeh slávneho románu poznám len z jeho obsahu, ale podľa všetkého bola kostra deja a charaktery niektorých postáv dostatočne zachované. Zmeny ale už musia byť patrné kvôli dnešnej aktualizácii. Práve charaktery sa ukazujú byť značne ambivalentné a ak si ich aj začnete polarizovať, tak priebeh deja dokáže opäť všetko otočiť. Ide v jadre skôr o tragédiu hlavnej postavy, ktorá to síce myslí dobre, ale skrátka všetko, čoho sa dotkne, nejakým spôsobom pokazí. Druhá polovica by sa dala skrátiť minimálne o jednu epizódu, pokiaľ vás ale tento utopistický svet chytí, tak sa v ňom budete cítiť ako po použití somy. ()

Pilotní díl (2020) (E01) 

Starý sci-fi román Brave New World Aldousa Huxleyho doposiaľ nedostal poriadnu vysokorozpočtovú podobu, čo sa snažia zmeniť tvorcovia rovnomenného seriálu na motívy toho diela. Pilot nás zoznamuje s novým futuristickým svetom, pričom polovica pozostáva z obstojného trikového zobrazenia a tá druhá zo zobrazenia sveta za utópiou, toho podstatne chudobnejšieho. Spočiatku to pripomína zápletkou s nehodou pádu z výšky Ja, robot, neskôr začíname sledovať počiatky vzbury. Príliš presvedčivé to zatiaľ nie je, uvidíme, čo bude ďalej. ()

Chtíč a důsledky (2020) (E02) 

Tak seriál sa rozbehol už v druhej epizóde. Najviac sa táto epizóda podobala na Westworld, ale zaujali aj panoramatické zábery Nového Londýna z lietadla, rovnako aj zábery Zeme z otvoreného vesmíru. Zápletka s nehodou/vraždou sa zatiaľ ďalej neposunula, ale alternatívna dejová línia zo Zeme divochov je dostatočne hutná. A začínajú sa nám prepájať osudy postáv z prvej epizódy. ()

Konečně všichni šťastní (2020) (E03) 

Drvivá väčšina epizódy sa odohráva u "divochov" a podľa toho to aj vyzerá. Je to špinavé, napínavé, plné krvi a bolesti. A taktiež tomu chýba logika, ale to sa dá akceptovať. Herci začínajú zo seba dostávať maximum, Ehenreich sa na konci poriadne rozohní a Demi Moore je obsadená skrátka dokonale. Každá epizóda pôsobí odlišne ako tie predchádzajúce, pričom ale má seriál konzistentnú atmosféru. Vyzerá to ale tak, že už príliš Nový Londýn opúšťať nebudeme. ()

Hořkosladká pilulka (2020) (E04) 

Tentokrát sa, naopak, celá epizóda odohráva v Novom Londýne. Pôsobí to síce trochu ako zameniteľná seriálová utópia, ale dej sa rúti vpred od začiatku do konca a hlavnou postavou už nie je teenager, tak to aspoň nepôsobí ako generický young adult. Máme tu dokonca aj jeden zásadný zvrat, ktorý vyústi v tragédiu. Tá je asi najslabšie nakrúteným momentom doterajšieho priebehu. ()

Ohňopád (2020) (E05) 

Pomaly plynúci dej piatej epizódy vyzerá spočiatku ako chyba a strata tempa, ale nakoniec ide o diel, kedy sa akoby všetko lámalo, viď Johnovo chovanie pri Ohňopáde. Ale ruku na srdce, kto by na jeho mieste odolal. Zároveň ale záverečná zaťatá päsť bude zrejme znamenať obrat v spoločnosti, epsilony asi už pri pohľade na tie orgie si tiež budú chcieť odtrhnúť zo zatiaľ nedostupného koláča. ()

Ve špíně (2020) (E06) 

Šiesta epizóda pokračuje v pomalšom tempe predchádzajúcej časti. Oproti nej ale neponúka taký výrazný posun hlavnej postavy. Ak nerátame sex s ďalšou z mnohých osôb, takže osobne pre mňa nejde o žiaden extra šokujúci moment. Záverečná sekvencia je príjemne sarkastická a aj napriek násiliu vtipná, ale na vyššie hodnotenie to nevytiahla. ()

Monogamie a marnost, část první (2020) (E07) 

Síce ešte pomalšie ako naposledy, ale psychologicky uveriteľné, keďže emócie vyplavávajú na povrch. Niekto by chcel skúsiť niečo zo starého spôsobu života, ale ono to už proste nejde. Niekto by zase chcel prežiť  monogamiu s milovanou osobou, ale to je v novom svete nemožné. V podstate ide o jeden z najoriginálnejších milostných trojuholníkov, pričom tá márnosť v názve nie je vôbec márnym tvorivým rozhodnutím. ()

Monogamie a marnost, část druhá (2020) (E08) 

Výborné záverečné minúty epizódy, avšak za mňa platí, že ak by Monogamia a márnosť boli sploštené povedzme do hodinky, respektíve do jednej časti, bolo by to múdrejšie rozhodnutie a tvorcovia by sa zbavili zopár nudnejších a nijako zvlášť obohacujúcich pasáží. Nemám na mysli ale istú interakciu medzi Johnom a Leninou. ()

Soma a Gomora (2020) (E09) 

Finále seriálu sa nesie našťastie v inom duchu, ako naznačoval posledný dvojdiel, Čiže vôbec nejde o vyriešenie milostného trojuholníka, ale o vyriešenie celej situácie v Novom Londýne. Jedinou chybou je asi lacnejší vizuál, takto koncipované zavŕšenie sci-fi príbehu by som si nechal páčiť vo vysokorozpočtovom prevedení. Som rád, že tvorcovia idú už skutočne naplno, sú nekompromisní a z Brave New World sa dokonca stal v istom zmysle aj mindfuck. ()

Súvisiace novinky

Leonardo DiCaprio a utopický ostrov

Leonardo DiCaprio a utopický ostrov

01.08.2020

Herec a producent Leonardo DiCaprio připravuje nový seriál Ostrov, jenž bude vycházet ze stejnojmenné knižní předlohy od Aldouse Huxleyho z roku 1962. Děj knihy vypráví o cynickém novináři, který… (viac)

Reklama

Reklama