Reklama

Reklama

Smetiarska helikoptéra

(festivalový názov)
  • Česko Popelikoptéra (festivalový názov) (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Zdanlivo jednoduchý čiernobiely film plný surreálneho humoru je debutom Jonasa Selberga Augustséna. A poctou Jimovi Jarmuschovi, ktorý spolu s Akim Kaurismäkim ovplyvňuje už druhú generáciu európskych filmárov. Komické road movie sa odohráva naprieč Európou, jeho kuriózni hrdinovia putujú z akejsi východoeurópskej krajiny do Švédska za babičkou, pretože jej musia vrátiť staré hodiny. Film nehovorí nič hlbšie o charakteroch postáv, o ich vývoji či zmysle, nereferuje nad rámec toho, čo je v obraze. Ale na konci jeho tvorcovia rozpútajú obrazovú snovú sekvenciu, za ktorú by sa nemusel hanbiť ani Ingmar Bergman. Smiešny film využíva často trápnosť a monotónne opakovanie vtipov sa dostane odrazu na úplne inú úroveň. Nie na symbolickú či metaforickú, skôr na intertextuálnu. A navyše – film sa dá brať ako veľmi, ale naozaj veľmi ironický komentár na tému migrantov v Európe. (Art Film Fest)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (3)

Jenda 

všetky recenzie používateľa

Mladá Sidse Babett Knudsen, Sandokan a jejich kamarád jedou babičce vrátit rozbité hodiny v beckettovsky absurdní road-movie s hereckými výkony (možná cíleně) tak prkennými, že by se za ně nemuseli stydět ani ve filmu Aki Kaurismäkiho. První polovina plná statických černobílých záběrů je tak nudná, že vás následná katarze v druhé polovině filmu přivede nejednou k užaslému smíchu. Zatím jsem nenašel, že se jedná o studentský/amatérský film, ale budu hledat dál, protože to snad ani jinak neni možný... ()

Malarkey 

všetky recenzie používateľa

Kluci zřejmě vyklidili garáž, odvezli zašlého Saaba do šrotu, napojili techniku s promítačkou, doplnili öl do lednice a rozhodli se 22 hodin denně sledovat filmy Jima Jarmusche. No a když po dvou dnech nezřízeného pití a sledování filmů konečně jeden z nich promluvil, jednalo se o nápad natočit podobnou roadmovie v duchu právě této legendy. Kluci jsou ale fiškusové a tak do filmu zakomponovali nejenom to nejlepší (a nejhorší) z Jarmusche, ale vpravili do něj i tak trošku nádech estonské divnosti Pokušení svatého Toníka. Zajímavý, divný, ale být to delší, tak asi rozkoušu ovladač. ()

Reklama

Trash 

všetky recenzie používateľa

...ubíjející cesta za bitím hodin, které lidé bez důvodu k bytí nakonec bít neslyšeli... Něco mezi jednou a pěti hvězdami, bohužel ale tu správnou náladu na podobný typ filmu nebudu mít asi nikdy. ()

Galéria (5)

Reklama

Reklama