Reklama

Reklama

Hra na oliheň

(seriál)
  • Južná Kórea Ojingeo geim (viac)
Trailer 1

VOD (1)

Série(2) / Epizódy(18)

Stovky hráčů na mizině přijmou zvláštní pozvánku na dětskou hru. Uvnitř na ně čeká lákavá cena, ale může je stát život. (Netflix)

Recenzie používateľa javlapippi k tomuto seriálu (10)

Série 1 (2021) (S01) 

O kórejskej kinematografii som mal poňatie vďaka dávnym návštevám filmových klubov skrzevá Kim Ki-Duka a podobné umeleckosti. Potom som ešte niečo začul o nekonečných preafektovaných telenovelách. Squid Game bol zhruba dva roky dozadu ohromným hitom, čo ma trochu odrádzalo a tak som si ho dal z odstupu po opadnutí vášní. Brutálne súťaženie o život a peniaze ma celkom uchvátilo po príbehovej, hereckej aj filmárskej stránke, krvavé masakre striedali psychologické scény, to všetko so skvelou hudbou. Páčilo sa mi zakomponovanie detských hier, pripomenulo mi to Orwella, keď si Winston s O´Brienom recitujú detské riekanky. Mierne navyše sa mi zdala dejová línia s infiltrovaným policajtom. Problémom je aj záver, kde sa príliš omieľajú klišé typu "bohatstvo ťa neurobí šťastným". Ani predstava, že sa celé hry konajú ako zábava pre pár znudených perverzných boháčov (ktorí vedu pubertálne nadržané kecy) sa mi úplne nezdá, intenzívnejšie by možno bolo, keby sa vysielali ako zábava pre bežné obyvateľstvo, ktoré by fandilo a posielalo esemesky, ale mám dojem, že to už tu zopárkrát bolo. V každom prípade som si užil osem hodín kvalitnej televíznej zábavy. Pokiaľ v nej niekto chce vidieť hlbšie zmysly typu kritika konzumu a kapitalizmu, nech sa páči. PS: Seriál poskytuje ojedinelú možnosť vidieť Kórejčanky bez kila mejkapu na tvári. Asi som si vypestoval slabosť na pehavé aziatky. ()

Červená, zelená (2021) (S01E01) 

Zdá sa, že slovné spojenie "ísť do teplákov" má v Kórei iný význam než u nás. To zistí aj náš hlavný hrdina, stratená existencia a profesionálna socka s dlhmi vyše hlavy a nulovou perspektívou. Spolu s pár stovkami ďalších lúzrov, od flákačov, cez defraudantov, mafiánov až po smrteľne chorého seniora, ktorí už nemajú čo stratiť sa prihlásia do hry o veľké prachy, ktorej konca sa ale väčšina nedožije. Prvá epizóda vynikajúca príbehovo aj filmársky, záverečná scéna s masakrom podfarbeným pomalou jazzovu skladbou bola skvostná. ()

Peklo (2021) (S01E02) 

Čakal som pokračovanie v krviprelievaní, ale preživší hráči si slobodne a tak nejako veľmi tesne demograticky odhlasujú ukončenie herných radovánok, aby na nich po návrate do svojich civilných životov o to viac dopadla bezútešnosť a bezvýchodiskovosť ich nemajetných a zadĺžených osudov a oni sa ešte radi vrátili k vidine zisku alebo smrti. Miestami že až sociálna dráma, Ind nedostal pol roka výplatu, severokórejská emigrantka potrebuje hotovosť na prevedenie zvyšku famílie cez hranice, stará trhovnica sa nevedomky hrdí úspešným synom defraundantom, ovšem najviac ma pobavila scéna, kde sa na polícii pokúša hlavný hrdina popísať a udať celú hru. Druhý diel rovnako kvalitný. ()

Muž s deštníkem (2021) (S01E03) 

A pokračujeme (ako by napísal klasik literárneho hororu v Mužovi na úteku, knihe kde sa tiež hrá o život). Zúfalci sa vrátia na ostrov a čakajúc na ďalšie kolo, začnú sa strategicky skupinkovať. Najväčšie gule má Severokórejka, ktorá sa okrem prepašovania žabykláču vydáva na prieskumy vetracou šachtou, krytá inou pašeráčkou predvádzajúcou fekálne divadlo. Organizátori hier majú slabú kontrolu kvality a tak sa do ich radov v pohode infiltruje všetečný policajt z predošlej epizódy. Samotná hra je opäť nervydrásajúca a mŕtvol je nepočítane. Zábava stále na rovnakej úrovni, akurát sa mi nepozdávalo, že by množstvo strážcov a kamier nezaznamenali používanie nepovolenej pomôcky v podobe zapaľovača. ()

Drž se týmu (2021) (S01E04) 

Hráči zistia, že peniaze sa pripočítavajú aj po smrti spoluhráča nielen počas hier a vymenia spánok za vzájomný nočný masaker kombinovaný s pokusom vyvolať v divákovi epileptický záchvat. Potom ide aj o to, kto koho pretiahne na záchode aj na lane. Dôchodca je v tejto disciplíne šampión a vymyslí stratégiu. Infiltrovanec tápe a divím sa, že ho ešte neodhalili. Jeden zo súťažiacich je spolčený so strážcami a kupčia s orgánmi. Občasné logické kiksy (napríklad moták vo vnútri uvareného vajca) mi zatiaľ zábavu nekazia. ()

Férový svět (2021) (S01E05) 

Naši hrdinovia neboli pretiahnutí. Nočný masaker sa nekonal. Kšefty s ľadvinami skončili a obnovuje sa všeobecná rovnosť. Infiltrovanec odhaľuje tvár aj pravdu a zatiaľ mu to ako tak vychádza. Trochu slabší diel, furt mi nejde na rozum ako by mohla podobná organizácia roky bez problémov fungovať. Ale svoje momenty to malo. Napríklad dievčina robiaca si prdel s modliaceho sa účastníka alebo silene žoviálna prebehlíčka. ()

Kganbu (2021) (S01E06) 

"Kulička! A oni mu ji chtěli sebrat?" Koniec teambuilding, pekne do dvojíc a následne jeden druhému po krku. A to prostredníctvom sklených guličiek. Psychologické drámy, neblahé konce, prechcané tepláky. Pecka. ()

VIP (2021) (S01E07) 

Tak nám dorazili ví-aj-pí alias oplzlí bachratí gajdžini so zlatými maskami, trošku trápne vtipkujúci o šesťdesiatdeviatke. Samotná hra je o dosť lepšia, silne eliminačné poskakovanie po sklenenom moste, ktoré neprežijú okrem iného mafián, pánbožkár a prebehlícka mrcha. Zostanú Severokórejka, defraudant a (asi) hlavný hrdina. Infiltrant nazbieral dôkazy a pokúša sa ich aj seba dostať z ostrova. Opäť dobrá epizóda, akurát vzrušujúcej zábavy chtiví boháči pôsobia skôr ako veľmi prehnané paródie na záporákov zo starých komiksov. ()

Bílý kůň (2021) (S01E08) 

Potom ako po skončení poslednej hry organizátori pre efekt vyhodili do luftu sklenený most, vďaka čomu skoro zabili posledných troch preživších, navlečú týchto do smokingov a naservírujú im poslednú večeru, po ktorej zabudnú odniesť kudly, v nádeji že po večierke bude zábava pokračovať. Severanke so šrapnelom v bruchu nie je do spevu a zostane nám posledná dvojka. Policajt je zdatný športovec a skoro sa spasí na neznámom ostrove, kde ho nakoniec dostane Biely koník z príbuzenstva. Všetko je tu efektné, ale človek sa miestami musí chytať za hlavu, ako je organizátorom najprv jedno, či si súťažiaci podrežú krky a o pár sekúnd už ich trhajú od seba. Slabšia epizóda. ()

Jeden šťastný den (2021) (S01E09) 

Efektívna finálna hra v podobe bitky na nože v hustom daždi. Náš hrdina je víťazom s plnou kreditkou, ale nejako ho to nechce tešiť. A za všetkým bol nudiaci sa penzista. Postará sa o severankinho brata. Kecy o neľudskosti kórejského kapitalizmu. Tie červené vlasy bola asi nejaká iba Kórejcom zrozumiteľná symbolika, ako keď si v závere iného filmu vrazila hlavná hrdinka tvár do torty s bielou polevou? Zavŕšenie teda nič moc a otvorené dvierka na druhú sériu. Čakal som viac. ()

Súvisiace novinky

Překonalo Prime Video od Amazonu Netflix?

Překonalo Prime Video od Amazonu Netflix?

04.12.2022

Mezi největší streamovací služby se typicky řadí Netflix, Disney+ nebo HBO Max, často se ale zapomíná na poměrně zásadního hráče - Amazon Prime Video. Pravda, je pro to několik dobrých důvodů: jeho… (viac)

Fanoušci Marvelu pociťují únavu, tvrdí nová studie

Fanoušci Marvelu pociťují únavu, tvrdí nová studie

20.11.2022

Až třetina fanoušků Marvelu cítí únavu z konstantního přílivu nového obsahu do kin a na streamovací službu Disney+. Spolu s tím ale většina fanoušků rovněž zhlédne každý Marvel projekt, který vznikne… (viac)

Seriál Star Wars: The Acolyte rozšiřuje obsazení

Seriál Star Wars: The Acolyte rozšiřuje obsazení

09.11.2022

Zatímco v těchto dnech na Disney+ stále ještě bojuje o diváckou přízeň Andor, což se mu podle vesměs pozitivních reakcí diváků poměrně dobře daří, mezitím už začíná i natáčení jednoho z dalších… (viac)

Reklama

Reklama