Reklama

Reklama

Zem 2

(seriál)
USA, (1994–1995), 15 h 45 min (Minutáž: 45 min)
(ďalšie profesie)

Epizódy(21)

Obsahy(1)

V roku 2192 ľudstvo žije na vesmírnych staniciach obiehajúcich okolo Zeme, ktorá sa stala z väčšiny neobývateľná. Iba hŕstka ľudí prežíva na jej povrchu. V umelom prostredí sa u niektorých detí vyskytuje neznáma choroba, ktorá nie je vládou ani lekármi potvrdená a niektorí si ju vysvetľujú ako syndróm chýbajúceho prostredia na Zemi. Väčšina týchto detí sa nedožíva viac ako deviatich rokov. Medzi postihnutých patrí aj osemročný Ulysses (Joey Zimmerman), syn miliardárky Devon Adairovej (Debrah Farentino). Tá zhromaždí skupinu dobrovoľníkov, ktorí majú preskúmať a kolonizovať novú planétu vhodnú pre život. Je však od Zeme vzdialená až 22 svetelných rokov. Devon dúfa, že tento syndróm u postihnutých detí zmizne v novom prostredí, vláda však s prípadnou kolonizáciou nesúhlasí... (Piri)

(viac)

Recenzie používateľa majo25 k tomuto seriálu (21)

First Contact (1994) (E01) 

Zaujímavý vstup do seriálu, kde nie je len to základné predstavovanie postáv, ale sa ide rovno na vec. Seriál sa snaží o autentičnosť, a zvykne mu to aj vychádzať, aj keď sa nevyhne niektorým klišé. Prvý kontakt vzbudzuje viacero otázok, čo je na pilot len dobre. ()

The Man Who Fell to Earth (Two) (1994) (E02) 

Nová Zem postupne odkrýva ďalšie svoje tajomstvá. Na postavy sa rýchlo zvyká. Nechýbajú už ale aj intrigy. ()

Life Lessons (1994) (E03) 

Intrigy slizkého Gaala (slizkejší úsmev ako Tim Curry má v Hollywoode fakt iba málokto) pokračujú a mierne napätie je stále prítomné, ale už by sa mohol dej posunúť aj ďalej. ()

Promises, Promises (1994) (E04) 

Konečne sa zbavili intrigánskeho Gaala, ale čosi mi hovorí, že sme ho nevideli naposledy. Rozvíja sa viac zápletka s Terriánmi. ()

A Memory Play (1994) (E05) 

Čo je to už len za "kreatívnu" chorobu, pri ktorej sa oživujú dávne spomienky? Prečo nestačia staré osvedčené symptómy ako horúčka a bolesti? Karanténa zápletka je trochu iná ako v doterajších epizódach, vlastne má s nimi spoločné iba vyšetrovanie havárie lode. Záver s čipmi ale zaujal a zároveň navnadil. Druhá linka príbehu - s Grendelom - mala byť asi vtipná, ale vyzerá rozporuplne až trápne. ()

Natural Born Grendlers (1994) (E06) 

Niečo viac sa dozvedáme o Grendeloch a ich obchodovaniu, niečo viac o peknej Bess a niečo aj o pilotovi. V sumáre to nie je nič moc, ale na druhej strane epizóda nenudí, pretože sa vždy niečo deje. ()

Water (1994) (E07) 

Hlavná linka príbehu je síce o zaobstaraní drahocennej vody, ale o čosi zaujímavejšie sú rozvíjajúce sa vzťahy, potenciálne romániky a vydiskutovanie si niektorých svojich záležitostí. Prvýkrát v seriáli sa objavuje seriálová hviezda Terry O'Quinn. ()

The Church of Morgan (1994) (E08) 

Epizóda viac zameraná na vzťah Morgana a Bess, ktorý tvoria divno-komický párik. Zachraňuje to aspoň ďalšia špionážna činnosť doktorky. ()

The Enemy Within (1995) (E09) 

Špiónska linka naberá na obrátkach, dej sa konečne výraznejšie posúv vpred, má to nápad a dokonca aj akciu. Zatiaľ najlepšie epizóda seriálu. Dá sa preto prižmúriť očko nad niektorými logickými chybičkami - nie som vedec alebo lekár, ale určite by som nepovedal, že väčšia dávka experimentálnej dávky bude mať menšie vedľajšie účinky, ako sa nás to snaží doktorka presvedčiť. Tá doktorka, ktorá si svoj denník nezvykne heslovať. ()

Redemption (1995) (E10) 

Epizóda o špiónke pokračuje tam, kde skončila tá predchádzajúca a dozvedáme sa ďalšie skutočnosti, ktoré posúvajú dej seriálu dopredu. Terry 'Quinn už tu dokazoval, aký je výborný. ()

Moon Cross (1995) (E11) 

Opäť zápletka s Terriánmi, ale doplnená aj o duchov a poločloveka-poloteriána. Nie všetko síce logicky sedí, ale atmosféra spojená s prekrížením dvoch mesiacov je veľmi fajn a zápletka trochu odhaľuje pozadie Terriánov. ()

Better Living Through Morganite: Part 1 (1995) (E12) 

Charakter Morgana je dočista nímandovsky vykreslený a hoci epizóda sa zaoberá všeličím - od kyborga Yela po Terriánov - opäť má v problémoch celej skupiny prsty práve Morgan a jeho hamižnosť spojená s hlúposťou. ()

Better Living Through Morganite: Part 2 (1995) (E13) 

Zavŕšenie dvojdielu ešte o niečo lepšie ako úvodný diel. Akčnejšie i napínavejšie. Akurát škoda, že z Yale-a sa naozaj nevykľul bývalý zločinec, ktorého by sa v budúcnosti mohli opäť obávať. ()

Grendlers in the Myst (1995) (E14) 

Epizóda o neznámej rodinke, ktorá si rieši vlastný spor a vlastné problémy, nie je je príliš zaujímavá. A naviac pointa ľahko prekuknuteľná. Zachraňuje je to aspoň naozaj pekný sentimentálny záver, ktorý zvýrazňuje očividný fakt, že Dezzinger sa k svojej dcére správa od začiatku až príliš prísne a jeho výchova má ďaleko k citlivosti a starostlivosti. ()

The Greatest Love Story Never Told (1995) (E15) 

Stretávame ďalšiu kolóniu ľudí na (neobývanej) planéte, o ktorej sa toho veľa veľa nedozvedáme. Bohužiaľ všetku pozornosť ne seba berie dvojica so zvláštnym snovým vzťahom, ktorá končí tak, ako aj začala - divne a nedotiahnuto. Škoda, že priestor dostáva iba trojica ľudí z kólónie. ()

Brave New Pacifica (1995) (E16) 

Pozor, epizóda nie je určená arachanofobikom a naopak, milovníci týchto článkonožcov si prídu na svoje. V tomto prípade sa dokonca dá povedať, že rovno cvičených článkonožcov, s ktorými si niektorí herci zahrajú 'kontaktné' divadlo. Trochu mi vadila až prílišná fantazijná téma - miničervia diera ohýbajúca časopriestor, pavúky s energiou, zamilovaní Gremlini atď - akoby presahovala rámec sci-fi a zapadala skôr do fantasy. Rozhodne však originálna a osviežujúca. ()

The Boy Who Would Be Terrian King (1995) (E17) 

Trochu divoká jazda, ktorá kombinuje sny, možnú budúcnosť a vzťahy s Teriánmi. Miestami nedotiahnuté, ale určite zaujímavé a ďalej posúvajúce dianie na planéte. ()

After the Thaw (1995) (E18) 

Hororovo ladená epizóda, ktorá má dobrý námet a opäť sa niečo dozvedáme aj o Terriánoch. Vadilo mi len to, ako sú mužské postavy bojazlivé a silne sa strachujú o svoj život, a nie je to iba večne zbabelý Morgan. ()

Survival of the Fittest (1995) (E19) 

Mysteriózne ladená epizóda, ktorá síce neposúva seriál nikam dopredu, pôsobí samostatne, ale postupné odhaľovanie príbehu nazerané s rôznych uhlov a postáv je zaujímavé. Akurát ten záver, keď sa všetci tvária, že im Grendel rozumie, takisto aj Grendel, je trochu mimo. ()

Flower Child (1995) (E20) 

A zima končí. Epizóda natočená až po skončení prvej série ako zamýšľaná 2. séria patrí do kategórie medicínskych. Nákaza skrýva nebezpečenstvo či nie, alebo je to vôbec nákaza? Práve tá mysterióznosť a naväzujúca akcia sú veľmi fajn, aj keď je zápletka divne napísaná, resp, poriadne nedotiahnutá. ()

Reklama

Reklama