Reklama

Reklama

The Prisoner

(seriál)
Dráma / Mysteriózny / Sci-Fi
Veľká Británia, (1967–1968), 14 h 10 min (Minutáž: 50 min)

Tvorcovia:

Patrick McGoohan

Hrajú:

Patrick McGoohan, Fenella Fielding, Leo McKern, Paul Eddington, Jiří Pravda, Nadia Gray, Finlay Currie, Donald Sinden, George Coulouris, Guy Doleman (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(17)

Recenzie používateľa majo25 k tomuto seriálu (18)

The Prisoner (1967) 

Od špionážno-mysteriózneho seriálu som čakal asi niečo úplne iné. Sci-fi prvky sú tu iba v podaní menších hi-tech hračičiek či uskutočňovania biologických experimentov. Celý dej sa odohráva na nešpecifikovanom ostrove kdesi pri Gibraltári a hlavný hrdina, ktorého celkom dobre stvárnil McGoohan, sa z neho snaží utiecť. Zápletka nie je zlá, ale priemerné spracovanie a množstvo nelogičností a uleteností už áno. Veľa vecí nedáva zmysel, ani sa ich tvorcovia nepokúšajú vysvetliť. Vedľajšie postavy sa väčšinou chovajú debilne. Absurdum je biely (zabijácky) balón, ktorí stráži či usmrcuje nezbedníkov a utečencov. Napriek tomu, že seriál nepostráda nápaditosť, už po krátkom čase začnú epizódy nudiť, točí sa dokola a z priemeru ho len občas vytrháva špionážnejšie ladenie. Také epizódy som narátal tri-štyri a to je na nadpriemer málo. Nejaké klady sa dajú nájsť, jedným z mála je skvelá ústredná melódia, ale aj tak ide o silne nadhodnotený seriál. ()

Arrival (1967) (E01) 

Úvod je pre mňa skalamaním. Mysterióznosť tomu nechýba, ale podivný svet a chovanie postáv nie sú dostatočne vysvetlené. Logické chybičky sú často prítomné, občas je divné aj chovanie postáv, vrátane tej hlavnej. Uletenosť vražedného bieleho balónu som akosi nepochopil. Taktiež nie je jasné, či sa seriál odohráva v budúcnosti, čomu by zodpovedalo množstvo hi-tech technológií. Snáď sa to v ďalších epizódach zlepší. ()

The Chimes of Big Ben (1967) (E02) 

Až v druhej epizóde dochádza k vysvetleniu fungovania života a vôbec zmysel ostrova. O niečo lepšie ako úvodná epizóda, tematicky ale zasa nič svetoborné. ()

A. B. and C. (1967) (E03) 

Konečne lepšia epizóda, v ktorej sa menej vraví a viac je to o špionážnej hre. ()

Free for All (1967) (E04) 

Volovina s komunálnymi voľbami, v ktorej sa hlavný hrdina správa ako kretén. Obyvatelia mestečka detto. Opäť nechýba trapošina so "smrtiacim" bielym balónom. ()

The Schizoid Man (1967) (E05) 

Už som si vravel, kedy príde epizóda s témou dvojníka a dlho som nečakal. Schizoida hl. hrdinu (správne mnohopočetná porucha osobnosti) cez obrazovku príliš nefungovala, ale lepšiaci sa záver, v ktorom konečne bolo cítiť aj trocha toho napätie, to vynahrádzal. ()

The General (1967) (E06) 

Trochu vzruchu pri špionážnom preniknutí do "vzdelávacieho" centra, inak už len prianie, že tak rýchle učenie by som bral. ()

Many Happy Returns (1967) (E07) 

Habaďúra je očakávaná, ale také množstvo logických chýb, a to aj na samotný seriál, ani nie. Vyľudnenie osady lusknutím prsta, akoby celá osada bola len kvôli hl. hrdinovi. Zaujímavý je aspoň spôsob úteku a to, že teraz vieme, kde ostrov leží (niekde pri Gibraltáre) a že podľa leteckého prieskumu je diaľnicou spojený s pevninou. ()

Dance of the Dead (1967) (E08) 

Začiatok celkom svižný, čiastočne mysteriózny i odhaľujúci isté skutočnosti, ale ten divný záver to zasa poslal kamsi do obyčajného priemeru. ()

Checkmate (1967) (E09) 

Toľko námahy a zasa zbytočne - hl. hrdinu začínam ľutovať. Po 3. epizóde konečne ďalšia nadpriemerná. Menej sa kecá, viac sa koná, má to celkom švih. ()

Hammer Into Anvil (1967) (E10) 

Hra na mačku a myš, akurát mačka nevie kvôli svojej hlúposti a paranoizmu, že ona je myšou. Všetko ide až príliš ľahko, ale aj tak asi najlepšia doterajšia epizóda. ()

It's Your Funeral (1967) (E11) 

Príbehom komplikovaná a zápletkou prekombinovaná epizóda. Hl. hrdina skáče do nastraženej pasce a podivne sa z nej vyvlieka. Spracovanie opäť pokrivkáva - pri gymnastických cvičeniach by bolo vhodné, aby sa dvojník/kaskadér aspoň trocha ponášal na McGoohana a zábery s pohľadom do tváre boli vyňaté. ()

A Change of Mind (1967) (E12) 

Epizóda začína dosť nezmyselne a nelogicky a snaží sa divákovi predostrieť, že dedinu riadi nielen číslo 2, ale aj komunita dediny na čele s jej komisiou a všetci v dedine nemajú čo na práci, iba poľovať na jedného z jej členov - asociála, individualistu. Strašná volovina, ktorá sa našťastie po fiktívnej operácii mení na klasickú intrigánsku hru. ()

Do Not Forsake Me Oh My Darling (1968) (E13) 

Hlavný hrdina sa dostáva z ostrova, aj keď nie vo "svojej koži". Má to tempo, je to v čomsi iné, ale na špionážny žáner až prílišné sci-fi. ()

Living in Harmony (1968) (E14) 

Akoby došli nápady a tak na scénu prichádza niečo z úplne iného súdka - western. Síce je ako päsť na oko, ale samostane celkom funguje. Westernové kulisy fajn, záporáci takisto, "kraví chlapci" sa chovajú presne tak, ako majú. Počas westernovej zápletky som si celý čas hovoril, či to tvorcovia zahrajú ako sen, drogy alebo virtuálnu realitu. Nakoniec je to kombinácia dvoch posledne menovaných. Škoda idiotského záveru, ktorý to výrazne kazí. ()

The Girl Who Was Death (1968) (E15) 

Odvyprávená špionážna rozprávka, v čele ktorej je náš hlavný hrdina. Slabé, chaotické, odľahčené a nelogické. ()

Once Upon a Time (1968) (E16) 

Pozitívom je, že epizóda konečne niekam smeruje - smeruje ku koncu seriálu. Nie že by nebola epizóda nápaditá, ale je strašne ukecaná, dialógy sú plné nezmyselných viet, po čase začína nudiť a z nudy ju vytrháva až záver. ()

Fall Out (1968) (E17) 

Divák sa teší na záver seriálu a ono je to asi najhoršia epizóda zo všetkých. Ukecané prvé dve tretiny epizódy sú naviac dosť nudné. Záver by som si vedel predstaviť aj inak - napríklad, že číslo 6 preberie úlohu čísla 2, prípade čísla 1. Aspoň by to bol zaujímavý zvrat. Z ostrova (blízko Gibraltára) sa hlavný hrdina dostáva do Londýna diaľnicou - na nelogičnosti v seriáli som si síce nezvykol, ale už ma neprekvapujú. Síce v jednej predchádzajúcej epizóde dôjde k veľkej chybe a na snímkoch zvrchu je jasne viditeľná cesta spojená s ostrovom, ale takto to tvorcovia asi nezamýšľali. ()

Súvisiace novinky

Vládní agent číslo 6

Vládní agent číslo 6

11.08.2006

Producenti z Universalu jsou na nejlepší cestě zlanařit pro svůj nový projekt jednoho z nejpopulárnějších režisérů současnosti. Tím není nikdo jiný než Christopher Nolan, jenž loni vdechl život… (viac)

Reklama

Reklama