Reklama

Reklama

Zahalené tieňom

(festivalový názov)
  • Česko Zahaleni stínem (festivalový názov) (viac)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Počas vojny medzi Irakom a Iránom sa mladá matka Shideh (Narges Rashidi) stará sama o svoju dcéru Dorsu (Avin Manshadi). Jej manžel je lekárom a často rodinu necháva osamote. V okolí ich domu padajú každý deň bomby a ich životy sú tak neustále v ohrození. Nebezpečenstvo vojny však nie je jediným problémom. V dome sa totiž začína odohrávať čoraz viac zvláštnych javov, ktoré im znepríjemňujú život. Dorsa trpí nespavosťou, jej stretnutia s neexistujúcimi osobami matka spočiatku považuje za detskú hru. V dome sa kvôli udalostiam neustále stupňuje napätie a je len otázkou času, kedy sa matkina psychika zlomí a bude musieť uznať, že ich byt je miestom paranormálnych javov. (Marceloo)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (69)

silentname 

všetky recenzie používateľa

"Under The Shadow" je podľa mňa veľmi schopným psychologickým hororom s drámou. Ťažko povedať, čo sa v celom tomto filme deje a ako to celé nakoniec pospájať a možno by som chcel trošku silnejšiu atmosféru a viac strašidelných momentov, no musím povedať, že tých pár na konci čo sa udejú sú podľa mňa skutočne vynikajúce. Vôbec len vidieť kreatúru, ktorá ma namiesto tváre len obrovské zuby je veľmi nepríjemná a funguje to skvele. Priznávam sa, že keď film správne zakusol do kože, tak to skutočne bolo silné a efektívne. Ale na druhú stranu ma to miestami trošku nudilo. Nie moc, ale trošku hej. Dievča je trošku otravné a mama je zase trošku psychicky mimo. Ale ostáva mi aj tak otázka, či náhodou niektoré veci ozaj nespravila ona sama. A plynie mi to iba z jedinej scénky, kde sa jej manžel opýta, či náhodou nie je opäť námesačná. Pretože by to vedelo mnohé možno vysvetliť. Ale čo na filme funguje je aj fakt, že nie vždy presne vieme čo sa deje. Ako aj v záverečnej scénke, kde Mama s dcérou vyjdú von z bytu a chcú ísť preč, no odrazu počuje svoju dcéru z ich bytu ako na ňu kričí. A kde je teraz jej dcéra v skutočnosti? Momenty ako tento robia pre mňa tento film veľmi dobrým thrillerom a aj niektoré strašenia skutočne fungujú. Neviem či by som si tento film pozrel znovu, no minimálne oceňujem tvorivosť, ktorú do toho tvorcovia dali. A v mnohom to funguje. Hodnotenie: B ()

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Horory už kvôli nižším súčasným kvalitám zase tak moc nepozerávam, ale na Under the shadow som bol kvôli netradičnému prostrediu a téme celkom zvedavý a naštastie nesklamal. Nie je to síce ten typ hororu, kde sa stále niečo deje a tak aj napriek krátkej dĺžke sa väčšinu času nesie skôr v takom pomalšom tempe, ale v tomto prípade s tým nemám žiadny problém. Spočiatku nižšiu dynamiku bez problémov nahradzuje dramatická rovina ženy v strednom veku, ktorá zvláda úlohu matky a manželky, ale chcela by sa konečne presadiť aj profesijne, no kvôli politickým záležitostiam to nejde, osvieži to aj atmosféra prebiehajúcej vojny a častých náletov, aj keď toto dej neovplyvňuje až tak moc, ako som pôvodne čakal a ani situácia v rodine nie je zle zvládnutá, takže ma to celkovo dokázalo zaujať, aj keď sa nič hororové nedialo. Ale časom už predsa len začne ísť do popredia aj hororová línia a tá mi sadla až prekvapivo dobre. Je to síce len taká obdoba ducharín, ale bez zisťovania dôvôdu, prečo sa to postavám vlastne deje, no predsa len je to trochu netradičnejšie a možno aj zaujímavejšie. Samotní džinovia sa zase tak moc neprejavujú a nepôsobia ani moc nebezpečne, ale tie jednotlivé hororové sekvencie mi prišli dosť napínavé a občas aj trochu mrazivé. Dokonca aj ľakačky, ktoré ale vôbec nemusím sa mi zdali podstatne kvalitnejšie, než obvykle. Osvieži to aj prostredie paneláku, čo v tomto žánri nie je moc časté. A určite musím pochváliť aj fakt, že ich úroveň neustále len graduje, takže neustále malo čo prekvapovať. Sadli mi aj postavy, je ich tu veľmi málo, väčší priestor má len matka s dcérou, zvyšok sa objaví vlastne len na chvíľu, ale filmu to skôr prospieva, aspoň má divák pocit, že sú na to skutočne sami a nikto im v problémoch nepomôže. Režijne a technicky sa to určite stále dalo aj trochu doladiť, atmosféra mohla byť hustejšia a aj to komorné prostredie nie je zase tak moc atraktívne, ale stále všetky dôležité stránky fungujú a žánrovo je to rozhodne nadpriemer a vyhovovalo mi to. Takže celkovo som dosť spokojný, moc som nevedel, čo môžem čakať od tématiky džinov, ale je to vlastne len trochu zaujímavejšia klasika. No hlavne, že ma to po všetkých stránkach bavilo, dobrý horor. 72% ()

Reklama

Morien 

všetky recenzie používateľa

(1001) Best film ever. Když už bych ho měla k něčemu přirovnat, tak k Polanskiho Hnusu. Zatímco Polanski se skrz atributy hororového žánru vyrovnává s psychickým nepohodlím svojí hrdinky, její stres pramení zejména z jejího vlastního nitra a tlak společnosti je spíš upozaděn, tak Zahaleni stínem to má přesně naopak: Hrdinka a její nitro odolávají náporům zvenčí a režisér její utrpení překládá a vizualizuje pomocí srozumitelných prvků strašidelného filmu. Ve spoustě zdejších komentářů se objevuje zmínka zhruba ve smyslu "hrdinka se celou dobu chová jako kráva", jako kdyby to byla chyba filmu, kterou divák bystře odhalil, aniž by si jaksi zapomněl také všimnout, že o tom to celé přece bylo. O frustraci, o únavě, o strachu a o nemožnosti se bránit. Vždyť všude kolem zuří válka. VÁLKA! Hrdinka je neustále pod útokem jakožto občanka svého státu, je pod útokem jako osoba s politickým názorem v nesvobodné zemi, je pod útokem jako osoba, která touží po seberealizaci, je pod útokem už jenom za to, že se narodila jako žena. Film navíc ani její chování a podrážděné reakce nijak neobhajuje, naopak ji za ně velmi vytrestá a prožene ji peklem. Samozřejmě má každý právo prohlásit, že ho film nezaujal, že mu přišel špatný, že ho prostě nebavil, ale tako nějako nerada slyším, když filmu o šílení z něčeho nepředstavitelného někdo vyčítá, že se v něm někdo chová jako šílený. ()

Morholt 

všetky recenzie používateľa

Prostředí a doba mají něco do sebe a Narges Rashidi v hlavní roli mě hodně bavila, ale tím ta pozitiva končí. Po stránce psychologické to příliš nefungovalo a jako horor, až na dva tři momenty, také ne. Navíc holčička, která se zprvu jevila jako celkem normální dítě, se proměnila v neskutečně protivného spratka, který si od džina zasloužil mnohem větší sodu. Škoda, že z toho Anvari neudělal plnohodnotné dobové společenské drama, protože k tomu to mělo asi nejblíž. 30% ()

Karamanlis 

všetky recenzie používateľa

Under the Shadow povyhrával ceny na filmových festivaloch a bol pozitívne prijatý mnohými kritikmi ako aj rádovými divákmi, preto som naň logicky bol zvedavý. Z výsledku som nebol ani sklamaný ani ohúrený, zopár pôsobivých momentov by sa tu našlo, vedel by som si to však predstaviť aj v mrazivejšom a desivejšom prevedení. Najviac ale chválim ponuré prostredie vojnou a bombardovaním sužovaného Teheránu, z ktorého prítomnosť zla doslova sálala. A to nielen zla v podobe mystických džinov, ale aj toho ľudského, rozosievaného islamskými náboženskými fanatikmi, ktorých spiatočnícke maniere v časoch všeobecného napätia táto hororová snímka zároveň kritizuje. ()

Galéria (9)

Zaujímavosti (4)

  • Britský filmový kritik Mark Kermode označil v decembri 2016 Under the Shadow za najlepší film roku 2016. (Karamanlis)
  • Oficiální vyslanec britské kinematografie na 89th Academy Awards 2017. (Hal_Moore)
  • Timeline: Film se natáčel v hlavním městě Jordánska. Šlo o mezinárodní koprodukci, režie se ujal scénárista filmu a režisérský debutant, Íránec Babak Anvari. Film si odbyl světovou premiéru v lednu 2016 na filmovém festivalu Sundance. Následně byla práva na distribuci zakoupena společností Netflix. Do amerických kin se horor podíval 7. října. (Hal_Moore)

Reklama

Reklama