Reklama

Reklama

Cudzinka

(seriál)
Trailer
USA, (2014–2024), 92 h 10 min (Minutáž: 51–90 min)

Tvorcovia:

Ronald D. Moore

Predloha:

Diana Gabaldon (kniha)

Hudba:

Bear McCreary

Hrajú:

Caitríona Balfe, Sam Heughan, Tobias Menzies, Duncan Lacroix, Stephen Walters, Graham McTavish, Bill Paterson, Nell Hudson, Gary Lewis, Lotte Verbeek (viac)
(ďalšie profesie)

Série(7) / Epizódy(91)

Je rok 1945, niekoľko mesiacov po ukončení druhej svetovej vojny, ktorá ich rozdelila na šesť rokov a zdravotná sestra britskej armády Claire Randallová so svojím manželom Frankom prežívajú druhé medové týždne na Škótskej vysočine predtým, než Frank začne pracovať v Oxforde. Randallovci prichádzajú do malého  hotela na začiatku pohanského sviatku Samhain s cieľom znovu oživiť svoj vzťah a Frank sa vydáva po stopách svojej rodiny v tejto oblasti. Keď Frank nájde dôkaz, že je príbuzným kapitána Jonathana „Blacka Jacka” Randalla, dôstojníka kráľovskej armády v roku 1840, ktorý sa zúčastnil na potlačení škótskych rebelov v týchto končinách, vikárova manželka, ktorá sa zaoberá veštením, predpovedá Claire v jej živote veľké zmeny... Po raňajšej návšteve starovekej štruktúry stojacich kameňov, aby si s Frankom pozreli rituál Samhain, sa Claire vracia na toto miesto a keď sa dotkne kameňa, stráca vedomie a preberá sa v 18. storočí tvárou v tvár práve Blackovi Jackovi Randallovi. Ocitá sa uprostred boja medzi britskou armádou a škótskymi rebelmi a snaží sa schovať, keď sa jej Randall, ktorý si je istý, že je prostitútka, snaží skrížiť cestu. Ale keď škótsky rebel Murtagh Fraser z Vysočiny vidí, ako ju chce znásilniť, udrie Randalla tak, že upadne do bezvedomia a zaženie sporo odetú Claire preč. V chalupe, kde sa rebeli schádzajú, Claire využije svoje schopnosti zdravotnej sestry na liečbu zraneného ramena Jamieho Frasera a potom ju prinútia pridať sa k nim a k ich vodcovi Dougalovi MacKenziemu a ujsť s nimi na konskom chrbte...Keďže sa snaží utajiť, že pochádza zo storočia v budúcnosti, snaží sa Claire varovať Dougala a jeho mužov, keď prídu na miesto, o ktorom vie, že tam kráľovská armáda nastražila škótskym rebelom pascu. Keď sa dostanú do paľby a musia čeliť britským jednotkám, Jamieho zrania a jeho záchrana leží na Claire. S podozrením vzhľadom na neznáme veci, ktoré Claire spomína o baktériách a infekciách a vzhľadom na jej vedomosti o pohybe britských oddielov, Dougal prikáže Claire, aby ich sprevádzala na hrad Leoch, domov statkárskeho klanu MacKenzieovcov, rušný veľkostatok na Vysočine, ktorý bol ešte včera ruinou, ktorú s Frankom navštívili. (TV Doma)

(viac)

Videá (44)

Trailer

Recenzie (190)

danca044 

všetky recenzie používateľa

Nemohu uvěřit, že jsem se dočkala seriálového zpracování mé oblíbené série knih od Diany Gabaldon. Hlavní hrdinku jsem si představovala spíš jako mladou a drobnou ženu, ale pomalu si začínám na Caitrionu Balfe zvykat. Musím uznat, že hraje skvěle a role Claire jí sedne. Taky jsem se modlila, aby Jamieho hrál někdo, kdo je alespoň trochu hezký a moje přání se více než vyplnilo. Sama Heughana vidím na obrazovce taky poprvé, ale zklamaná rozhodně nejsem. Na nespoutaného mladého Skota se hodí víc než dost a mezi ním a Caitrionou to pěkně jiskří. Režiséři odvedli pěknou práci a díkybohu se drží knihy. Doufám, že si seriál povede pořád takhle dobře. ()

tahit 

všetky recenzie používateľa

Poutavá záležitost. Vášeň, intriky, politika a láska, vše příjemně ubíhá. Seriál nijak neskrblí úžasnou a panenskou krásou skotské vysočiny a dotýká se mýtů. Všeobjímající romantice se tu dobře daří. Dalším plusem je ženská jako lusk, herečka Caitriona Balfe. Nicméně některé brutální scény jsou úplně zbytečně dlouhé. Takže sečteno a podtrženo, něco jako Angelika, markýza andělů, ale zajisté, že poněkud drsnější. ()

Reklama

Morholt 

všetky recenzie používateľa

Nádhera kaledonské krajiny, gaelština, dudáci, barety, kilty.......prostě SKOTSKO a to mám rád. A k tomu cestování v čase a šmrncovní mladší vydání Cate Blanchett a řada dalších herců, kteří jsou se skotskou vrchovinou jakoby srostlí. Vím, že to je strašná, místy až moc pomalá, romanťárna, ale pro mě je prostě vše, co je spojené s modrou vlajkou a křížem svatého Ondřeje fascinující. 80% ()

LuccinyFilmy 

všetky recenzie používateľa

Vydržela jsem polovinu první série. Mám ráda Skotsko, historii, intriky, konflikty podmaněných národů s Angličany ai cestování v čase. Co mi na seriálu ale velmi a neomluvitelně vadilo byla nesnesitelná hlavní hrdinka, evidentní self-insert autorky, se kterým se na oplátku asi máme identifikovat, která celý příběh sráží na úroveň laciné fantazie o tom, jak jedna emancipovaná a extrémně svůdná a inteligentní žena propadne do minulosti, kde se z ní všichni rovněž můžou posrat. ()

sir-dave 

všetky recenzie používateľa

První díl byl více než dobrý. Cestování časem do 18. století, typická Skotská krajina, sem tam akce a dost zajímavý námět. Další díly se poté poněkud zadrhly a prozatím to vypadá na mírně táhnoucí se historické drama na jednom hradě už bez časových dimenzí nebo něčím nápaditým. 2. série mírně slabší a 3. po definitivním opuštění Skotska a přesunu na vodu ještě více. Přesto to stále rád sleduju. 5. až 6. série v Americe za mě zklamání. Vytrácí se původní kouzlo. Pozitivum je příchod nových postav, zejména Brianny a trochu rozvětvení děje. Šestá řada byla slabá, ale na druhou stranu krátká a láká na 7. (hodnocení za 1.-6. sérii) ()

Galéria (2 766)

Zaujímavosti (49)

  • Gary Lewis, Graham McTavis, Sam Heughan a další skotští herci z klanu MacKenziů se před natáčením zúčastnili horalského výcvikového tábora, který muže sblížil a vytvořil jednotný tón prvních epizod. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)
  • Autorka kostýmů Terry Dresbach vytvořila pro postavu Geillis Duncan (Lotte Verbeek) „ptačí šaty“, které odkazují na motiv ptačího hejna a ochrany jednotlivců mezi ostatními, o němž hovoří Claire (Caitriona Balfe), když s Geillis čekají na proces. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)
  • Sam Heughan, který hraje Jaimeho Frazera, se kvůli roli musel naučit základům knihtiskařského řemesla tak, jak se provozovalo v 18. století. Heughan řekl, že jeho matka pracuje v tiskárně, takže chtěl, aby bylo v seriálu vidět, že ví, co dělá. Výsledky jeho práce se objevují v záběrech v rámci úvodní znělky. Kvůli scénám v Cizince vznikly dvě repliky starých tiskařských lisů. [Zdroj: love.iprima.cz] (PenelopaW)

Reklama

Reklama