Reklama

Reklama

Za stepí

  • Belgicko Beyond the Steppes

Obsahy(1)

Dojímavý příběh ženy z nucené cesty do stepí Střední Asie. (oficiálny text distribútora)

Recenzie (4)

bobiša 

všetky recenzie používateľa

Příběh polské ženy, manželky polského důstojníka,kterou na začátku 2. světové války v době,kdy Rusko bylo spojencem Německa, deportovali kamsi na Sibiř spolu s jejím malým synkem.Skupina žen zde musí tvrdě pracovat pod dozorem Rusů a žít v těžkých podmínkách.Výborný herecký výkon hlavní představitelky. ()

Aky 

všetky recenzie používateľa

Pěkný námět, Belgičané se snaží, ale přece jen to měli natočit spíš Poláci, anebo sebekritičtí Rusi. Chvílemi je to zdlouhavé, v některých sekvencích, jako by režisér na okamžik nevěděl, co s tím a rychle se nějak přes tu minutu dvě jen dostal. ()

Reklama

Enšpígl 

všetky recenzie používateľa

Je neuvěřitelný jak paní režisérka a současně i scénaristka, která je belgičanka, dokázala mluvit polskou filmovou řečí. Možná to jako žena měla ulehčený námětem filmu, který je o nesmírně silné ženě, která dokáže unést momenty, které by mnohé z nás naprosto odrovnaly. Film má v sobě pár neskutečně emotivních scén, ale ty nejsou nějak velkofilmařsky zvýrazněny, aby nenarušily vnímání příběhu jako celku, ale mě osobně složila, hlavně jedna, kterou tady kvůlu spoileru nemůžu prozrazovat, mě emotivně sejmula a já cítil s hlavní hrdinkou obrovskou bolest. Agnieszku jsem viděl hrát už ve třetím filmu a říkám jedno, je to jeden z největších hereckých talentů celý střední evropy..minimálně. ()

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

V čase, keď sa Poľsko bránilo útoku Nemecka, začali Sovieti ráno 17. septembra 1939 útok na východnú časť Poľska. Tak 460 tisíc sovietskych vojakov pod velením generálov Timošenka a Kovaljova s podporou 2 tisíc lietadiel a 4 tisíc tankov rýchle prekonalo poľský odpor a zostatky armády ustúpili na územie neutrálneho Rumunska. V oblasti východne od Curzonovej línie začala pre 13,5 milióna Poliakov sovietizácia národa, 230 tisíc vojakov a inteligencie bolo zajatých a odvlečených do ZSSR. Ďalšie stovky tisíc obyvateľov bolo deportovaných na Sibír a do okrajových časti Sovietskeho zväzu v štyroch vlnách. Osud jednej skupiny žien je podaný aj v tomto filme, kedy belgický režisér Vanja d'Alcantara nám predstavuje osud svojej babičky v oblasti bývalej republiky Sovietskeho zväzu Kazašskej republike. Tento nútený pobyt tu trval až do podpísania Poľsko Sovietskej zmluvy tzv. dohody Sikorski Majski, po prepadnutí Sovietskeho zväzu nacistickým Nemeckom. Vtedy sa začali vytvárať na sovietskom území vojenské poľské jednotky práve z týchto zajatých a odvlečených poľských občanov. Tak sa prišlo na chýbajúcich 20 tisíc vojakov a inteligencie, ktorých NKVD nechala povraždiť v Katyňskom lese. Vynikajúci film, historický úplne presný ale nemôžme ho radiť medzi vojnové, ale s vojnovou spojitosťou, áno. ()

Galéria (9)

Reklama

Reklama