Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Marty miluje vyjížďky na pláž a do barů. Kumpánem na podobných akcích mu je jeho dlouholetý kamarád Bobby, který má však zálibu ve zvrhlém týrání. Když svou pozornost obrátí na Martyho novou dívku Lisu a její kamarádku Ally, Lisa se rozhodne, že Bobbyho krutovláda musí skončit. Shromáždí skupinu předměstských teenagerů a zosnuje plán, jak se Bobbyho navždy zbavit. Spiknutí je však odhaleno, z přátel jsou náhle nepřátelé a náhodní známí se stávají spoluviníky vraždy, která otřásla Amerikou. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Zaujímavosti (27)

  • Film zožal všeobecnú kritiku médií, kritikov a filmových odborníkov za to, že Larry Clark bezdôvodne okorenil film scénami nahoty a sexu. Roger Ebert napísal, že ide o "nehanebný voyeurizmus", Film Threat opísal, že film je "na hranici porna". (Arsenal83)
  • Film znamenal začiatok kariérneho pádu Brada Renfra. Kvôli problémom s drogovou závislosťou v osobnom živote začala trpieť jeho profesionálna kariéra, až do jeho predčasnej a náhlej smrti v roku 2008. (Arsenal83)
  • Aj keď sa udalosti, na ktorých je film založený, odohrávajú v roku 1993, samotný film zámerne nie je zasadený do roku 1993, ale do roku 2000, kedy bol natočený, aby sa predišlo prípadným problémom s anachronizmami. (Arsenal83)
  • Scenárista David McKenna nebol spokojný s hotovým filmom, preto sa rozhodol, že bude jeho kredit uvedený pod pseudonymom „Zachary Long“. (Arsenal83)
  • Film bol pôvodne naplánovaný na široké uvedenie v kinách, ale tieto plány boli vykoľajené kvôli výkonným zmenám v Lions Gate tri týždne pred vydaním. (Arsenal83)
  • Nick Stahl (Bobby) bol podľa Lions Gate Films nevhodne obsadený, rovnako tak ako Brad Renfro (Marty). Samotný Stahl sa divil, že mu bola ponúknutá rola tyrana: "Bol som vychudnutý, pre začiatkom natáčania filmu som bol cvičiť tak dvakrát v živote. Zdalo sa mi, že som pravý opak toho, ako má Bobby vyzerať." Režisér Larry Clark si ale svoje obsadenie so slovami, že chcel podvrátiť očakávania divákov, ako vyzerá tyran. (Arsenal83)
  • Režisér Larry Clark povedal, že obsadenie Bijou Phillips pomohlo filmu získať financie: "Nebola to herečka, ale jej meno a pretože bola každý deň v novinách, keďže bola klubovým dieťaťom, nám zabezpečilo financovanie." (Arsenal83)
  • Daniel Franzese (Derek) nemal pred týmto filmom žiadne predchádzajúce filmové titulky a castingová riaditeľka Carmen Cuba ho objavila, keď spieval na talentovej šou v bare na Floride. (Arsenal83)
  • Bolo napísaných niekoľko verzií scenáru na túto skutočnú udalosť, z ktorých väčšinu Larry Clark zmietol zo stola, pretože neboli založené na Schutzeho knihe, ktorá obsahovala skutočné súdne svedectvá a správy o vražde z prvej ruky. Navyše, podľa neho, väčšina scenárov odstraňovala akýkoľvek homosexuálny podtext, najmä implikáciu, že Bobby bol latentný gay. Clark toto vo filme ale chcel mať. (Arsenal83)
  • Film mal vyjsť skôr ešte pred rokom 2000, ale po streľbe v Columbine z neho niektorí finančníci z projektu ustúpili. Scenárista David McKenna však povedal, že práve táto streľba má byť námetom toho, aby vznikol film, ktorý varuje spoločnosť pred súčasnou mládežou: „Je čas, aby sme sa zobudili do spôsobu života mnohých našich detí." Peniaze na film sa nakoniec podarilo zohnať. (Arsenal83)
  • Film je založený na vražde Bobbyho Kenta a scenár upravili David McKenna (pod pseudonymom Zachary Long) a Roger Pullis podľa knihy "Bully: A True Story of High School Revenge" od Jima Schutzeho z roku 1998. (Arsenal83)
  • Natáčanie prebiehalo na juhu Floridy v lete 2000 len za 23 dní. Natáčanie prebiehalo na mnohých miestach, kde došlo k skutočným incidentom. Na natáčanie dostal štáb 40 dní ale skrátil to na 23, aby vykryl rozpočtové obmedzenia zo strany Lions Gate. Natáčanie bolo údajne "chaotické" kvôli "komprimovanému výrobnému plánu, búrlivým poveternostným podmienkam a zákulisnej dráme". (Arsenal83)

Reklama

Reklama