Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Prevzaté predstavenie romantickej komédie A de Musseta z Divadla Andreja Bagara v Nitre o láske mladého šľachtica Perdicana a jeho sesternice Camille.

Dramatické dielo pozoruhodného zjavu francúzského romantizmu Alfreda de Musseta pozostává, ak neberieme do úvahy niekoľko dramatických básní a veršovaných dialógov, z pätnástich diel, od drobných aktoviek až po veľkú drámu Lorenzaccio. Všetky jeho hry majú spoločný motív. Je ním láska. Láska, ktorá nie je len akousi lyrickou časťou bytosti, ale súhrnom, podstatou, životným názorom. Mussetovo poňatie lásky je niečo, s čím sa nezahráva. V našej uvádzanej hre ide práve o to. Barón sa rozhodne oženiť svojho syna Perdicana s neterou Kamilou potom, čo ich dal na výchovu, ktorá ho stála nemálo peňazí. Přetože jeho postavenie štátnika je trpké, očakává deti a teší sa, že už nebude taký osamelý. Celú slávnosť stretnutia má připravenú. Nič sa nemôže stať, predsa sa od detstva ľubili. Tento deň pokladá za najkrajší a najpríjemnejší vo svojom životě. K stretnutiu dôjde, ale namiesto radosti, dôjde k rozčarovaniu. Celý tajomný svet detských snov sa zrútil. Spoločne prežité detstvo Kamily a Perdicana zomrelo. Navzájom si začnú mučiť svoje srdcia. Pýcha sa medzi nich votrela, keď sa mali spojiť. Nakoniec Rosetta rozlúskne oriešok.

S láskou sa neradno zahrávať je hra o šťastí, o vzácnej perle, ktorú si Kamila a Perdican nevedia vážiť a ako rozmarné deti si z nej urobia hračku. A to býva niekedy nebezpečné. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Galéria (7)

Reklama

Reklama