Reklama

Reklama

V Paríži bol zavraždený hlavný správca Louvru, Jacques Sauniére. Ešte než zomrel, stačil okolo seba naznačiť niekoľko symbolov a šifier. Policajný kapitán Bezu Fache (Jean Reno) povolá na miesto vraždy newyorského univerzitného profesora a uznávaného symbológa Roberta Langdona (Tom Hanks), ktorý bol momentálne na prednáškovom turné v Paríži. Ten naznačuje Fachemu, čo všetko môžu symboly znamenať. O chvíľu dorazí na miesto činu i Sophie Neveuová (Audrey Tautou), ktorá, pre zmenu, pracuje na parížskom dešifrovacom oddelení. Obaja si začínaní uvedomovať, že ich k sebe neprihrala iba zhoda náhod, ale že im Jacques Sauniére chce predať nejaké posolstvo. Začína sa zbesilá honba, v ktorej sa Robert so Sophiou stávajú zároveň hľadačmi legendárneho Svätého grálu ale aj korisťou pre policajného kapitána a ešte niekoho – tajomnejšieho a mocnejšieho, niekoho, z ktorého má aj sám Vatikán strach. (TV Markíza)

(viac)

Zaujímavosti (57)

  • V roku 2008 sa filmom inšpiroval 25-ročný muž, ktorý sa v rímskom kostole pokúsil dobodať 68-ročného kňaza Caina Calitriho. (Raccoon.city)
  • Postava fanatického mnícha Silasa (Paul Bettany) dostala meno podľa väzňa z 16. kapitoly biblickej knihy "Skutky apoštolov". (Kadas97)
  • V Srí Lanke bol film zakázaný, avšak i napriek tomu je na tamojšom trhu voľne dostupná kniha aj DVD. (Greenpeacak)
  • Interiéry Louvru boli vyhotovené v rozľahlom štúdiu Pinewood Shepperton. (Greenpeacak)
  • Autor knižnej predlohy Dan Brown a jeho manželka si počas autogramiády vo filme zahrali malé cameo. (Greenpeacak)
  • Štedrý rozpočet 125 miliónov amerických dolárov (3,6 miliardy korún) tvorcom okrem iného umožnil nanovo postaviť časť slávnej parížskej galérie, a to napriek tomu, že v nej dostali povolenie nakrúcať. Riskovať sa neoplácalo. Pri náročnejších scénach totiž hrozilo poškodenie umeleckých diel nevyčísliteľnej hodnoty. "Vedel som už od začiatku, že časť Louvru bude nutné postaviť v štúdiu," hovorí hlavný výtvarník Allan Cameron. "Mali sme obavy, že zničíme podlahu alebo niektorý z cenných obrazov. Náš filmový maliar James Gemmill preto musel podľa skutočných predlôh namaľovať 150 obrazov."

    Všetky diela, z ktorých sa robili reprodukcie, boli najprv digitálne vyfotografované, zväčšené a potom premaľované. V niektorých prípadoch boli dokonca premietnuté na stenu a Gemmill ich nakreslil na čisté plátno. "James vie veľa vecí o glazúrovaní a používa techniky k imitácii prasklín, takže povrchová úprava obrazov pôsobí veľmi realisticky," pochvaľuje si Cameron. "Keď sa pozeráte na film, poznáte, či je ten obraz iba vytlačený alebo namaľovaný. V okamihu, keď sa od neho odráža svetlo, je povrch zreteľne vidieť, takže to bolo potrebné urobiť správne," dodáva maliar.

    Tvorcovia filmu sa ukázali ako skutoční detailisti, keďže si zohnali rôzne druhy mramoru, aby mohli vybrať presne taký, aký je v Louvri okolo podlažných líšt a okien. Drevo na podlahe vyrobil tesár s použitím dýhovania, aby sa čo najviac priblížilo k obkladom na podlahe v galérii. (sellsakul)
  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 217,5 milionu amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 760 mil. (NIRO)
  • Na konferenci 28. dubna 2006 tajemník Kongregace pro nauku o víře a člen katedrálního oddělení Vatikánu arcibiskup Angelo Amato vyzval k bojkotu filmu. Řekl, že film je plný pomluv, urážek a historických a teologických nesmyslů. (Varan)
  • Celosvětová premiéra proběhla 17. května 2006 na filmovém festivalu v Cannes. (Varan)
  • Hexagram je šesticípá hvězda označující symbol „mystické svatby“, neboť vyjadřuje prostupování a spojení živlů ohně a vody. Je to mocný amulet chránící před vším nebezpečným. Pomáhá při studiu magie a zaříkávání. (pethrik)
  • Silas (Paul Bettany) má pistoli Heckler & Koch USP stejně jako v románu, kde používá náboje .40 S&W, zatímco ve filmu vypadá pistole spíše na 9 mm. Náboj .40 S&W je výkonnější než 9 mm Luger při zachování přesnosti a výkonnější než některé náboje .45 ACP. Profesor Teabing (Ian McKellen) má Smith & Wesson Model 60. Noční ředitel banky Andre Vernet (Jürgen Prochnow) drží pistoli Glock 17. Poručík Collet (Etienne Chicot) disponuje pistolí SIG Pro SP2022 - na rozdíl od knihy, kde je jeho zbraní Manurhin MR-73. (Maulincio)
  • Za roli profesora Langdona dostal Tom Hanks 25 miliónů amerických dolarů a stal se tak jedním z nejlépe placených herců. (CANNIBAL)
  • Snímek se dočkal porno parodie s názvem The Da Vinci Load (2006), kde detektivové narazí na organizaci střežící dávné tajemství, že Leonardo da Vinci namaloval Monu Lisu vlastním spermatem. (Pumiiix)
  • Kvůli postavě vražedného mnicha Silase (Paul Bettany) se sněhobílou pletí snímek pohoršil americké sdružení albínů. "Od roku 1960 jde o 68. snímek s démonickým albínem," konstatoval šéf organizace Michael McGowan. (Divočák)
  • Uvedení filmu všude po světě provázely demonstrace katolíků. V Thajsku si vynutili zkrácení závěrečné části o 10 minut, zatímco v Sýrii, Jordánsku, Egyptě a Libanonu se z ohledu na církev film nepromítal vůbec. Indičtí křesťané se uchýlili k hladovkám, zatímco australská církev vytvořila internetové stránky, které měly dle jejích slov odvážná tvrzení z filmu "uvést na pravou míru". (Divočák)
  • Když film otevíral filmový festival v Cannes v roce 2006, tak jej filmoví kritici vypískali. Vzápětí ho označili za nabubřelý blábol a tvůrcům v čele s režisérem Ronem Howardem doporučili, ať hledání grálu raději přenechají Monty Pythonům, čímž naráželi na britskou humoristickou skupinu, která natočila film Monty Python a Svatý Grál (1975). (Divočák)
  • V Británii filmu hrozila přístupnost až od 15 let. A to nikoliv kvůli zobrazovanému násilí, nýbrž vinou hudby, která je prý příliš děsivá pro dětské uši. Nakonec však byla filmu udělena přístupnost od 12 let. (Divočák)
  • Některé historické sekvence byly natáčeny na Maltě a v Londýně se stovkami komparzistů. (Siriuss)

Súvisiace novinky

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

22.06.2017

Hollywoodem tenhle týden otřásl odchod Phila Lorda a Chrise Millera od sólovky Hana Sola. Šéfka Lucasfilmu Kathleen Kennedy je propustila měsíc před koncem natáčení, jelikož se jejich vize začala… (viac)

Koho čeká Inferno s Langdonem?

Koho čeká Inferno s Langdonem?

19.02.2015

Šifru mistra Leonarda ani Anděle a démony nepotkaly moc příznivé ohlasy. Po finanční stránce ale oba filmy mocně zabodovaly, takže není divu, že uvidíme pokračování. V adaptaci dalšího románu Dana… (viac)

Toma Hankse čeká Inferno

Toma Hankse čeká Inferno

27.08.2014

Pokud znáte knižní tvorbu Dana Browna, mělo by vám být z nadpisu všechno jasné. Šifru mistra Leonarda a Anděly a démony bude na velké plátno konečně následovat další dobrodružství symbologa Roberta… (viac)

Symbol je ztracený, ale našel režiséra

Symbol je ztracený, ale našel režiséra

22.10.2011

Ron Howard, který natočil Šifru mistra Leonarda a Anděly a démony, se na třetí langdonovku vykašlal kvůli adaptaci westernové fantasy Stephena Kinga „Temná věž“. Tu mu ale studio Universal nakonec… (viac)

Reklama

Reklama