Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeff a Amy Taylorovci (Kurt Russell, Kathleen Quinlanová) sú šťastný manželský pár. Cestujú naprieč krajinou z Bostonu do Kalifornie. Na benzínovej pumpe si ich luxusný džíp všimne šofér Earl (M.C. Gainey), s ktorým má Jeff malý konflikt. Neskôr sa im však pokazí auto v Nevadskej púšti a pomoc im ponúkne vodič kamiónu Red Barr (J.T. Walsh), ktorý sľúbi, že odvezie Amy k najbližšiemu motelu, odkiaľ môže zavolať pomoc. Keď však Jeff zistí, že poruchu na ich aute spôsobil niekto úmyselne, ponáhľa sa do motela za manželkou. Amy však v moteli nikto nevidel. Jeff preto doženie kamión, avšak Barr tvrdí Jeffovi aj policajnej hliadke, že jeho ženu nikdy v živote nevidel. Policajti sa preto jeho prípadom odmietajú zaoberať a neveria Jeffovmu podozreniu, že ide o únos. Jeffovi teda neostáva iné, len sa vydať po stopách Amy celkom sám. Pátranie ho privedie až k únoscom, ktorí požadujú veľké výkupné. Jeff však žiadne peniaze nemá, preto sa pokúsi Earla oklamať. Neskôr sa mu podarí vypátrať farmu, kde Barr žije pokojným životom s nič netušiacou rodinou, a kde zároveň ukrýva Amy. Keď však zistí, že banda svoje obete po získaní výkupného nemilosrdne vraždí, rozhodne sa konať. Pre záchranu svojej manželky musí Jeff riskovať svoj vlastný život. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (219)

monolog 

všetky recenzie používateľa

i když je to jen omílání ohranýho tématu, je to zpracovaný úplně jinak, než obyčejně. normálně se hlavní hrdina ve filmech o únosu (koho a čehokoliv) vrhá do boje hlava nehlava, střílí o sto péro, zabíjí levým malíčkem a nakonec všichni zločinci umřou nebo v slzách slíbí, že už nikdy nic takovýho neudělají. tady to sice dopadne podobně, ale ne proto že by si kurt plivl do dlaní a vytáhl z tajnýho pouzdra v autorádiu dalekonosnou pušku. tady si to opravdu odedře a pořádně se zapotí. takhle by to totiž klidně mohlo být. takhle by seklidně mohl někdo s únosci vypořádat a únos vyřešit. ()

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Je to celkom dobrý thriller s Kurtom Russellom v hlavnej úlohe. Má dosť dobrý príbeh o manželskom páre, ktorému sa počas spoločnej cesty púšťou pokazí auto a tak prijmú pomoc náhodného kamionistu, aby manželku zaviezol k najbližšiemu odpočívadlu. Lenže muž ju na odpočívadle nenájde a dokonca kamionista predstiera, že ich nikdy nevidel a tak sa snaží zistiť pravdu. A čoskoro sa dozvie, že sa jedná o únos, pričom únoscovia chcú výkupné a tak musí urobiť všetko preto, aby svoju ženu zachránil. Spracovanie je na tom dobre, síce by som ocenil nejakú výnimočnosť v akomkoľvek ohľade, skôr som mal po celý čas pocit, že tu vôbec nikto nemal vyššie ambície, než splnenie žánrového štandardu, ale ani v tomto prevedení to nesklame. Už od začiatku som mal z toho celkom dobré pocity a tie mi zostali až do konca, dej je po celý čas dostatočne zaujímavý a dá sa tešiť na to, čo príde ďalej, navyše má slušnú dynamiku, takže som sa ani na okamih nenudil a hlavne v záverečnej časti ponúkne aj pár ešte trochu lepších sekvencií, takže sa to pomerne vydarilo. Čo sa týka akcie, určite ma mrzí, že tento film nemá vôbec nič spoločného s plnohodnotným akčným žánrom, pričom priestor tu preto bol, neustále sa drží len v medziach thrilleru, ale inak som celkom spokojný. Nájde sa tu pár slušných naháňačiek a pár krátkych doplnkových akcií, pričom je to dobre natočené a miestami aj trochu napínavé, takže v rámci svojej kategórie si nemôžem moc sťažovať. Herecké obsadenie je na tom dobre, Kurt Russell tu podáva až prekvapivo civilný výkon, ale bavil ma, nesklame ani postava manželky a síce by to chcelo aspoň jedného skutočného záporáka, ktorý si vie aj získať rešpekt, ale aj títo sú celkom obstojní. Réžia a technická stránka sú celkom dobré, vizuálna stránka je v poriadku, sadlo mi prostredie a občas trochu funguje aj napätie, pre potreby filmu to stačí. Keby bol Únos viac ladený akčným žánrom, dal by som aj lepšie hodnotenie, ale aj tak u mňa rozhodne prevládajú kladné pocity, bavilo ma to, slušný thriller na jedno, dve pozretia. 67% ()

Reklama

tomeek 

všetky recenzie používateľa

Dvě hvězdičky dám proto, protože dementní chování většiny postav mě tak nehorázně s*alo, že to nebylo možné. Pokud mi někdo unese manželku, zabalí do pytle a chce ji nechat chcípnout někde ve sklepě a já to celé zpovzdálí (solidně ozbrojen) sleduju, TAK SE S NÍM NESERU a ustřelím mu držku u samé paty!!! Kurt je všechny ale mírumilovně zavře do sklepa namísto své drahé a pak se snaží ujet. Logika šumící trávy. ()

mis-ko 

všetky recenzie používateľa

Ak mi ešte pamäť dobre slúži, bola vo filme celkom slušná automobilová naháňačka. A to je dobre, lebo režisér sa tak vhodne pripravil na jednu z najlepších auto-likvidačných scén v histórii filmu. Áno, reč je o T3, aj keď vtedy to asi Mostow netušil ani len vo sne. Ale späť k Únosu. Je to absolútne priemerný (čiže nie zlý) thriller. A to je všetko. ()

matestlust 

všetky recenzie používateľa

3,5*. I přes celou řadu much a zbytečných hluchých míst, je tohle příjemně napínavý thriller, kterému kraluje vynikající Kurt Russell ! Z tuctové zápletky a těžce předvídatelného průběhu celého filmu, Kurt udělá hodně dobrou devadesátkovou jednohubku, která má povedenou atmosféru a rozhodně neurazí. ()

Galéria (42)

Zaujímavosti (9)

  • Natáčalo sa vo viacerých lokalitách v Kalifornii, Utahu a Nevade. Napriek tomu odvážal Kurta Russella (Jeff Taylor) každý deň z miesta natáčania vrtuľník do Los Angeles, aby mohol byť so svojou rodinou. Nasledujúce ráno bol vrtuľníkom opäť dopravený na miesto natáčania. (m.a.t.o.)
  • Jeffové (Kurt Russell) červené auto má poznávaciu značku Massachusetts 365 QUH. (ČSFD)

Reklama

Reklama