Reklama

Reklama

Deo Eiteu Syo

(seriál)
  • Južná Kórea 더 에이트 쇼 (viac)
Dráma / Komédia / Thriller / Mysteriózny
Južná Kórea, 2024, 6 h 59 min (Minutáž: 46–68 min)

VOD (1)

Epizódy(8)

Osm lidí uvězněných v záhadné osmipatrové budově se zapojí do lákavé, ale nebezpečné hry, během které si postupně vydělávají peníze. (Netflix)

Recenzie používateľa Ahsoka k tomuto seriálu (6)

Deo Eiteu Syo (2024) 

The 8 show je viac ako vyzerá a to napriek tomu, že je herecky i vizuálne nedokonalý. Je to zjednodušený všeobecný modelový príklad hierarchického fungovania spoločnosti, ale vztiahnuť sa to dá aj ku konkretnejším oblastiam, ako napr. moderné reality show typu Big brother alebo ľudské vnútro a zovnajšok v rámci sociálnych experimentov, či dokonca aj sociálne siete/realita. Na tomto príklade vidíme, že aj v malej rovnocennej skupine ľudí, kde o moci rozhodne náhoda, sa vplyvom vidiny veľkého bohatstva ľudské charaktery dokážu pokriviť za hranicu normálneho zmýšľania a veškerej morálky. Skrýva sa tu hneď niekoľko myšlienok, ktoré by sa dali zovšeobecniť do jednej: najchudobnejší vždy trpí najviac. Účastník č. 1 to v závere krásne ukázal: nezávisí na tom, ako veľmi sa snažil, a koľko času naviac ziskal, aj tak zarobil menej ako tí, ktorí sa na neho nečinne (zviazaní) pozerajú a nakoniec platí najvyššiu daň. A kto za hrou stojí je úplne nepodstatné. ()

Episode 1 (2024) (E01) 

Trošičku to nápadom pripomína inú kórejskú hitovku. Takže prvotné obavy mám o originalitu. Oproti tomu, ale zatiaľ sa zdá, že The 8 show bude trošku psychologicky sofistikovanejší sociálny experiment. Uvidíme ako tento potenciál podarí zúžitkovať. Ako správny pilot vzbuduje mnoho otázok vzhľadom k charakterom aj k samotnému deju. Hviezdy preto ešte pošetrím, ak sa dočkáme správneho rozuzlenia, vynahradím v celkovom hodnotení. Dojem kazí príšerný dabing, takže voľte radšej kórejštinu s titulkami. ()

Episode 2 (2024) (E02) 

Odhalenie princípu fungovania veškerých reality show, ale i filmov a zábavného priemyslu ako takého. Sledujeme, len dokým sa bavíme a tvorcovia musia byť vynaliezaví k tvorbe dopamínu u divákov, aj keby to malo zájsť za hranice veškerej morálky, to všetko pre neisté peniaze... a mám taký pocit, že sa ešte len rozbiehame. ()

Episode 3 (2024) (E03) 

Charaktery sa rysujú, vznikajú skupinky, nerovnováha, nezhody, intrigy, pomsta... A čím je niekto nižšie v hierarchickom rebríčku, tým viac trpí. Všeobecné vykreslenie fungovania globálnej spoločnosti ako takej v kocke. Výborný príklad, dej eskaluje a máme pred sebou čím ďalej tým pútavejšie sledovanie. ()

Episode 5 (2024) (E05) 

V epizóde 4 a 5 sme začali zachádzať do fyzicky násilnejšej sféry ako doposiaľ a kamera sa v tom do veľkej miery vyžíva. Cítim tu aj ľahšiu predvídateľnosť v konaní postáv a v samotnom deji. A akoby sme skĺzli o level nižšie, nejdeme už tou sofistikovanou cestou ako zo začiatku. Do určitej miery by som tomu chápala, že je to súčasť v rámci širšieho uhla pohľadu v prenesení na svet okolo nás. Ale popravde mi to príde trošku prehnané. Písaný komediálny žáner sa úplne vytratil (ak sa to vôbec dá nazvať, že tam bol) ()

Episode 6 (2024) (E06) 

Prvá polovica epizódy bola viac-menej umiernenejšia kompenzácia utrpenia, a popravde zašlo to až do priveľkej nudy. Druhá polovica bola zaujímavejšia a dala by sa popísať slovami intrigy, manipulacia a naivita. Opäť návrat k hlavnej myšlienke, no bojím sa že to zase smeruje naspäť do násilného extrému. ()

Reklama

Reklama