Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Česká veselohra o veselej rekreácii odborárov v zotavovni Jezerka. Postupne sa zoznámime s revízorom pražských elektrických dráh Andělom, energickým Slovákom Pálkom, šoférkou autobusov Marienkou, údržbárom Mašekom a ďalšími. Rekreanti sa popri svojej slnečnej dovolenke tajne pustia do rekonštrukcie miestnej detskej škôlky - a to všetko s nadčasovým i keď 50-tymi rokmi poznačeným humorom. Faktom je, že postava Anděla v podaní Jaroslava Marvana je podľa výsledkov českej ankety Hrdina filmového úsmevu najpopulárnejšou postavou histórie českej filmovej komédie. (RTVS)

(viac)

Recenzie (379)

rt12 

všetky recenzie používateľa

Už mě to trochu unavuje. Komu vadí komoušská agitačka, doporučuji NEDÍVEJTE se na ČSSR filmy od roku 1945 do roku 1989. Budete spokojení ! Jinak se s tím smiřte (páč doba byla taková) jako já a polovina lidí zde, i když nám to taky pod vousy nejde. Film buď stojí za podívání nebo nestojí ani za prd. Ostatně Anděl přece není na úrovni Anny Proletářky (kde o ostré agitce není pochyb). Pro mě je Anděl dobrá příjemná podívaná. Howg. ()

lennyd 

všetky recenzie používateľa

Gustav Anděl (Jaroslav Marvan) si po letech výtečné práce revizora, stejně jako spousta dalších, užívá zasloužené dovolené v zotavovně Jezerka. Jeho nechuť k jakékoliv organizované taškařici - a vůbec všemu, co lze na správné dovolené provozovat, vzbuzuje v ostatních rekreantech salvy smíchu. Ale i on není k prostředí úplně imunní, a když se rekreanti pustí do opravy místní školky, je už Anděl také jedním z nich... Jelikož venku není po sněhu ani zmíňka, chtěl jsem si pustit nějaký ten vánočně-zimní film. Ale ruka sáhla vedle, a místo Anděla na horách jsem si pustil Anděla na letní dovolené. Co už, tento film mám docela rád, tak proč ne. Je to sice z 90% komunistická agitka = už úvodní "sborová" píseň napovídá, o jakým styl filmu jde, ale setsakra dobře se na něj dívá (a kdo někdy podobnou dovolenou zažil, musí uznat, že ne vše co zde před revolucí bylo, bylo úplně špatné). A i kdyby z důvodu této agitace chtěl člověk film úplně odepsat, tak nemůže, protože je zde výborný Jaroslav Marvan (aka Starý bručoun), a spousta dalších (např. Kemrův Vyhlídka)... ()

Reklama

ecceHOMMO 

všetky recenzie používateľa

Film ,síce staršieho razenia ...ale, ktorý nemám problém vidieť viackrát......srší vtipom, romantikou, nostalgiou.....je proste viac než fajn......A čo sa týka vo viacerých príspevkoch zmieňovanej propagande....ja som v tejto dobe nežil alebo som ju lepšie povedané ešte ako dieťa nedokázal vnímať a teda nemám na túto dobu trpké spomienky a propaganda mi príde ako ďaľšie spestrenie, vyvolávajúce na mojej tvári úsmev. ()

zputnik

všetky recenzie používateľa

Řečeno slovy jednoho docenta z MU Brno: "Co slovo, to perla. Co věta, to soubor perel." Vše myšleno v tom nejméně pozitivním a nejvíce agitačním slova smyslu. Film je naplno poplatný své době a tomu, čeho měl dosáhnout. Snímek nás seznamuje s řadou postav: nakonec napraveným bručounem, workoholickým mechanikem, uvědomělou referentkou, které tolik leží na srdci, aby si tito "průkopníci nového řádu" opravdu odpočinuli... a vůbec úderníky ze všech koutů "naší milované vlasti", u kterých by i Stachanov vybledl závistí. Jakákoliv jejich nevinnější hláška měla a má svůj přesně míněný smysl. Shrnuto a podtrženo: Imho nemožno bodově hodnotit. Pokud bych to bral jako svěží komedii, tak jsem se nad všemi těmi agitačními frky fakt pobavil. Vzhledem k důvodu a smyslu tohoto snímku však toto "dílo" ztrácí na mnoha svých kvalitách. ()

Phobia 

všetky recenzie používateľa

Co napsat a neopakovat se? Souhlasím s všemi, kdo film odsuzují jako obludnou agitku; člověk neví, jestli se má těm vážně míněným plamenným projevům smát (za komančů by to asi bylo trestné:-)) nebo nad nimi brečet (to by asi taky bylo na delší pobyt v Jáchymovských uranových dolech) nebo se rovnou pozvracet (to už by bylo asi rovnou na provaz;-)). Nudná propaganda s minimem humoru, 30% jen z úcty k (některým) hercům. ()

Galéria (10)

Zaujímavosti (41)

  • Gustav Anděl (Jaroslav Marvan) v jedné ze scén říká, že mu žena poslala kotlety. Přitom však nemá svatební prsten, který se v pokračování Anděl na horách (1955) už objevuje. (stenrik)
  • Film u nás vidělo v kinech přes 4 milionů diváků. Jedním z nejnavštěvovanějších se stal i v Maďarsku. (cariada)
  • Josef Kemr, ktorý stvárnil Výhlídku, bol angažovaný i z toho dôvodu, že postava mala vedieť hrať na violu, čo herec skutočne vedel. (dyfur)

Reklama

Reklama