Reklama

Reklama

Otevři oči

(seriál)
  • Poľsko Otwórz oczy
Trailer
Poľsko, 2021, 4 h 43 min (Minutáž: 42–54 min)

Predloha:

Katarzyna Berenika Miszczuk (kniha)

Hrajú:

Maria Wawreniuk, Ignacy Liss, Michał Sikorski, Wojciech Dolatowski, Klaudia Koścista, Zuzanna Galewicz, Marta Nieradkiewicz, Sara Celler-Jezierska (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Epizódy(6)

Obsahy(1)

Dospívající dívka si po tragické nehodě nic nepamatuje a zkouší si znova poskládat život na speciální klinice. Jenže neobvyklá léčba v ní vyvolává pochybnosti. (Netflix)

Recenzie používateľa Anderton k tomuto seriálu (7)

Otevři oči (2021) 

Príjemné mrazivé prekvapenie z Poľska. Mysteriózny seriál, ktorý sa tvári byť niečím iným, než v skutočnosti je a aj keď sa zdanlivo všetko dozvieme, nasledujú ďalšie odhalenia. Osobne mi 6 epizód nevadilo a myslím si, že aj prvé štyri diely mali pri svojej dĺžke svoje opodstatnenie. Pointa je veľmi zaujímavá, v takejto forme neošúchaná a otvára určité filozofické otázky ohľadom toho, odkiaľ nám bolo dané to, s čím sa narodíme. Bohužiaľ sa tvorcovia rozhodli, že príbeh bude/musí pokračovať, a tak si niektoré veci, ako napríklad celý ten proces prakticky funguje, alebo či nehody boli skutočne nehody, musíme zatiaľ iba domyslieť. Zrejme by len stačilo pridať jednu epizódu a bolo by kompletne vymaľované. ()

Epizoda 1 (2021) (E01) 

Slušný pilot, ktorý láka divákov na to, že až neskôr sa dozvedia, či ide o "normálny" príbeh z psychiatrického ústavu, niečo konšpiračné (ako naznačuje jedna scéna), mysteriózny mindfuck, časom prípadne aj horor, alebo možno ešte niečo úplne iné. Zoznamovačka s postavami je potrebná a zároveň fajn, takže sťažnostiam na pomalosť nerozumiem, ale tá sa možno prejaví neskôr. ()

Epizoda 2 (2021) (E02) 

Hneď skraja prichádzajú tvorcovia s istým odhalením, ktoré podľa všetkého zaraďuje celý seriál do nového žánru a aj tunajšie žánrové zaradenie to potvrdzuje. Niečo síce uvidíme, ale na čo to konkrétne slúži, sa asi dozvieme až v závere seriálu. Na scéne sa objavuje nová tajomná postava a s ňou aj hustne atmosféra. Ak by sme sa toho behom trištvrte hodinky dozvedeli ešte o niečo viac, hodnotenie by bolo vyššie. ()

Epizoda 3 (2021) (E03) 

Každá epizóda je lepšia než tá predošlá a pevne dúfam, že to tak ostane až do konca. Pribúdajú hororové prvky, Julia má stále divnejšie halucinácie, pričom sme si vedomí, že to môže byť niečo úplne iné a k slovu sa dostáva aj minulosť, ktorá môže byť tiež iná než si hlavná postava na základe informácií podávaných ľuďmi, ktorým sa nedá veriť, predstavuje. ()

Epizoda 4 (2021) (E04) 

O niečo kratšia stopáž a vysoké tempo od začiatku do konca. Tak si asi každý predstavuje kvalitnú epizódu seriálu. Tvorcovia prichádzajú s istým náznakom, že všetko by mohlo byť ešte úplne inak a ja som na túto teóriu prišiel až teraz. Ale asi pôjde o slepú uličku, nechcem spoilerovať. Keďže ide skôr o záležitosť pre teenagerov - dvadsiatnikov, tak seriálu odpustíme, že kotolňu nikto nestráži a keď sa spustí alarm, tak to decká úplne ignorujú. ()

Epizoda 5 (2021) (E05) 

Tak toto je ten skutočný mindfuck, na ktorý celý čas čakáme. Problematický je úvodný útek, ako aj fakt, že niektoré scény nevidíme prostredníctvom hlavnej postavy, takže dialógom ošetrovateľov, vedcov, podvodníkov alebo čo v skutočnosti sú, skrátka nie je dôvod neveriť. O čom to celé je, ale aj napriek viacerým hintom (alebo práve kvôli ich kombinácii, čo tie havrany preboha...) nie je možné odhadnúť ani po piatich šestinách seriálu. Čo je len a len dobre. ()

Epizoda 6 (2021) (E06) 

Dlho sa mi nestalo, aby som pri finále nejakého seriálu doslova nedýchal. Začne to síce tým najtriviálnejším riešením, akým sa dá podobný mystery seriál ukončiť, avšak neostaneme ani zďaleka len pri jednom zvrate. Ostatne ten by aj tak nevysvetlil úplne všetko, keďže rozsah informácií nebol viazaný iba na Karolínu. Záver tak prekvapí, i keď zamrzí, že sa nechávajú otvorené dvierka pre druhú sériu a je presne dané, o čo v nej pôjde, ak sa samozrejme nakrúti. ()

Reklama

Reklama