Reklama

Reklama

Letisko

Trailer 1
USA, 1970, 137 min

Predloha:

Arthur Hailey (kniha)

Scenár:

George Seaton

Kamera:

Ernest Laszlo

Hudba:

Alfred Newman

Hrajú:

Burt Lancaster, Dean Martin, Jean Seberg, Jacqueline Bisset, George Kennedy, Helen Hayes, Van Heflin, Maureen Stapleton, Barry Nelson, Dana Wynter (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Nad Lincolnovým letiskom zúri snehová búrka, ktorá obmedzuje prevádzku. V okamihu, keď sa na štart chystá linka do Ríma, uviazne na ranveji mexické lietadlo. Problémy sa však nekončia ani po štarte - medzi cestujúcimi je šialenec s bombou, ktorý chce ukončiť svoj život. Začína sa boj s časom a napätými nervami... (oficiálny text distribútora)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (173)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Je ťažké pozerať s vážnou tvárou film typu Letisko, ak ste pred ním videli všetky paródie na katastrofický žáner a jeho klišé, ktoré už poznáte naspamať. Takže tu máme letisko, ktoré má vďaka počasiu problémy s prevádzkou, zhodou okolností sa dostane do vzduchu lietadlo so šialencom na palube a my máme akože tŕpnuť, ako to celé skončí. Takže paradoxne sú na filme najzaujímavejšie postavy a ich vzťahy, ktoré sa celkom snažia odzrkadlovať aj niektoré tie úskalia práce na letisku, respektíve vo vzduchu a ich dopad na súkromný život protagonistov. To znamená, že nie sú iba výplňou medzi katastrofickými scénami, ako napríklad v Sklenenom pekle, kde nás ale scény skazy ohurovali omnoho viac. Takže je to skôr na preferenciách diváka. ()

Reklama

kaylin 

všetky recenzie používateľa

Myslel jsem si, že mě tohle drama dostane trochu víc, ale spíše mě překvapilo, jak moc prostoru je tu věnováno postavám, které nejsou vždy až tak zajímavé. Snímku se ale musí nechat, že i po těch letech máte z některých scén skutečně dechberoucí pocit, jako kdyby se to skutečně dělo, jako kdybyste seděli v tom letadle. ()

Mylouch 

všetky recenzie používateľa

Klasika žánru v propracované dramatizaci podle předlohy, vizionářsky předjímající budoucnost světa nejen filmového. "Já nejsem baseball, abys počítal skóre ! Já jsem tvá žena !" Pro mě zároveň připomenutí úžasné české rozhlasové adaptace příbuzného Haileyho Letu do nebezpečí, která mě jako dítě fascinovala. Krásné prolínání osobních příběhů v jednolitém dramatu s hvězdným Douglasem. ()

Mishqo 

všetky recenzie používateľa

70% ... Na vtedajšie pomery celkom kvalitný katastrofický film, až na to že napätá atmosféra bola prerývaná vtipnými scénami takže to v konečnom dôsledku nepôsobilo tak intenzívne katastroficky, čo by som pri takomto filme označil skôr za negatívny aspekt, aj keď tie vtipy neraz pobavili. Chýbalo mi nejaké vzrúšo, nejaká gradácia. Zaujímavá zmeska postáv. Hudobná vložka sa mi moc neľúbila. Vzťahy na pozadí sú len tak ľahko načrtnuté a moc sa v nich tvorcovia nerýpu, škoda. ()

Galéria (87)

Zaujímavosti (27)

  • Film se natáčel od 31. ledna do června 1969. Natáčelo se na mezinárodním letišti v Minneapolis/St. Paul, kde během zimy nebývá nouze o sníh. Zpočátku byly producenti nuceni jako náhražku použít bělené piliny, v dalším průběhu natáčení pak přišla skutečná sněhová bouře.

    Obdobie natáčania trvalo od 31. januára do júna 1969. (džanik)
  • Film bol vo svojom čase veľkým komerčným úspechom a pre Universal Pictures to bol nový rekord v zárobkoch (zárobok 128 miliónov dolárov pri rozpočte 10 miliónov), keď film prekonal dovtedy vedúci Spartak (1960). (Arsenal83)
  • Film mal premiéru 29. mája 1970 v newyorskej Radio City Music Hall, kde ho vysielali celých 12 týždňov. (Arsenal83)

Reklama

Reklama