Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Major Dundee so svojou bandou a bývalým priateľom a rivalom Tyreenom vedie samozvanú trestnú výpravu proti Apačom, ktorí vyvraždili bielych osadníkov. Ich cieľom je vodca Apačov Charriba. Tyreen sa zaviazal, že kým sa nepodarí Charribu zneškodniť, bude so svojim mužmi lojálne slúžiť pod Dundeeho vedením. Obaja muži však majú medzi sebou nevyrovnané účty. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (66)

Madsbender 

všetky recenzie používateľa

Pomník amerického patriotizmu, prvého Peckinpahovho "veľkého" filmu, v ktorom zberba, zložená z gaunerov, zločincov, černochov, dezertérov, Severanov, Južanov a pár dobrovoľníkom pod velením majora Amosa Charlesa Dundeeho bojuje v mene slobody, demokracie a svätej Ameriky proti Apačom, pričom majú problém nevyzabíjať sa sami medzi sebou... Patetická, nudná báchorka, v polovici navyše s absolútne zbytočným rádoby pohodársko-romantickým predelom a prispatým tempom, ktorá spoľahlivo podporila ultranacionalistickú propagandu 60.-tych rokov, o tom, ako sa všetci Američania dokážu spojiť proti spoločnému nepriateľovi. Že Peckinpah natočil niečo takéto sa mi ani veriť nechce. Sorry, Sam. 24% ()

Cival 

všetky recenzie používateľa

Na Packinpaha prachsprostá bída, která v kontextu jiných westernů této éry brázdí ornici šedého průměru. Nic pro co by stálo dvě a půl hodiny čučet v kině. Mimochodem, potenciální "sílu" zápletky jsem doteď nepochopil. Ať už v podobě, kterou Peckinpah zamýšlel, nebo tak jak jí realizoval. Simply boring. ()

Reklama

betelgeuse 

všetky recenzie používateľa

Čtvrtá hvězda až po shlédnutí rozšířené verze v kině: film se stal plynulejším a kompaktnějším, velmi vydařený je restaurovaný soundtrack s jižanským leimotivem. Klady filmu jsou hodně (a překvapivě) prďácký Heston, jadrné dialogy a epická struktura zajímavě splétající několik dějových linek. Do DIVOKÉ BANDY mu ale ještě leccos chybí, zejména lepší bojové scény a prokreslenější postavy. ()

cheyene 

všetky recenzie používateľa

Ne zcela typický Peckinpahovský western, přesto však skvělá podívaná, která mě nenudila ani přes delší stopáž. Perfektní herecké výkony známých tváří, dobrá hudba a atraktivní prostředí Unie a Konfederace, tentokrát s jednotkou namíchanou z obou znepřátelených armád. Osobní spory, romantická linie a ústřední zápletka jsou patřičným zpestřením. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Bieli proti indiánom, severania proti južanom, mexičania proti bielym a s bielymi, aj indiáni s bielymi, Francúzi proti armáde, a to tu nemáme ešte Britov, atď. Z tohoto mi vyplynulo, že ak boli teda všetci proti všetkým a vzájomne sa zabíjali, tak ak by naopak všetci držali spolu, vyšlo by to na rovnako. Bolo by na všetkých stranách rovnomerne menej mŕtvych. Ale o čom by potom boli westerny, že? Peckinpahov Dundee sa javí ako relatívne rasistický film, lenže on iba zobrazuje realitu. Aspoň sa o to snaží, takže ak vám postavy nebudú svojim správaním sympatické, tak si z toho nič nerobte, prečo by aj mali. Najväčšou devízou filmu je napätie medzi Hestonom a Harrisom a v zásade funguje, len by mohlo byť viac vyhrotené. Určite film nepatrí medzi najlepšie Samove snímky, ale to si pri niektorých filmoch hovoríme pri každom režisérovi. ()

Galéria (98)

Zaujímavosti (8)

  • Natáčení provázely značné neshody tvůrců se studiem, které film financovalo. Kvůli překročení rozpočtu bylo například natáčení předčasně ukončeno. Charlton Heston byl ochotný vzdát se svého platu, pokud bude filmařům umožněno natočit několik důležitých scén. K žádným dotáčkám nakonec nikdy nedošlo. (MrCreosote)
  • Role Samuela Pottse byla nabídnuta Lee Marvinovi, ale ten si řekl o moc velký honorář. Jeho agent na tuto roli navrhl Jamese Coburna, který byl nakonec opravdu obsazen. (MrCreosote)

Reklama

Reklama